

Έμφαση σε επτά άξονες δίνει η τουρκική πολεμική βιομηχανία για το άμεσο μέλλον με αιχμή του δόρατος τη σύγχρονη τεχνολογία, κάποια από αυτά το προγράμματα-οπλικά συστήματα “τρέχουν” και κάποια να είναι μακέτες. Ωστόσο, η Τουρκία υλοποιεί ένα πρόγραμμα “μαμούθ” άνω των 70 δις δολαρίων για περισσότερο από μία δεκαετία που της αποδίδει καρπούς τα τελευταία χρόνια.
Γράφει ο Χρήστος Καρδαμπίκης
Όπως προέκυψε από τη συνέντευξη του προέδρου της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), Ismail Demir η Άγκυρα εστιάζει στα: άρμα μάχης Altay, πύραυλος Atmaca, αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα, UAV, μαχητικό TFX, ηλεκτρονικός πόλεμος-υβριδικά και έρευνα και τεχνολογία.
Altay
Το τουρκικό άρμα Altay φαίνεται πως βρήκε τελικά κινητήρα από την Ουκρανία, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες να πειστεί η Γερμανία, ενώ η προσέγγιση με την Κορέα για κινητήρες από το νοτιοκορεάτικο Κ2 δεν απέδωσε αφού τελικά και οι Κορεάτες πήραν κινητήρες από τη Γερμανία.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι «ο κινητήρας για τα Altay βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση δοκιμών», όμως το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει σχεδόν μία πενταετία, από το 2018 όταν ανατέθηκε η σύμβαση για 250 άρματα με ορίζοντα κατασκευής 18 μηνών. Ωστόσο, οι Τούρκοι προσπαθούν να κατασκευάσουν δικό τους κινητήρα και μπορεί να βρίσκονται σήμερα μακριά από το να το καταφέρουν, όμως η τακτική της συμπαραγωγής και μεταφοράς τεχνογνωσίας από το εξωτερικό, μπορεί να έχει αποτελέσματα στο μέλλον. Συνολικά η Τουρκία όπως έχει ανακοινώσει θέλει κατασκευάσει πάνω από 1100 μονάδες για τις Ένοπλες Δυνάμεις της, όμως στοχεύει στην πώληση αρμάτων σε χώρες που ήδη πουλάει άλλα οπλικά συστήματα. Αντίστοιχος ουκρανικός κινήτηρας δοκιμάζεται και στα αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χιλ Firtina.
Atmaca
Η Τουρκία σκοπεύει να κατασκευάσει έκδοση εδάφους-εδάφους του Atmaca. Ο αντιπλοϊκός πύραυλος που ήδη τοποθετείται σε τουρκικές ναυτικές μονάδες και δοκιμάστηκε το καλοκαίρι με επιτυχία – έγγραψαν τα τουρκικά ΜΜΕ – έχει εμβέλεια σύμφωνα με τον κατασκευαστή 200 χλμ ή 124 μίλια. Το θετικό για την Άγκυρα που κατασκευάζει και άλλα πυραυλικά συστήματα και έχει σχετική τεχνογνωσία. Αν και τεχνολογικά τα πυραυλικά της συστήματα δεν θεωρούνται υπερσύγχρονα (πολλοί θεωρούν τον atmaca αντίγραφο του αμερικανικού harpoon) μπορεί να προχωρήσει σημαντικά σε αυτό τον τομέα. Πάντως το εμπάργκο στους εκτοξευτήρες ΜΚ41 από τις ΗΠΑ θα καθυστερήσει κυρίως το ναυτικό της πυραυλικό πρόγραμμα.
S-400
Μεγαλεπίβολα είναι και τα σχέδιά της για αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα εγχώριας παραγωγής, σε έναν τομέα που έχει προβλήματα αφού πήρε τους S-400 και υπέστη κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τα F-35. Οι Τούρκοι μπορεί να κατηγορούν τους Αμερικανούς της κυβέρνησης Ομπάμα ότι είπαν όχι στην πώληση των Patriot, αλλά ουσιαστικά είπαν όχι στην μεταφορά τεχνογνωσίας όπως ήθελε η Άγκυρα.
Σήμερα η πολεμική της βιομηχανία ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει ένα σύστημα με βεληνεκές 70-100 χιλιόμετρα με στόχο στην πενταετία να κατασκευάσει τους δικούς της …S-400. Όμως η μόνη χώρα που θα μπορούσε να της παράσχει σήμερα τεχνογνωσία είναι η Ουκρανία, αν και η Τουρκία στρέφεται και προς την Κίνα.
UAV
Αποτελεί τον πιο δυναμικό και εξαγωγικό τομέα της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας που έχει δρέψει καρπούς μετά την εμπλοκή σε Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μάλιστα μετά την αγορά Βayraktar από την Πολωνία σκέφτονται και άλλες ΝΑΤΟΪκές χώρες να προχωρήσουν στην αγορά ΜΕΑ από την Άγκυρα.
Μπορεί η αιχμή του δόρατος το TBR-2 να χρειάζεται τμήματα από 7 άλλες χώρες και μία εξ αυτών, ο Καναδάς να επέβαλε εμπάργκο δημιουργώντας προβλήματα, όμως οι Τούρκοι αισιοδοξούν ότι θα τα ξεπεράσουν.
Πρόσφατα έγινε και η τελετή παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν για το νέο και μεγαλύτερη UAV AKINCI.
Και στόχος του είναι να επεκτείνουν την έρευνα, την κατασκευή και τις εξαγωγές.
TF–X
Μετά την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35, η Άγκυρα άρχισε να καλλιεργεί την ιδέα του εγχώριου μαχητικού 5ης γενιάς TF–X.
Για σύγχρονο μαχητικό, απαιτείται συμπαραγωγή και μεταφορά τεχνογνωσίας και σύγχρονων συστημάτων που εξελίσσονται χρόνια και που δεν έχει η Άγκυρα, παρά την όποια συμμετοχή στα κατασκευαστικά προγράμματα της Lockheed Martin, F-16 και F-35.
Για την ιστορία μαχητικά πέμπτη γενιάς που πετάνε και έχουν ενταχθεί πολεμικές αεροπορίες χωρών είναι τα F-22 (ΗΠΑ) και F-35 (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Δανία, Καναδάς, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Ν.Κορέα. Ολλανδία, Νορβηγία και θα λάβουν Βέλγιο, Πολωνία και Σιγκαπούρη, ενώ επιθυμούν ΗΑΕ και Ελβετία), η Ρωσία με to Su-57 και Κίνα με το J-31 (ή το J-20). Αναπτύσσουν ή έχουν ανακοινώσει ότι αναπτύσσουν, Ιαπωνία (Mitsubishi X-2, Ν.Κορέα, Ιράν, Ινδία (HAL AMCA), Σουηδία και Πακιστάν.
Γαλλία και Γερμανία, εξελίσσουν τα 4++ γενιάς Rafale και Eurofigter.
Επίσης πολλές χώρες είτε μόνες τους είτε μέσω συνεργασιών εξελίσσουν και 6ης γενιάς μαχητικά. Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και η Τουρκία ψάχνει αρχικά κινητήρες που η Ουκρανία έχει τεχνογνωσία, αλλά όχι σε μαχητικά νέας γενιάς, όμως δύσκολα θα καταφέρουν να πετύχουν μαχητικό 5ης γενιάς. Στην πραγματικότητα η Τουρκία στρέφεται προς Ιαπωνία και Ν.Κορέα και δευτερευόντως σε Ρωσία και Κίνα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
Επισημαίνεται ότι η Τουρκία κατασκευάζει (συμμετέχει σε συμπαραγωγή) στα ελικοφόρα εκπαιδευτικά Hurkus και SF-260.
Ηλεκτρονικός πόλεμος – κυβερνοπόλεμος
Η Τουρκία διαθέτει δικά της συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και σε οχήματα ενώ διαθέτει και αεροσκάφη για αυτή τη δουλειά.
Στο σύγχρονο πεδίο μάχης ο ηλεκτρονικός πόλεμος έχει μεγάλη σημασία και δεν περιορίζεται μόνο στις παρεμβολές κάθε είδους ραντάρ και υποκλοπές.
Ειδικά μετά την εκτεταμένη χρήση των UAV και άλλων φθηνών ηλεκτρονικών λύσεων, αυξάνεται η ανάγκη νέα και περισσότερα ηλεκτρονικά συστήματα. Σε αυτό τον τομέα η Άγκυρα έχει επενδύσει πολλά σε έρευνα και αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα συστήματα.
Χρηματοδότηση
Είναι από τους βασικότερους τομείς στα σύγχρονα οπλικά συστήματα και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα.
Η Τουρκία έχει επενδύσει επίσημα πάνω από 70 δις δολάρια σε περισσότερα από 750 προγράμματα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Και το γεγονός ότι η πολεμική βιομηχανία υπάγεται απευθείας στην Τουρκική Προεδρία αποδεικνύει τη σημασία που δίνει ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Άλλα όπλα που εξάγονται
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν μερικά ακόμη προγράμματα στρατηγικής σημασίας:
-Τα εγχώριας κατασκευής πλοία τύπου MILGEM: Είναι επιχειρησιακές τέσσερις κορβέτες ADA και βρίσκεται στη φάση των θαλασσίων δοκιμών η πρώτη φρεγάτα Instabul. Μετά τις φρεγάτες θα ακολουθούσουν τα μεγαλύτερα αντιτορπιλικά. Η Άγκυρα σκοπεύει να πουλήσει και πλοία αυτών των τύπων (συμφωνία με Πακιστάν, ενδιαφέρον από Ουκρανία)
-Επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ (Τ129): Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν περισσότερα από 55 ελικόπτερα αυτού του τύπου ενώ η Τουρκία προχωρά στην κατασκευή του βαρύτερου ΑΤΑΚ-2. Το πρόγραμμα γίνεται με συμπαραγωγή την AgustaWestland, και υπάρχει αμερικανικό βέτο για τις εξαγωγές. Εκκρεμούν 30 ελικόπτερα για το Πακιστάν, ενώ πρόσφατα συμφωνήθηκε η αγορά έξι ΑΤΑΚ από τις Φιλιππίνες.
–Οχήματα: Η Τουρκία κατασκευάζει και πουλά στρατιωτικά οχήματα όπως το Hizir, τα Gidran, τα
KIRPI και άλλα, τα οποία τα εξάγει σε χώρες του ΝΑΤΟ αλλά και τι Αφρικής και σκοπεύει να επενδύσει και άλλο σε αυτά που ήδη της αποφέρουν αρκετά εκατομμύρια έσοδα.
Το μεγαλύτερο προτέρημα της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας είναι ότι κατασκευάζει η ίδια τα όπλα που χρειάζονται, από τα τυφέκια μέχρι πλοία και αεροσκάφη.
Μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι αναγκαία η συμπαραγωγή με άλλες χώρες, αλλά στο άμεσο μέλλον θα επιδιώξει να τα κατασκευάζει μόνη της. Μπορεί παράδειγμα να μην πετύχει στο TF-X, αλλά σίγουρα θα κατασκευάσει πιο σύγχρονα drones και πυραυλικά συστήματα.
Έχει ρίξει το βάρος στην έρευνα και όπως φάνηκε με τα UAV της απέφερε σημαντικά έσοδα, αφού πολλαπλασιάζονται οι αγοραστές.
Σχετικά Νέα
FDA: Σχεδιάζει να τερματίσει τους τακτικούς ελέγχους για την ασφάλεια τροφίμων, λένε πηγές
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) σχεδιάζει να τερματίσει το μεγαλύτερο μέρος.
Μικρά κέρδη στη Λεωφόρο Αθηνών μετά τις αργίες
Επιστροφή στη δράση για τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους τελευταίους να «ζυγίζουν».
Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 25 Απριλίου
Συνολικά 1.253.742.257,83 ευρώ θα καταβληθούν σε 2.530.742 δικαιούχους από σήμερα 22 Απριλίου έως τις.
Μεικτά πρόσημα στα ασιατικά ταμπλό μετά την κατρακύλα στη Wall
Σε μεικτό έδαφος ολοκληρώνουν τις συναλλαγές της Τρίτης οι ασιατικές αγορές, παρασυρόμενες από το.