ΠΟΥ: «Απέχει από το να τελειώσει» η πανδημία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Τρίτη ότι η πανδημία απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει και προέτρεψε μεγαλύτερη ισότητα στην προμήθεια εμβολίων. Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, η οποία συνεδριάζει κάθε τρεις μήνες, ζήτησε έρευνα για εμβόλια επόμενης γενιάς για μακροπρόθεσμο έλεγχο της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ, μια συμβουλευτική επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ψήφισε 17-0 υπέρ του εμβολιασμού παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών με τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Pfizer, συμφωνώντας ότι τα οφέλη αντισταθμίζουν τους κινδύνους σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Η ψηφοφορία πρέπει τώρα να εγκριθεί από τον FDA και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τελική σφραγίδα έγκρισης. Η Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Πρακτικές Εμβολιασμού του CDC πρόκειται να συνεδριάσει την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη, μετά την οποία η απόφαση πρέπει να εγκριθεί από τη διευθύντρια του CDC, Δρ. Ροσέλ Βαλέτσκι.

Υπάρχουν περισσότερα από 25 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ μεταξύ 5 και 11 ετών, πολλά από τα οποία επιστρέφουν στις τάξεις και βασίζονται σε άλλα μέτρα, όπως οι μάσκες και η απόσταση, για να αποφύγουν να αρρωστήσουν.

«Δεν μπορούμε να έχουμε για πάντα περιορισμούς, ιδιαίτερα στα σχολεία», είπε ο Δρ Χέιλι Γκανς, παιδίατρος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και ένας από τους ενεργούς προέδρους της επιτροπής. «Τα παιδιά χρειάζονται την πιο ανοιχτή ζωή όπως όλοι μας».

Περίπου 6,3 εκατομμύρια παιδιά είχαν κορονοϊό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποτελώντας περίπου το 16% όλων των περιπτώσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

Ο Λευκός Οίκος εξήγησε την περασμένη εβδομάδα πώς σχεδιάζει να χορηγήσει εμβόλια σε αυτή τη νεότερη ηλικιακή ομάδα, λέγοντας ότι θα χρησιμοποιήσει 25.000 γραφεία παιδιάτρων, εκτός από 100 νοσοκομεία για παιδιά, «δεκάδες χιλιάδες» φαρμακεία και ορισμένα σχολεία και κοινότητες.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν κατά μέσο όρο περισσότερους από 1.400 θανάτους την ημέρα, σύμφωνα με τους New York Times, αν και τα νέα κρούσματα είναι κατά μέσο όρο λιγότερα από 75.000 την ημέρα, ή λιγότερο από το ήμισυ του αριθμού που παρατηρήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, οι περισσότεροι θάνατοι και κρούσματα συμβαίνουν σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους και τα «καυτά» σημεία της Αλάσκας, της Μοντάνα, του Ουαϊόμινγκ και του Αϊντάχο εξακολουθούν να πρωτοστατούν στα κρούσματα.

Το Βερμόντ, το Νιου Χάμσαϊρ και το Κολοράντο, εν τω μεταξύ, εξακολουθούν να έχουν κατά μέσο όρο περισσότερα κρούσματα από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα