Πούτιν: Πάνω από 400 δισ. δολάρια θα κοστίσουν οι κυρώσεις στην ΕΕ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει πάνω από 400 δισ. δολάρια λόγω των κυρώσεων που επέβαλλε στη χώρα του. Τα οικονομικά λάθη ωθούν την Ευρώπη σε μια βαθύτερη ανισότητα, ένα κύμα ριζοσπαστισμού και τελικά, σε μια «αλλαγή των ελίτ», δήλωσε.

«Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν καταφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στην οικονομία τους. Μόνο οι άμεσες απώλειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μπορούν να ξεπεράσουν τα 400 δισ. δολάρια σε ένα χρόνο». Όπως τόνισε, αυτό το κόστος βαρύνει τους πολίτες.

Παράλληλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι μεταχειρίζονται τις άλλες χώρες ως «αποικίες» και τόνισε πως οι ζοφερές προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία δεν επαληθεύτηκαν.

«Τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική» δήλωσε, έπειτα από ένα μακρύ κατηγορώ προς τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους.

Πρόσθεσε πως η ρωσική οικονομία ξεπέρασε τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Παράλληλα, είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση απώλεσε την «πολιτική της κυριαρχία». «Οι γραφειοκρατικές ελίτ της χορεύουν στη μελωδία κάποιου άλλου, αποδεχόμενες ό,τι τους λένε από ψηλά, προκαλώντας ζημιά στον δικό τους πληθυσμό και τη δική τους οικονομία», είπε.

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι όλες οι τρέχουσες συνομιλίες στη Δύση για τον λεγόμενο «πληθωρισμό του Πούτιν» σχεδιάστηκαν «για όσους δεν ξέρουν ανάγνωση και γραφή». Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Κατά τη γνώμη του Ρώσου ηγέτη, η πολιτική των ευρωπαϊκών αρχών θα βαθύνει τη διαίρεση στη Δύση όχι μόνο σε οικονομικά ζητήματα αλλά και στο σύστημα αξιών της.

«Μια τέτοια απομάκρυνση από την πραγματικότητα, από τις απαιτήσεις της κοινωνίας, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε ένα κύμα λαϊκισμού και ανάπτυξη ριζοσπαστικών κινημάτων, σε σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, σε υποβάθμιση και στο εγγύς μέλλον, σε αλλαγή των ελίτ», είπε ο Πούτιν.

Γιατί καθυστέρησε η έναρξη της ομιλίας
Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη, υπέστη μια κυβερνοεπίθεση, με αποτέλεσμα να τεθεί «εκτός λειτουργίας» το σύστημα διαπιστεύσεων, αναγκάζοντας τον Πούτιν να καθυστερήσει κατά μία ώρα την προγραμματισμένη του ομιλία.

«Ταπείνωση», γράφει η dailymail, επειδή «υποχρεώθηκε ο Ρώσος τύραννος να καθυστερήσει κατά μία ώρα την ομιλία».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε τηλεφωνική ενημέρωση στους δημοσιογράφους ότι η κυβερνοεπίθεση άρχισε χθες Πέμπτη (16/6) και έθεσε εκτός λειτουργίας το σύστημα διαπίστευσης και εισόδου των επισκεπτών του φόρουμ, προκαλώντας πλήθος προβλημάτων σε σχέση με την πρόσβαση τους.

«Τα προβλήματα προκλήθηκαν από τη διανομή σήματος και την επιβεβαίωση της πρόσβασης στην σύνοδο Ολομέλειας», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Στο φετινό φόρουμ συμμετέχουν εκπρόσωποι 40 χωρών, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Καζακστάν και οι Σέρβοι της Βοσνίας. Ανάμεσα στο ακροατήριο του Πούτιν είναι ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, ο Κασίμ-Τζομαρτ Τοκάγιεφ, του Καζακστάν, ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ. Φυσικά απουσιάζουν εκπρόσωποι δυτικών κυβερνήσεων και δυτικών επιχειρήσεων, για τους οποίους το Κρεμλίνο λέει πως δέχτηκαν εκβιασμούς για να μην πάρουν μέρος στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

«Δεν θα έλθουν αξιωματούχοι από μη φιλικές χώρες», δήλωσε ο σύμβουλος του Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσάκοφ. Ερμηνεύοντας την δήλωση αυτή αντιλαμβανόμαστε ότι η Κίνα και η Τουρκία θεωρούνται φιλικές χώρες από την Ρωσία. Μάλιστα ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Ζινπγινγκ θα πάρει μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Η κατάσταση δεν είναι εύκολη, μάλλον θα την περιγράφαμε ως δύσκολη με δεδομένο τον άνευ προηγουμένου οικονομικό πόλεμο», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας: «Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η κατάσταση ωθεί εμάς και τις φιλικές χώρες στην διερεύνηση νέων τρόπων συνεργασίας».

Οι διοργανωτές του φόρουμ δεν έδωσαν στην δημοσιότητα κατάλογο των ξένων επιχειρήσεων που συμμετέχουν, αλλά στο πρόγραμμα των 100 και πλέον πάνελ συζητήσεων οι περισσότεροι ομιλητές είναι Ρώσοι, σύμφωνα με τη dailymail. Μεταξύ των ξένων που θα πάρουν τον λόγο είναι αρκετοί Κινέζοι και ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Εκείνο που στην Δύση δεν έχει συζητηθεί επαρκώς είναι το ότι παρά τις δυτικές κυρώσεις, το ρωσικό νόμισμα δείχνει μία αξιοσημείωτη σταθερότητα. Τις πρώτες μέρες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία το ρωσικό νόμισμα έχασε περίπου το μισό της αξίας του, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε και πλέον βρίσκεται σε επίπεδα ισχύος που η Μόσχα δεν είχε δει εδώ και αρκετά χρόνια.

«Οι οικονομίες γίνονται όμηροι της πολιτικής και οι πολιτικοί σε αρκετές χώρες έκαναν τεράστιο αριθμό λαθών εν μέσω πανδημίας», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι «η τέλεια συστημική καταιγίδα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα