Πόσο μειώνονται οι λογαριασμοί ρεύματος – Παραδείγματα

Αισθητή είναι η μείωση της επιβάρυνσης στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που επιφέρουν οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτροδότησης για τον μήνα Δεκέμβριο, που ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα

λογαριασμών ρεύματος για τον Δεκέμβριο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΝ:

Νοικοκυριό με μέση κατανάλωση 400 Kwh/μήνα:

  • Θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση: 152 ευρώ
  • Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 64 ευρώ

Νοικοκυριό με μέση κατανάλωση 700 Kwh/μήνα:

  • Θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση: 266 ευρώ
  • Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 121 ευρώ
  • Και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει: 111 ευρώ

Νοικοκυριό με μέση κατανάλωση 1.200 Kwh/μήνα:

  • Θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση: 456 ευρώ
  • Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 244 ευρώ
  • Και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει: 209 ευρώ

 

Νωρίτερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την κλιμακωτή επιδότηση η οποία διαμορφώνεται ως εξής:

Οικιακά τιμολόγια 

– Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh η επιδότηση θα είναι 221 ευρώ ανά MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

– Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000 kWh η επιδότηση είναι 171 ευρώ ανά MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά MWh.

– Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001 KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 81 ευρώ ανά MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

–  Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 269 ευρώ ανά MWh.

Δηλαδή, όπως είπε ο υπουργός, η αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Δεκέμβριο ανέρχεται στα 282 εκατ. ευρώ.

Επαγγελματικά Τιμολόγια

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 KWh, η επιδότηση για τον μήνα Δεκέμβριο ανέρχεται στα 183 ευρώ ανά ΜWh.

Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς  καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 34 ευρώ ανά MWh.

Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 221 ευρώ ανά MWh.

Η συνολική επιδότηση για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο ανέρχεται στα 435 εκατομμύρια ευρώ με τα περισσότερα εξ αυτών να προέρχονται από τον μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών και έχει αποδώσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, γνωστοποίησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Φυσικό Αέριο

Για το φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ θα δώσει οριζόντια επιδότηση 15 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώραμέτρο που αφορά 700.000 οικιακούς καταναλωτές.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα