Πού οφείλονται τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε Ρουμανία και Βουλγαρία;

Η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια κρατάει χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στη Ρουμανία και τη Βουλγαρίας- τα χαμηλότερα μάλιστα στην ΕΕ-, εκθέτοντας τα φτωχότερα κράτη της Ένωσης σε υψηλότερους κινδύνους εν μέσω ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας που τροφοδοτείται από τη μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα.

Εικονικά εμβολιασμένη μια ολόκληρη ποδοσφαιρική ομάδα;

Οι απάτες με εικονικούς εμβολιασμούς προσθέτουν επίσης στην επίσημη απογοήτευση στη Ρουμανία σχετικά με τα ποσοστά απορρόφησης των εμβολίων, με περιπτώσεις γιατρών να εκδίδουν πιστοποιητικά στους πολίτες χωρίς να έχουν εμβολιαστεί απολαμβάνοντας ε αυτό τον τρόπο διευκολύνσεις στην εργασία και τα ταξίδια.

Μεταξύ των γιατρών που εμπλέκονται σε τέτοιους εμβολιασμούς, είναι μία γιατρός ύποπτη για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών για την ποδοσφαιρική ομάδα του συζύγου της, η οποία στη συνέχεια έπαιξε σε τουρνουά, όπως μετέδωσε το κανάλι Digi24. Δεν είναι σαφές εάν προέκυψαν λοιμώξεις από αυτό το περιστατικό, αλλά τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν άλλες λοιμώξεις όπου οι ασθενείς έφεραν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Τα ποσοστά εμβολιασμού

Λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο των επιλέξιμων για εμβολιασμό πολιτών της Ρουμανίας έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των χωρών της ΕΕ, πίσω από το 17 % της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τον ιχνηλάτη εμβολίων των FT.

Και οι δύο χώρες είναι επίσης πολύ πίσω από τα αντίστοιχα ποσοστά της ΕΕ. Όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον τον μισό πληθυσμό τους.

Πού οφείλεται η χαμηλή συμμετοχή

Αξιωματούχοι στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία αποδίσουν τα χαμηλά ποσοστά στον αγροτικό και λιγότερο μορφωμένο πληθυσμό των δύο χωρών, στις εμπλοκές στις παραδόσεις των εμβολίων και τη γενική δυσπιστία στην ιατρική η οποία επιδεινώνεται από τα fake news στο διαδίκτυο.

Η Ρουμανία και η Βουλγαρία καταγράφουν ταχεία αύξηση των κρουσμάτων, με τα ημερήσια νέα κρούσματα να αυξάνονται σε περίπου 1.500 σε κάθε χώρα μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι και οι δύο χώρες είχαν πληγεί άσχημα κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος την άνοιξη, όταν οι χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης ήταν ανάμεσα στις χώρε τους περισσότερους κατά κεφαλήν θανάτους στον κόσμο. Οι αριθμοί των κρουσμάτων μειώθηκαν κατακόρυφα το καλοκαίρι.

Η Βουλγαρία άργησε να ξικινήσει τους εμβολιασμούς της φέτος, επικεντρώνοντας τις αγορές της στο εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο ήταν φθηνότερο και ευκολότερο στην αποθήκευση. Αγόρασε πολύ λιγότερες δόσεις από ό, τι είχε παραχωρηθεί με βάση το σχέδιο αγοράς της ΕΕ από τα εμβόλια της τεχνολογίας mRNA – μια στρατηγική που απέτυχε όταν οι παραδόσεις της AstraZeneca σημείωσαν καθυστερήσεις.

Η Ρουμανία προσπάθησε να διευκολύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τον εμβολιασμό, με τα εμβόλια να διατίθενται κατόπιν αιτήματος με την επίδειξη ταυτότητας στο χώρο εμβολιασμού. Οι αποθήκες είναι τόσο καλά εφοδιασμένες που η χώρα προσέφερε ακόμη και στη Νότια Κορέα έκτακτη αποστολή δόσεων 1,5 εκατομμυρίου εμβολίων mRNA.

 

 

πηγές    naftemporiki.gr, FT

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα