Πούτιν: “Το πυρηνικό δόγμα μπορεί να αλλάξει” – Τι είπε για Ουκρανία, εμπόριο και ειρηνευτικές συνομιλίες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη την Τετάρτη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, για τα πυρηνικά και τα οικονομικά.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του.

Για την Ουκρανία
“Μια σύντομη ανάλυση του συντάγματος της Ουκρανίας δείχνει ότι οι σημερινές ουκρανικές αρχές έχουν χάσει τη νομιμοποίησή τους. Φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με τον σφετερισμό της εξουσίας”.

“Όλες οι ένοπλες συγκρούσεις τελειώνουν με ειρηνευτικές συνομιλίες”.

“Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες, αλλά με τους ίδιους όρους που συζητήσαμε πρώτα στο Μινσκ και μετά στην Κωνσταντινούπολη και όχι με κάποιους επινοημένους. Ωστόσο, ακόμη και με βάση τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις σημερινές πραγματικότητες”.

Σχετικά με την πυρηνική αντιπαράθεση με τη Δύση
“Έχουμε ένα πυρηνικό δόγμα που αναφέρει ότι η χρήση πυρηνικών όπλων είναι δυνατή σε μια εξαιρετική περίπτωση, όταν απειλείται η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας”.

“Αλλά το δόγμα μπορεί να αλλάξει. Το ίδιο ισχύει και για τις πυρηνικές δοκιμές. Θα πραγματοποιήσουμε δοκιμές αν χρειαστεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη”.

Για την παγκόσμια ηγεσία
“…Οι χώρες που μέχρι πρόσφατα ήταν οι ηγέτες της παγκόσμιας ανάπτυξης προσπαθούν να διατηρήσουν την ηγεμονία τους χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, καλά και κακά. Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο στο να προσπαθεί μια χώρα ή ένα πρόσωπο να διατηρήσει και να ενισχύσει τις θέσεις του. Είναι κακό όταν στη συνέχεια χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα για να το επιτύχουν και καλό όταν χρησιμοποιούν δίκαια μέσα”.

“…Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκμεταλλεύονται τη μονοπωλιακή τους θέση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά. Οι ΗΠΑ οφείλουν στην παγκόσμια οικονομία 54,3 τρισ. δολάρια”.”…Επειδή η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώνεται, το μερίδιό της στην παγκόσμια οικονομία συρρικνώνεται, είναι απολύτως φυσικό ότι η παγκόσμια οικονομία και τα χρηματοοικονομικά κινούνται προς ένα πολυπολικό σύστημα”.

“Το δολάριο είναι ένα από τα λίγα εργαλεία των ΗΠΑ σήμερα. Οδηγούν τους παγκόσμιους οικονομικούς παίκτες μακριά από το δολάριο”.

Για το εμπόριο
“Συνολικά, οι χώρες που είναι φιλικές προς τη Ρωσία, είναι αυτές στις οποίες πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή, οι χώρες που αναπτύσσονται γρήγορα και θα διαμορφώσουν το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα τρία τέταρτα του εμπορικού μας κύκλου εργασιών”.

“Πέρυσι, το μερίδιο των λεγόμενων “τοξικών” νομισμάτων μη φιλικών χωρών στις πληρωμές για τις ρωσικές εξαγωγές μειώθηκε στο μισό. Εν τω μεταξύ, το μερίδιο του ρουβλιού στις πληρωμές εξαγωγών και εισαγωγών αυξάνεται, πλησιάζει πλέον το 40%”.

“Μαζί με τους ξένους εταίρους μας θα αυξήσουμε τη χρήση των εθνικών νομισμάτων στους διακανονισμούς του εξωτερικού εμπορίου, θα αυξήσουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτών των πράξεων, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των BRICS. Εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος πληρωμών που θα είναι απρόσβλητο από πολιτικές πιέσεις, καταχρήσεις και εξωτερικές παρεμβάσεις μέσω κυρώσεων”.

Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα
“Ο στόχος έχει τεθεί: η κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς της Ρωσίας πρέπει να διπλασιαστεί περίπου μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας και να φτάσει τα δύο τρίτα του ΑΕΠ”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα