Πραγματική “Μαύρη Δευτέρα” στο χρηματιστήριο Αθηνών-Έκλεισε με απώλειες 6,3%

Η Λεωφόρος Αθηνών είδε στο σημερινό κλείσιμο τις απώλειές της να είναι αισθητά πιο διευρυμένες έναντι των ευρωπαϊκών ταμπλό, σε μία συνεδρίαση με εκτίναξη του τζίρου άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, μοναδικό θετικό κρίνεται ίσως το ότι ο ΓΔ έκλεισε μακριά από τα χαμηλά ημέρας στις 1.341,23 μονάδες με -6,27% ενώ είχε βρεθεί να υποχωρεί έως και τις 1.320,77 μον. (-7,70%).

Στα αρνητικά της συνεδρίασης προστίθεται η κατακόρυφη αύξηση του τζίρου σε επίπεδα που κινείται πιάνει σπάνια το ΧΑ ακόμα και εκτός Αυγούστου, στα 235,1 εκατ. ευρώ με τη συντριπτική πλειοψηφία τους στο ταμπλό (μόλις 11,1 εκατ. σε 8 πακέτα) ενώ αντίστοιχα ο όγκος των συναλλαγών αντίστοιχα στα 56,04 εκατ. ευρώ.
Play Video

Ο τραπεζικός δείκτης ηγήθηκε της πτώσης με -7,56% στις 1.159,77 μονάδες (χαμηλό ημέρας στις 1.123,78 μον. με -10,43%) ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε με -6,53% στις 3.260,81 μονάδες (χαμηλό στις 3.204,76 μον. με -8,14%) όπως και η μεσαία του FTSEM που διολίσθησε στις 2.103,87 μονάδες με -6,26% (χαμηλό στις 2.054,77 μον. με -8,44%).

Αυτό που πλήττει τις αγορές μετοχών (και όχι μόνο) παγκοσμίως είναι το αποτέλεσμα μίας “τέλειας καταιγίδας”, σε ένα συμβάν που πυροδοτήθηκε από μία σειρά αρνητικών μακροοικονομικών εκθέσεων στις ΗΠΑ (αγορά εργασίας, μεταποίηση) αλλά φαίνεται πως βρήκε πρόσφορο έδαφος στη βάση και αρκετών άλλων παραγόντων.

Η έκθεση για την ανεργία στις ΗΠΑ που έδειξε ότι πλέον ισχύουν τα κριτήρια του κανόνα Σαμ (“Sahm rule”) για επερχόμενη ύφεση (σύμφωνα με τον κανόνα, μία ύφεση έχει ξεκινήσει όταν ο κινητός μέσος όρος τριών μηνών του ποσοστού ανεργίας στις ΗΠΑ είναι τουλάχιστον 0,5% υψηλότερο από το χαμηλό 12 μηνών) συνέπεσε με ορισμένα ανησυχητικά μεγέθη που ανακοίνωσαν τα μεγαθήρια της τεχνολογίας και τα οποία υποδηλώνουν ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης ίσως να μην είναι τόσο μεγάλες όσο έχουν τιμολογηθεί (και που έχουν οδηγήσει στο ράλι του τελευταίου ενάμιση έτους).

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ έχει προβεί σε μαζικές πωλήσεις μετοχών το τελευταίο διάστημα, μαζεύοντας μετρητά ύψους 277 δισ. ενώ μείωσε κατά περίπου 50% τη θέση του στην Apple.

Την ίδια ώρα η ιαπωνική αγορά που πραγματοποιούσε επιδόσεις πρωταθλητισμού εντός 2024 λαμβάνοντας ώθηση από τη βουτιά του νομίσματος της χώρας, είδε το γεν να εκτινάσσει απότομα την αξία του έπειτα από μήνες προσπαθειών των ιαπωνικών αρχών να στηρίξουν την ισοτιμία με την τελευταία αύξηση επιτοκίων της Bank of Japan την περασμένη εβδομάδα να αποδίδει τελικά. Έτσι το γιεν έφτασε σήμερα σε υψηλό έτους αλλά ταυτόχρονα ενέτεινε κατά πολύ και το πλήγμα του διεθνούς sell off στη χρηματιστηριακή αγορά με τον Nikkei στο -12,4% να καταγράφει τη χειρότερη συνεδρίασή του από τη “Μαύρη Δευτέρα” του 1987.

Παράλληλα, η απότομη αύξηση της αξίας του γιεν απέτρεψε πλέον και το δημοφιλέστερο ίσως την τελευταία περίοδο carry trade (δανεισμός από ένα νόμισμα χαμηλής απόδοσης όπως το γιεν και επένδυση σε ένα με υψηλή) με αποτέλεσμα τα hedge funds που κλείνουν θέσεις με μεγάλη μόχλευση σε αυτό να προχωρούν παράλληλα σε ευρύτερη μείωση κινδύνου, ως είθισται σαν πάγια τακτική των διαχειριστών, επηρεάζοντας έτσι μία σειρά κατηγορίων assets.

Και όλα αυτά εν μέσω νέας εκτίναξης του γεωπολιτικού θερμόμετρου στη Μέση Ανατολή, όπου θεωρείται θέμα χρόνου η εκδήλωση αντιποίνων του Ιράν στο Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, αν και αυτό τελικά ίσως είναι το τελευταίο που απασχολεί τις αγορές αυτή τη στιγμή, όπως υποδηλώνει η πτώση και των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλό άνω των 8 μηνών πλέον.

Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον για τις μετοχές παγκοσμίως η Λεωφόρος Αθηνών δεν είχε πολλά περιθώρια να διαφοροποιηθεί, ωστόσο το αρνητικό της ημέρας ήταν ότι έδειξε να μην διαθέτει τις δυνάμεις να ακολουθήσει τους ρυθμούς των ευρωπαϊκών δεικτών που περιόρισαν τις δικές τους απώλειες πολύ χαμηλότερα, στην περιοχή του 3% – 4%.

Η εικόνα στο ταμπλό
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες άνω του 4% για τον Γενικό Δείκτη και η κατάσταση στην πορεία μόνο επιδεινωνόταν, με τις συστημικές τράπεζες και τους υπόλοιπους τίτλους σηματωρούς της αγοράς στο επίκεντρο των κινήσεων.

Στις τράπεζες που κατέλαβαν τις 4 πρώτες θέσεις του (αθροιστικά 91,9 εκατ. εκ των 235 εκατ. της ημέρας) η Εθνική (19,4 εκατ.) διαχειρίστηκε καλύτερα τις πιέσεις κλείνοντας στο -6,59%

Η Alpha (19,6 εκατ.) βρέθηκε στο -7,07% και η Eurobank (19,72 εκατ.) στο 7,67% ενώ η Πειραιώς με τον υψηλότερο τζίρο της ημέρας στα 31,8 εκατ. σημείωσε βουτιά -9,1%.

Στους υπόλοιπους τίτλους που έκαναν τζίρο άνω των 10 εκατ. η Metlen (19,1 εκατ.) ολοκλήρωσε στο -8,3%, η ΔΕΗ (13,5 εκατ.) στο -6,44%, ο ΟΠΑΠ (10,4 εκατ.) στο 5,6% και ο ΟΤΕ (10 εκατ.) στο -5,07%,

Στην τελευταία θέση του FTSE βρέθηκε η Ελλάκτωρ με -9,17%, ενώ απώλειες άνω του 8%, πέρα από όσες προαναφέρθηκαν, σημείωσαν ακόμα οι Βιοχάλκο (976 χιλ.) και Aegean (2,58 εκατ.).

Με πτώση που ξεπέρασε το 7% ολοκλήρωσαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (4,3 εκατ.) Motor Oil (5 εκατ.) Τιτάν (3,4 εκατ.) και Elvalhalcor (628 χιλ.)

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο δύο μετοχές του δείκτη περιόρισαν την πτώση κάτω του 4%, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (9,7 εκατ.) στο -1,67% και η Jumbo (8,1 εκατ.) στο -3,03%, με τις επόμενες δύο “καλύτερες” επιδόσεις να είναι στην Cenergy (3,3 εκατ.) με -4,13% και το ΔΑΑ (2,5 εκατ.) με -4,74%.

Στα χαμηλότερα στρώματα ο ΟΛΠ με 8,8 εκατ. έκλεισε στο -3,49% και η Intralot με 4 εκατ. στο -7,19%, ενώ η Intrakat με 2,9 εκατ. περιόρισε τις απώλειες στο -1,33%.

Με τζίρους άνω του 1 εκατ. ο ΑΔΜΗΕ βρέθηκε στο -6,19%, η Optima στο -7,67% και τα ΕΧΑΕ στο -7,12%.

Ο Ικτίνος (76 χιλ.) πραγματοποίησε βουτιά 11%, ενώ με απώλειες άνω του 10% ήταν ακόμα οι Perfomance (251 χιλ.) Q&R (290 χιλ.) Δομική Κρήτης (18 χιλ.) ΕΚΤΕΡ (316 χιλ.) ΑΒΑΞ (413 χιλ.) Τζιρακιάν (19,8 χιλ.) και Profile (498 χιλ.)

“Όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια”
Όπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών IFTA, η ανάφλεξη της έντασης στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη αποδυνάμωση της αμερικάνικης Οικονομίας και τις προϋπάρχουσες “υπεραγορασμένες” συνθήκες των Χρηματιστηρίων ρίχνουν “λάδι στη φωτιά” του πανικόβλητου “αδειάσματος μετοχών” ανά τον πλανήτη.

Εκτιμούμε ότι οι μεγάλες Αγορές “έψαχναν” τις αφορμές που θα δικαιολογούσαν μία διόρθωση των κεφαλαιοποιήσεων από υψηλά επίπεδα τα οποία… “έβγαζαν μάτι”. Οι magnificent seven (“υπέροχες 7”) μετοχές υψηλής τεχνολογίας που οδήγησαν το ράλι στη Wall Street και στον κόσμο μοιάζουν αυτές τις ώρες… κακάσχημες.

Ασφαλώς, ουδείς μπορούσε να προβλέψει τις ακριβείς συνισταμένες του εν εξελίξει κραχ, αρκετοί όμως είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για… αναταράξεις. Αυτή η “Μαύρη Δευτέρα” θα περάσει στα βιβλία της χρηματιστηριακής Ιστορίας, με το ημερήσιο -13% του ιαπωνικού δείκτη Νικκέι να… “κλείνει σπίτια”.

Δεδομένων των συνθηκών, “ρηχές” και εκ φύσεως έντονα συναισθηματικές Αγορές όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν μπορούν να παραμείνουν σε ισορροπία. Καθώς σύμφωνα με το θυμόσοφο “όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια”, τα ελληνικά χαρτοφυλάκια καλούνται να εφαρμόσουν στρατηγικές διαχείρισης ρίσκου ώστε να πληγούν όσο το δυνατόν λιγότερο από τις όποιες υποτιμήσεις – αναπροσαρμογές τιμών διαδραματίζονται.

Ποιος γνωρίζει το πότε αλλά οι Αγορές θα δώσουν και πάλι στους Επενδυτές ευκαιρίες επικερδούς (επαν)εισόδου στα μετοχολόγια των εισηγμένων. Όμως για την ώρα, καθώς οι διαγραμματικές στηρίξεις “έχουνε πάει περίπατο”, συμμεριζόμαστε τη χρηματιστηριακή ρήση “μην πιάνεις το μαχαίρι όταν πέφτει”.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα