Πούτιν: Η Δύση ετοιμαζόταν για εισβολή στη χώρα μας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε κατά την ομιλία του για τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης της 9ης Μαΐου ότι “αγωνιζόμαστε για την ασφάλεια της Ρωσίας”.

Συγχαρητήρια στους νικητές
Με τα συγχαρητήρια και την τιμή στους νικητές του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου», αλλά και τους προστάτες σήμερα του Ντόνμπας, στην ανατολική Ουκρανία, άρχισε την ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, επ’ ευκαιρία της 77ης επετείου της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

“Είναι καθήκον μας να διατηρήσουμε τη μνήμη εκείνων που νίκησαν τον ναζισμό”, σημείωσε και συνέχισε κατηγορώντας τη Δύση ότι “ετοιμαζόταν για εισβολή στη χώρα μας. Το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές στα σύνορά μας. Η Δύση δεν ήθελε να ακούσει τη Ρωσία. Είχαν άλλα σχέδια”.

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν απαραίτητη και αποτέλεσε έγκαιρο μέτρο. ήταν η Μόνη σωστή απόφαση”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι απαγορεύτηκε στους βετεράνους των ΗΠΑ να παραστούν στην παρέλαση στη Μόσχα.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι “οι εθελοντές του Ντονμπάς και τα ρωσικά στρατεύματα πολεμούν για την πατρίδα μας”.

Η Δύση ετοιμαζόταν για εισβολή
«Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη χώρα μας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας, αλλά εμείς δεν θα επιτρέπαμε να συμβεί αυτό», είπε ο Ρώσος πρόεδρος από την Κόκκινη Πλατεία.

Δε θα επιτρέπαμε ποτέ να αναπτύξει το ΝΑΤΟ δυνάμεις δίπλα μας
«Προσπάθησαν να κάνουν μια απαράδεκτη ανάπτυξη δυνάμεων δίπλα μας», είπε για το ΝΑΤΟ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, «αλλά εμείς το αποτρέψαμε αυτό και ήταν το μοναδικό σωστό πράγμα που μπορούσαμε να κάνουμε».


«Εμείς ποτέ δε θα εγκαταλείψουμε την παράδοσή μας και την πατρίδα μας, εν μέσω ρωσοφοβίας, επαίνου των προδοτών και γενικής παρακμής ηθών σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Οι εχθροί ήθελαν να στείλουν τρομοκράτες εναντίον μας
«Οι εχθροί της Ρωσίας επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν τρομοκράτες κατά της πατρίδας μας», τόνισε στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος, κλείνοντας τον λόγο του με την κραυγή για δόξα στους ήρωες του πολέμου.

Νωρίτερα το indicator.gr έγραφε:

Στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας είναι σήμερα στραμμένο το παγκόσμιο ενδιαφέρον όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν, θα απευθύνει ομιλία με αφορμή τον εορτασμό της μεγάλης «Ημέρας της Νίκης» κατά των Ναζί το 1945, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εισέρχεται στην 75η ημέρα του και τη Δύση να αδημονεί να πάρει μια ιδέα για το τι μπορεί να σχεδιάζει ο Ρώσος πρόεδρος.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πούτιν, μετά τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση ενδεχομένως θα κηρύξει νίκη στην «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και προσάρτηση των εδαφών που κατέκτησε στα ανατολικά ο ρωσικός στρατός, προχωρώντας σε αποκλιμάκωση. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χρησιμοποιήσει την Ημέρα της Νίκης για να γιορτάσει την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Άλλοι -μεταξύ αυτών και το Κίεβο – εικάζουν ότι θα μπορούσε να σημάνει κλιμάκωση με επίσημη κήρυξη πολέμου στην Ουκρανία κινητοποιώντας προσωπικό και πόρους που δεν αξιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της «ειδικής επιχείρησης», όπως ονομάστηκε από τη Ρωσία η εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Εναλλακτικά, ο Πούτιν θα μπορούσε να προσφέρει ένα «σάντουιτς», όπως το έθεσε ένας αναλυτής, που θα επαινεί από τη μία τη «νίκη» του ρωσικού στρατού και από την άλλη θα προετοιμάζει τον λαό για μια σκληρή και επώδυνη εν δυνάμει σύγκρουση.

Όλες οι πλευρές αναμένουν με αγωνία τα όσα έχει να πει , αναμένοντας ότι μάλλον θα αδράξει την ευκαιρία για να απειλήσει τη Δύση και να συσπειρώσει τη ρωσική κοινωνία που επωμίζεται το βαρύ κόστος των επιλογών του.

Το σίγουρο είναι πως η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στη ρωσική πρωτεύουσα είναι μια ευκαιρία για επίδειξη ισχύος.

Πάνω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου θα πετάξουν τα υπερηχητικά μαχητικά, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160, και για πρώτη φορά από το 2010, το αεροσκάφος τύπου Il-80, το οποίο προορίζεται να μεταφέρει την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το αεροσκάφος Il-80 είναι σχεδιασμένο να μετατραπεί σε κέντρο διοίκησης για τον Ρώσο πρόεδρο. Το γνωστό και ως «Ιπτάμενο Κρεμλίνο» είναι εξοπλισμένο με πλήθος τεχνολογιών με τις λεπτομέρειες να εξακολουθούν να είναι κρατικά μυστικά της Ρωσίας.

Περίπου 11.000 στρατιωτικοί θα παρελάσουν στην Κόκκινη Πλατεία μαζί με 131 είδη όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως το διηπειρωτικό βαλλιστικό σύστημα Iars RS-24, που θα μπορούσε να εκτοξεύσει πυρηνικούς πυραύλους και το σύστημα Iskander, πιο μικρής εμβέλειας.

Ημέρα μνήμης με αναφορά στις εν εξελίξει πολεμικές επιχειρήσεις

Ημέρα μνήμης της θυσίας των 27 εκατομμυρίων Ρώσων στρατιωτών στο βωμό του Β Παγκοσμίου πολέμου η σημερινή, ωστόσο οι συμβολισμοί και τα μηνύματα για τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία θα είναι ευκρινή.

Πολεμικά αεροπλάνα θα πετάξουν πάνω από τη Μόσχα σε σχηματισμό «Ζ» – το σύμβολο της υποστήριξης της εισβολής – ενώ αλεξιπτωτιστές που συμμετείχαν στις πρόσφατες μάχες στα ουκρανικά εδάφη θα παρελάσουν στην Κόκκινη Πλατεία με τα τεθωρακισμένα τους.

Στην καθιερωμένη πορεία του «Αθάνατου Συντάγματος» – που γίνεται σε πολλές πόλεις της Ρωσίας την 9η Μαΐου από πολίτες που κάνουν πορεία κρατώντας πορτρέτα των βετεράνων συγγενών τους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – φέτος στην πόλη Μπαλτισκ της Βαλτικής, θα συμμετάσχουν και τραυματίες πεζοναύτες που επιστρέψαν από την Ουκρανία.

Στην αρχή του πολέμου οι στρατιωτικοί αναλυτές είχαν ορίσει την 9η Μαΐου ως την ημερομηνία ορόσημο για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Έκτοτε ο ρωσικός στρατός υπέστη σημαντικές απώλειες και κατέγραψε αποτυχίες στους αρχικούς σχεδιασμούς του.

«Με την τρέχουσα δύναμη που διαθέτουν, η προέλαση που επιχειρούν τώρα είναι το μόνο που τους έχει απομείνει», είπε ο Τζέφρι Έντμοντς, πρώην διευθυντής για τη Ρωσία στο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και ανώτερος αναλυτής στο thinktank, CNA. «Οι στρατιώτες δεν αναρρώνουν τόσο γρήγορα από μια τόσο καταστροφική απώλεια. Και δεδομένου του πόσο αποτελεσματικοί ήταν οι Ουκρανοί με την υποστήριξή μας, απλά δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Και οι επόμενες εβδομάδες θα είναι το ενδεικτικό για το πού πάει αυτό» υποστηριξε.

Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους εκτιμούν ότι ο Πούτιν προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση «Η Ρωσία έχει ήδη προχωρήσει σε μυστική κινητοποίηση και ετοιμάζεται να ανακοινώσει ανοιχτή κινητοποίηση στο εγγύς μέλλον», είχε δηλώσει ο Kyrylo Budanov, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, σε συνέντευξή του πριν λίγες μέρες. «Είμαι πολύ περίεργος: πώς θα το εξηγήσουν αυτό στους δικούς τους ανθρώπους;» αναρωτήθηκε.

Το Κρεμλίνο πάντως έχει αρνηθεί ότι σχεδιάζει κινητοποίηση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα