ΠΟΥ: Στέλνει προμήθειες έκτακτης ανάγκης στους πλημμυροπαθείς της Ουκρανίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έσπευσε να στείλει προμήθειες έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Ουκρανίας και ετοιμάζεται να ανταποκριθεί σε μια σειρά από κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών, των πνιγμών και των υδατογενών ασθενειών όπως η χολέρα, δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα της σοβιετικής εποχής, το οποίο έστειλε τα νερά καταιγιστικά στην εμπόλεμη ζώνη της νότιας Ουκρανίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Ο αντίκτυπος των συστημάτων ύδρευσης αποχέτευσης της περιοχής και των υπηρεσιών δημόσιας υγείας δεν μπορεί να υποτιμηθεί», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου.

«Ο ΠΟΥ έχει σπεύσει να υποστηρίξει τις αρχές και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε προληπτικά μέτρα κατά των υδατογενών ασθενειών και να βελτιώσει την επιτήρηση των ασθενειών».

Ερωτηθείσα ειδικά για τη χολέρα, η τεχνική υπάλληλος του ΠΟΥ Τερέζα Ζακάρια δήλωσε ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης επιδημίας είναι υπαρκτός, δεδομένου ότι το παθογόνο υπάρχει στο περιβάλλον. Η ίδια δήλωσε ότι ο ΠΟΥ συνεργάζεται με το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας για να θέσει σε εφαρμογή μηχανισμούς που θα διασφαλίζουν ότι θα μπορούν να εισαχθούν εμβόλια εάν χρειαστεί.

«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα αρκετά ευρύ φάσμα κινδύνων για την υγεία που συνδέονται στην πραγματικότητα με τις πλημμύρες, ξεκινώντας από το τραύμα στον πνιγμό, στις υδατογενείς ασθένειες αλλά και σε όλη τη διαδρομή μέχρι τις πιθανές επιπτώσεις της διακοπής της χρόνιας θεραπείας», πρόσθεσε η ίδια.

Το τεράστιο φράγμα Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο χωρίζει τις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις και οι άνθρωποι έχουν πληγεί και στις δύο πλευρές των όχθεών του. Ο Διευθυντής Εκτάκτων Αναγκών του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν δήλωσε ότι ο ΠΟΥ έχει προσφέρει βοήθεια στις περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία, αλλά η επιχειρησιακή του παρουσία είναι “κυρίως” στην ουκρανική πλευρά.

Είπε ότι οι ρωσικές αρχές τους έχουν δώσει διαβεβαιώσεις ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές που κατέχουν, «παρακολουθούνται καλά, φροντίζονται καλά, τρέφονται καλά (και) υποστηρίζονται καλά».

«Θα χαρούμε πολύ να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές και να είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε την υγεία, όπως θα θέλαμε στις περισσότερες περιπτώσεις να κάνουμε», είπε, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στις ουκρανικές και τις ρωσικές αρχές να συμφωνήσουν πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα