ΠΟΥ: Εκτός λειτουργίας 20 νοσοκομεία στη Γάζα

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας βομβαρδίζεται, δήλωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που πρόσθεσε πως 20 νοσοκομεία στη Γάζα είναι τώρα εξ ολοκλήρου εκτός λειτουργίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ισχυρισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας ότι το Ισραήλ έπληξε τον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις είπε: “Δεν έχω τις λεπτομέρειες για το αλ Σίφα, αλλά ξέρουμε πως [οι άνθρωποι εκεί] βομβαρδίζονται”. Κληθείσα να πει περισσότερα, είπε πως υπάρχει “‘εντονη βία” στο σημείο, επικαλούμενη συναδέλφους επί του πεδίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται το ραδιόφωνο της Παλαιστινιακής Αρχής, δεκάδες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από ισραηλινό χτύπημα σε εξωτερικά ιατρεία του ιατρικού συγκροτήματος Αλ-Σίφα. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι το κύριο στρατιωτικό αρχηγείο της Χαμάς βρίσκεται υπογείως κοντά στην Αλ-Σίφα καθώς και ότι έχει ενημερώσει το νοσοκομείο να απομακρύνει τους ασθενείς.

Παράλληλα, το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ δήλωσε πως υπήρξαν κάποια “θέματα” με τη διοχέτευση της βοήθειας μέσα στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο, το οποίο είχε σχεδιαστεί για πεζούς και όχι για φορτηγά. Μόνο 65 φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα, υγειονομικές προμήθειες και νερό, και επτά ασθενοφόρα διέσχισαν το πέρασμα από την Αίγυπτο προς τη Γάζα προχθές, Τετάρτη, ανέφερε. Κανένα από αυτά τα φορτία βοήθειας δεν μπορεί να φθάσει στη βόρεια Γάζα, πρόσθεσε.

“Δεν μπορούμε να οδηγήσουμε προς τον βορρά σε αυτό το σημείο, κάτι που είναι βέβαια πολύ απογοητευτικό επειδή ξέρουμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν στον βορρά”, είπε ο εκπρόσωπος του OCHA Γενς Λέρκε.

“Αν υπάρχει κόλαση πάνω στη γη σήμερα, το όνομά της είναι βόρεια Γάζα”, είπε. “Είναι μια ζωή φόβου τη μέρα και σκοταδιού τη νύχτα και τι μπορείς να πεις στα παιδιά σου σε μια τέτοια κατάσταση, είναι σχεδόν αδιανόητο — πως η φωτιά που βλέπουν στον ουρανό είναι εκεί για να τα σκοτώσει;” είπε.

Κλιμακώνονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις και στη Δυτική Όχθη
Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το Al Jazeera Arabic στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει βαριά οπλισμένους Ισραηλινούς στρατιώτες να εισέρχονται στον προσφυγικό καταυλισμό al-Arroub, βόρεια της Χεβρώνας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Πολλές επιδρομές βρίσκονταν σε εξέλιξη σε όλη την παλαιστινιακή επικράτεια νωρίς το πρωί της Παρασκευής και αναφορές κάνουν λόγο για έντονες μάχες μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και νεαρών Παλαιστινίων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων.

 

Ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι επιτέθηκε στην οργάνωση με έδρα τη Συρία που εκτόξευσε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο έπληξε την Πέμπτη ένα σχολείο στην πόλη Εϊλάτ του νότιου Ισραήλ.

Οι IDF ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους ότι «το συριακό καθεστώς είναι απολύτως υπεύθυνο για κάθε τρομοκρατική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στο έδαφός του. Οι IDF θα απαντήσουν δυναμικά σε κάθε απόπειρα επίθεσης κατά του Ισραήλ».

Ο στρατός δεν είπε ποια οργάνωση στη Συρία είχε εκτοξεύσει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος προς το Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, περίπου 400 χιλιόμετρα (250 μίλια) από το πλησιέστερο σημείο στο συριακό έδαφος.

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε γνωστοποιήσει πως μη επανδρωμένο εναέριο όχημα έπεσε χθες Πέμπτη σε σχολείο στη λουτρόπολη Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα, γνωστοποίησε ο ισραηλινός στρατός.

«Ένα UAV έπληξε πολιτικό κτίριο στην πόλη Εϊλάτ», ανέφερε ο στρατός του Ισραήλ μέσω X (πρώην Twitter). «Η ταυτότητα του UAV και οι περιστάσεις του συμβάντος τελούν υπό εξέταση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Τσαχάλ επιτόπου, το κτίριο ήταν σχολείο και μέσα σε αυτό βρισκόταν κόσμος τη στιγμή της έκρηξης. Προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές. Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών προσέφεραν ψυχολογική υποστήριξη σε επτά ανθρώπους σε κατάσταση σοκ.

Το drone έπεσε σε πρωτοβάθμιο σχολείο της Εϊλάτ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου. Η παραθαλάσσια πόλη φιλοξενεί το τρέχον διάστημα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από το βόρειο Ισραήλ, που γειτονεύει με τον Λίβανο, και από το νότιο Ισραήλ, την περιοχή που γειτονεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Η περιοχή του σχολείου αποκλείστηκε από δεκάδες αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

Χθες βράδυ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως αναχαίτισε πύραυλο πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow. Κατόπιν, πρόσθεσε πως αναχαίτισε «ύποπτο» ιπτάμενο αντικείμενο στο νότιο Ισραήλ με συστοιχία Patriot, διευκρινίζοντας πως δεν εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Από τη δική τους πλευρά, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν πως εκτόξευσαν χθες Πέμπτη «ομοβροντία βαλλιστικών πυραύλων εναντίον διαφόρων νευραλγικών στόχων» στην περιοχή της Εϊλάτ, με δελτίο Τύπου που υπέγραψε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονά τους, Γιαχία Σάρι. «Η επιχείρηση πέτυχε τους στόχους της, προκαλώντας ζημιές στους καθορισμένους στόχους, παρά τη σιωπή του εχθρού», πάντα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Χούθι.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το υεμενίτικο ένοπλο κίνημα που πρόσκειται στο Ιράν ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε επιθέσεις με drones εναντίον του Ισραήλ, σε αντίποινα για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Η πιο πρόσφατη ανακοίνωσή του έγινε την 6η Νοεμβρίου. Εκείνη την ημέρα, ο ισραηλινός στρατός είχε αναφέρει πως εντόπισε «εχθρικό» ιπτάμενο αντικείμενο στα ανοικτά της Εϊλάτ. «Οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε υποστήριξη προς τον παλαιστινιακό λαό (…) ωσότου σταματήσει η ισραηλινή επίθεση εναντίον των αδελφών μας στη Γάζα», πρόσθεσε ο Γιαχία Σάρι.

Χθες ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η απειλή δεν προέρχεται μόνο από την Υεμένη. «Παρακολουθούμε απειλές στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων (απειλών) για την Εϊλάτ, από διάφορες τοποθεσίες», πρόσθεσε.

Νετανιάχου: Σκοπός μας δεν είναι μια νέα κατοχή της Γάζας

Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News πως σκοπός του δεν είναι ούτε να «κυβερνήσει», ούτε «να κυριεύσει», ούτε να επιβάλει νέα «κατοχή» στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ διαβεβαίωσε πως ο στρατός της χώρας του προχωρά «εξαιρετικά καλά» στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

«Πιστεύω πως ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί εξαιρετικά καλά», είπε ο κ. Νετανιάχου, αναφερόμενος στη «μάχη με τους τρομοκράτες στο έδαφος και κάτω από τη γη». «Θα συνεχίσουμε ως την εξάλειψη της Χαμάς» και «δεν θα μας σταματήσει τίποτα», επέμεινε.

«Όρισα τους στόχους, αλλά δεν καθόρισα χρονοδιάγραμμα, διότι μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο», συνέχισε. «Θα ήθελα να πάρει λίγο χρόνο. Αλλά προχωράμε βήμα βήμα, μειώνοντας τις απώλειές μας και προσπαθώντας να μειώσουμε τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και να μεγιστοποιήσουμε τις απώλειες των τρομοκρατών και, ως τώρα, πιστεύω πως όλα πάνε καλά», υποστήριξε.

Ο πόλεμος ξέσπασε καθώς το Ισραήλ βρισκόταν σε διαδικασία προσέγγισης με τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με την άποψη του κ. Νετανιάχου, η ένοπλη σύρραξη δεν τορπίλισε τη διπλωματική δυναμική και προέβλεψε πως οι συνθήκες θα είναι «ώριμες» για την επανέναρξη των συνομιλιών αφού «καταστραφεί» η Χαμάς.

«Πιστεύω πως θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Στην πραγματικότητα, αφού νικήσουμε, πιστεύω πως θα είναι ακόμα πιο ώριμες», υποστήριξε.

«Κάτι που δεν θα αποδεχθούμε είναι η κατάπαυση του πυρός. Κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς θα σήμαινε παράδοση» και «δεν θα υπάρξει» τέτοια «χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, απαντώντας σε ερώτηση για τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Όμως αποδεχθήκαμε να δημιουργήσουμε ασφαλείς διαδρόμους» για τη διέλευση των αμάχων από το βόρειο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πρόσθεσε.

Προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που σχηματίστηκαν έπειτα από δηλώσεις που έκανε προ ημερών, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνησή του δεν έχει πρόθεση να επιβάλει μακρόχρονη κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν επιδιώκουμε να κυβερνήσουμε στη Γάζα. Δεν επιδιώκουμε να την καταλάβουμε, να επιβάλουμε κατοχή, αλλά να αποκτήσει, όπως κι εμείς, καλύτερο μέλλον», είπε. Πρόσθεσε πως δεν έχει σκοπό να «εκτοπίσει οποιονδήποτε», διαψεύδοντας σενάρια περί εκδίωξης του πληθυσμού του θύλακα.

Ερωτηθείς ποιο είναι το σχέδιό του για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, τόνισε ότι θα χρειαστεί «αξιόπιστη» δύναμη στον παλαιστινιακό θύλακα αφού τελειώσει ο πόλεμος με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, για να προλαμβάνονται κίνδυνοι για τη χώρα του, για να μην επαναληφθεί, όπως το έθεσε, επίθεση όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου, η πιο πολύνεκρη από καταβολής του εβραϊκού κράτους το 1948.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο παλαιστινιακός θύλακας θα πρέπει να «αποστρατιωτικοποιηθεί», να «αποριζοσπαστικοποιηθεί» και να «ανοικοδομηθεί».

«Πρέπει να βρούμε μια κυβέρνηση, μια πολιτική κυβέρνηση που θα είναι εκεί», ανέφερε, χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιος θεωρεί πως πρέπει να τη σχηματίσει. Επέμεινε στο ότι «θα χρειαστούμε αξιόπιστη δύναμη που, εάν είναι απαραίτητο, θα μπαίνει στη Γάζα και θα σκοτώνει τους δολοφόνους. Διότι αυτό θα αποτρέψει την επανεμφάνιση οποιασδήποτε οντότητας όπως η Χαμάς».

ΟΗΕ: Καταστρέφεται η οικονομία των παλαιστινιακών εδαφών

Εν τω μεταξύ, μια νέα έκθεση του ΟΗΕ δίνει μια σκληρή εικόνα της καταστροφής από την κατάρρευση των Παλαιστινίων μετά από ένα μήνα πολέμου και την σχεδόν ολοκληρωτική πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 4% στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα τον πρώτο μήνα του πολέμου, στέλνοντας πάνω από 400.000 ανθρώπους στη φτώχεια -μια οικονομική επίπτωση που δεν έχει παρατηρηθεί ούτε στους πολέμους της Συρίας και της Ουκρανίας ή σε οποιονδήποτε προηγούμενο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Η ταχεία αξιολόγηση των οικονομικών συνεπειών του πολέμου στη Γάζα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Δυτική Ασία, ήταν η πρώτη έκθεση του ΟΗΕ που δείχνει τον καταστροφικό αντίκτυπο της σύρραξης, ειδικά στους Παλαιστίνιους.

Εάν ο πόλεμος συνεχιστεί για δεύτερο μήνα, ο ΟΗΕ προβλέπει ότι το παλαιστινιακό ΑΕΠ, το οποίο ήταν 20,4 δισ. δολάρια πριν από την έναρξη του πολέμου, θα μειωθεί κατά 8,4% -μια απώλεια 1,7 δισ. δολαρίων. Και αν ο πόλεμος διαρκέσει και τρίτο μήνα, το παλαιστινιακό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 12%, με απώλειες 2,5 δισ. δολαρίων και περισσότερους από 660.000 ανθρώπους να ωθούνται στη φτώχεια.

Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ Abdallah Al Dardari δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης ότι μια απώλεια 12% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους θα ήταν «τεράστια και πρωτοφανής». Συγκριτικά, είπε, η συριακή οικονομία συνήθιζε να χάνει το 1% του ΑΕΠ της ανά μήνα στο αποκορύφωμα του πολέμου της και η Ουκρανία χρειάστηκε ενάμιση χρόνο μαχών για να χάσει το 30% του ΑΕΠ της, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 1,6% ανά μήνα.

Στις αρχές του 2023, τα παλαιστινιακά εδάφη -η Δυτική Όχθη και η Γάζα- θεωρούνταν οικονομία χαμηλού μεσαίου εισοδήματος με επίπεδο φτώχειας 6 δολάρια την ημέρα ανά άτομο, δήλωσε η εκτελεστική γραμματέας της Οικονομικής Επιτροπής Ρόλα Νταστί.

Αυξάνεται η οργή κατά των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο

Στο διπλωματικό «πεδίο μάχης», η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει λάβει αυστηρές προειδοποιήσεις από Αμερικανούς διπλωμάτες στον αραβικό κόσμο ότι η ισχυρή υποστήριξή της στην καταστροφική και θανατηφόρα στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα «μας χάνει το αραβικό κοινό για μια γενιά», σύμφωνα με διπλωματικό τηλεγράφημα που περιήλθε στην κατοχή του CNN.

Το τηλεγράφημα υπογραμμίζει τη βαθιά ανησυχία των Αμερικανών αξιωματούχων για την αυξανόμενη οργή κατά των ΗΠΑ, που ξέσπασε αμέσως μετά την έναρξη των επιχειρήσεων του Ισραήλ κατά της Χαμάς, μετά τις επιθέσεις της μαχητικής οργάνωσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Χάνουμε άσχημα στο πεδίο μάχης των μηνυμάτων», αναφέρεται σε τηλεγράφημα της Τετάρτης από την αμερικανική πρεσβεία στο Ομάν, το οποίο παραθέτει συνομιλίες με «ένα ευρύ φάσμα αξιόπιστων και νηφάλιων επαφών».

Η σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ στις ενέργειες του Ισραήλ εκλαμβάνεται, προειδοποιεί το τηλεγράφημα, «ως υλική και ηθική ενοχή σε αυτό που θεωρούν πιθανά εγκλήματα πολέμου».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα