Πούτιν: Κύρια απειλή για τη Ρωσία η πολιτική των ΗΠΑ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα, Κυριακή, ένα νέο ναυτικό δόγμα που καθιστά τις ΗΠΑ ως τον κύριο αντίπαλο της Ρωσίας και καθορίζει τις παγκόσμιες θαλάσσιες φιλοδοξίες της Μόσχας για κρίσιμες περιοχές όπως η Αρκτική και η Μαύρη Θάλασσα.

Σε μια ομιλία για τον εορτασμό της Ημέρας του Ναυτικού της Ρωσίας, στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν δεν έκανε καμία αναφορά στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι η σημερινή κατάσταση της χώρας του «απαιτεί πολύ αποφασιστικές ενέργειες».

«Θα παρέχουμε προστασία σταθερά και με όλα τα μέσα. Το κλειδί εδώ είναι οι δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο είναι σε θέση να απαντήσει με αστραπιαία ταχύτητα σε όποιον αποφασίσει να καταπατήσει την κυριαρχία και την ελευθερία μας», είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν είπε ότι η παράδοση των ρωσικών υπερηχητικών συστημάτων πυραύλων κρουζ Zircon θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες. Η Ρωσία δήλωσε τον Μάιο ότι δοκίμασε επιτυχώς τον πύραυλο Zircon σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων

Λίγο πριν από την ομιλία, υπέγραψε ένα νέο ναυτικό δόγμα 55 σελίδων, το οποίο καθορίζει τους γενικούς στρατηγικούς στόχους του ρωσικού ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων των φιλοδοξιών του ως «μεγάλης θαλάσσιας δύναμης» που εκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η κύρια απειλή για τη Ρωσία, λέει το δόγμα, είναι «η στρατηγική πολιτική των ΗΠΑ να κυριαρχούν στους ωκεανούς του κόσμου» και η επέκταση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

«Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη κατάλληλα για την κατάσταση στους ωκεανούς του κόσμου εάν εξαντληθούν άλλες ήπιες δυνάμεις, όπως τα διπλωματικά και οικονομικά εργαλεία», σύμφωνα με το δόγμα, αναγνωρίζοντας ότι η Ρωσία δεν έχει αρκετές ναυτικές βάσεις παγκοσμίως.

Η τεράστια ακτογραμμή της Ρωσίας μήκους 37.650 χιλιομέτρων, η οποία εκτείνεται από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας έως τη Λευκή Θάλασσα, περιλαμβάνει επίσης τη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία Θάλασσα.

Ο Πούτιν είπε ότι η παράδοση των υπερηχητικών πυραύλων κρουζ Zircon στη φρεγάτα Admiral Gorshkov θα ξεκινήσει «εντός μηνών», ενώ η τοποθεσία της ανάπτυξής τους «θα εξαρτηθεί από τα ρωσικά συμφέροντα».

«Το βασικό εδώ είναι η ικανότητα του ρωσικού ναυτικού. Είναι σε θέση να απαντήσει με αστραπιαία ταχύτητα σε όλους όσοι αποφασίζουν να παραβιάσουν την κυριαρχία και την ελευθερία μας» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα