ΠΟΥ: Ίσως να μην υπάρξει ποτέ «μαγικό όπλο» κατά του κορωνοϊού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα ότι, παρά τις βάσιμες ελπίδες για ένα εμβόλιο, ίσως να μην υπάρξει ποτέ ένα μαγικό όπλο κατά της Covid-19, και ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι μακρύς.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και ο επικεφαλής εκτάκτων κρίσεων Μάικ Ράιαν κάλεσαν όλα τα έθνη να επιβάλουν με αυστηρότητα τα υγειονομικά μέτρα όπως η χρήση της μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, το πλύσιμο των χεριών και τα τεστ.

«Το μήνυμα προς τους λαούς και τις κυβερνήσεις είναι σαφές: εφαρμόστε όλα τα μέτρα» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου. Τόνισε ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να γίνει ένα σύμβολο αλληλεγγύης σε όλο τον πλανήτη.

«Κάποια εμβόλια βρίσκονται τώρα στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών και ελπίζουμε όλοι να υπάρξουν αποτελεσματικά εμβόλια που θα βοηθήσουν να προληφθεί η μόλυνση. Ωστόσο, προς το παρόν δεν διαθέτουμε κάποιο μαγικό όπλο – και ίσως να μην έχουμε ποτέ».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι η προκαταρκτική ερευνητική ομάδα που έχει αποσταλεί στην Κίνα για να μελετήσει την προέλευση του νέου κορονοϊού δεν έχει επιστρέψει ακόμη.

Μία μεγαλύτερη ομάδα Κινέζων και διεθνών εμπειρογνωμόνων πρόκειται σε δεύτερη φάση να συνεχίσει αυτή τη μελέτη, ωστόσο δεν έχει ακόμη οριστεί ούτε η σύνθεση της ομάδας ούτε το πότε θα συμβεί αυτό.

Σχετικά Νέα