Προσωποποιημένη πληροφορία, στην οθόνη του υπολογιστή ή ακόμη και στο κινητό, θα μπορούν να έχουν οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ, το αργότερο σε ένα χρόνο από σήμερα.
Βάσει του σχεδιασμού, στο τέλος του 2025, θα έχει ολοκληρωθεί από τον ΕΦΚΑ το μεγαλύτερο μέρος ενός σχεδίου που είναι ίσως από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια της διοίκησης και το οποίο εάν υλοποιηθεί θα αλλάξει άρδην την εικόνα του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα της χώρας.
Πρόκειται για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του ΕΦΚΑ, με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κεντρικό ρόλο σε αυτό, αναμένεται να διαδραματίσει η νέα ψηφιακή υπηρεσία που σχεδιάστηκε για να προσφέρει, κεντρική, προσωποποιημένη και εύκολα προσβάσιμη πληροφόρηση στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, το «Dashboard του Πολίτη».
Πρόκειται για μια σύγχρονη ψηφιακή υπηρεσία, η υλοποίηση της οποίας «τρέχει» και μάλιστα σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Στόχος είναι στο τέλους του 2025 να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος αυτής, ενώ έως το τέλος Μαρτίου του 2026 εκτιμάται ότι θα παραδοθεί το σύνολο του έργου για το ΟΠΣ του e-ΕΦΚΑ.
Το 2024, ήταν μια ακόμη χρονιά, κατά την οποία τα ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας ήταν πρώτα στις καταγγελίες των πολιτών, σύμφωνα με την πρόσφατη ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, με συνολικά 2.395 αναφορές.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, συνεχίστηκε και η «πρωτοκαθεδρία» του ΕΦΚΑ ως φορέα του δημοσίου προς τον οποίο αναφέρεται η μεγάλη πλειονότητα των υποθέσεων που διερεύνησε η ανεξάρτητη αρχή. Τα δύο αυτά γεγονότα, επιβεβαιώνουν από μόνα τους, τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος και καταδεικνύουν την ανάγκη ολοκλήρωσής του, ώστε ο ΕΦΚΑ να μετατραπεί σε μια σύγχρονη ψηφιακή Δημόσια Υπηρεσία, που θα προσφέρει κεντρική, προσωποποιημένη και εύκολα προσβάσιμη πληροφόρηση στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.
Για το λόγο αυτό άλλωστε, η διοίκηση του ΕΦΚΑ στηρίζει όλες της τις προσπάθειες προκειμένου μέχρι το τέλος του 2025, να λειτουργεί ο «πίνακας ελέγχου» (dashboard) του Ταμείου, που θα παρέχει άμεση και συγκεντρωτική ενημέρωση του πολίτη για όλα τα θέματα κοινωνικής ασφάλισης που τον αφορούν.
«Αν και ψηφιοποιούμε ασταμάτητα τους τελευταίους μήνες, η δουλειά που κάνουμε δεν φαίνεται τώρα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Bαρβέρης για να συμπληρώσει πως «όταν περάσουμε στη φάση που θα μπορούν οι πολίτες να βλέπουν το αποτέλεσμα, να έχουν ολόκληρο τον ΕΦΚΑ κυριολεκτικά σε μια οθόνη, ακόμη και μέσα στην τσέπη τους, στο κινητό τους, ο ΕΦΚΑ θα έχει περάσει πραγματικά, σε μια νέα εποχή, σε σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών και την επιτάχυνση κρίσιμων διαδικασιών, όπως είναι για παράδειγμα η έκδοση των συντάξεων, που είναι άλλωστε και το βασικό μας ζητούμενο».
Να σημειωθεί ότι το ΟΠΣ ΕΦΚΑ ξεκίνησε στις 28/04/2023, οπότε και υπεγράφη η σχετική σύμβαση. Και σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των μελετών του έργου και έχει ωριμάσει η υλοποίηση ώστε σταδιακά να τίθεται μέρος του συστήματος σε παραγωγική λειτουργία.
Έτσι, βάσει του σχεδιασμού, τον ερχόμενο Αύγουστο, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο νέος ανασχεδιασμένος ιστότοπος του Φορέα, ενώ θα έχει τεθεί σε λειτουργία το Μητρώο με νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους πολίτες. Στο τέλος του έτους θα τεθεί σε λειτουργία το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος, ώστε το πρώτο τρίμηνο του 2026 να έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση του νέου ΟΠΣ.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
- Δημιουργία μιας «δεξαμενής» δεδομένων που θα είναι άμεσα διαθέσιμα, σε πραγματικό χρόνο, τόσο για τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ όσο κυρίως, για τους πολίτες.
- Σε συνδυασμό με τα έργα της ψηφιοποίησης τα οποία είναι σε εξέλιξη, θα είναι εφικτή για τον ΕΦΚΑ η πολυπόθητη αυτοματοποίηση διαδικασιών.
- Ο απαιτούμενος χρόνος απονομής των συντάξεων θα μειωθεί περαιτέρω.
- Θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ, καθώς όλοι θα ενημερώνονται άμεσα και αυτόματα για τις υποχρεώσεις τους προς τον Φορέα και τους τρόπους καταβολής των εισφορών.
- Θα έχουμε ενίσχυση της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών και μείωση της ανάγκης φυσικής παρουσίας σε υποκαταστήματα.
- Δίνεται η δυνατότητα αναλυτικής παρακολούθησης της πορείας των υποθέσεων των πολιτών και της απόδοσης του προσωπικού από τη Διοίκηση του Φορέα.
- Θα επιτευχθεί η διαλειτουργικότητα μεταξύ των Φορέων του Δημοσίου, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου αναμονής και την βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών.