Πόσο κοντά είμαστε στο lockdown – Τι λένε οι επιστήμονες

«Στο κόκκινο» συνεχίζει να βρίσκεται η Αττική καθώς παραμένει πρωταγωνίστρια στα κρούσματα κορονοϊού, με τους λοιμωξιολόγους να κρούουν καθημερινά τον κώδωνα του κινδύνου και τα νέα μέτρα να εφαρμόζονται ήδη από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και για 14 ημέρες σε μια προσπάθεια να μειωθεί η διασπορά.

Τριψήφιος ήταν και πάλι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική, καθώς και σήμερα από τα 358 νέα κρούσματα, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τα 194 εντοπίζονται εκεί.

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, θανάτων αλλά και διασωληνώσεων (σήμερα 73 διασωληνωμένοι) φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το ενδεχόμενο του lockdown. Μπορεί στη χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, να είπε πως είμαστε μακριά από το ενδεχόμενο ενός lockdown, καθώς στόχος είναι να εφαρμοστούν τα μέτρα και να μην φτάσουμε στο σημείο αυτό, ο κίνδυνος, ωστόσο, όσο τα νούμερα βρίσκονται στα ύψη, είναι ορατός.

Τα επτά δεδομένα τα οποία θα μελετήσει η κυβέρνηση και οι ειδικοί προτού αποφασίσουν σκληρότερα μέτρα για την Αττική, αναφέρει το Mega. Αυτά είναι τα εξής:

  1. Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων,
  2. ο αριθμός των θανάτων που καταγράφονται καθημερινά,
  3. η αυξητική τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία,
  4. ο αριθμός των διασωληνωμένων,
  5. η κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας,
  6. η αύξηση των θετικών δειγμάτων στα τεστ,
  7. ο δείκτης μεταδοτικότητας που να είναι πλέον πάνω από το 1.
Σύψας: Το lockdown θα κριθεί από την εφαρμογή των μέτρων

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στο κεντρικό δελτίου του Open ζήτησε από τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος καθώς όπως τόνισε «το κόκκινο δεν θα έρθει αύριο. Δεν χρειάζεται τεράστιος πανικός έχουν πολλά πράγματα που μπορούν ακόμη να γίνουν. Εμείς σαν επιτροπή δεν έχουν συζητήσει ποτέ το ενδεχόμενο lockdown, ούτε έχουμε πει στο κόκκινο, αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζει ο κόσμος γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα.

Γίνονται ενέργειες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, γίνονται ενέργειες στους μετανάστες με τα ξενοδοχεία, γίνονται ενέργειες στις πλατείες και πιστεύω πως τελικά θα υπάρξει μια επιπέδωση και δεν θα πάμε προς το κόκκινο, θα πάμε προς το κίτρινο».

Ο καθηγητής τόνισε η επιδημία έχει αρνητικά στοιχεία, προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε σε καλή φάση όμως δεν έχουμε και τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, έχουμε μια σχετική επιπέδωση προς το παρόν και νομίζω πως θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι».

Επεσήμανε, ακόμα το πόσο σημαντική είναι η χρήση μάσκας, ανέφερε ότι «όσον αφορά τις μάσκες υπάρχει μια μελέτη που λέει πως αν όλοι οι πολίτες φορέσουμε τη μάσκα συνεχώς όταν βγαίνουμε από το σπίτι μας ή και μέσα στο σπίτι μας όταν έχουμε ευπαθείς ομάδες, ο κορονοϊός σε 10 μέρες θα υποχωρήσει ταχύτατα».

Γώγος: Προσπάθεια να μην πάμε σε δεύτερο lockdown

Για το ενδεχόμενο του lockdown, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, είπε, μιλώντας στο Mega, ότι «γίνεται κάθε προσπάθεια για να μην συμβεί αυτό. Πήραμε ένα πακέτο μέτρων το οποίο έχει σαν στόχο να αποφύγει το lockdown. Τώρα, αν αυτό δεν εξελιχθεί ομαλά, όλα είναι στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν δέσμες μέτρων με πολλαπλές παραμέτρους που πάντα έχουμε υπόψιν μας».

«Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Το αν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα εξαρτάται από τα δεδομένα που θα έχουμε την προσεχή εβδομάδα. Θα ξέρουμε που πάει το πράγμα σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη δυνατότητα του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει τα περιστατικά. Στην Αττική υπάρχει πρόβλημα», τόνισε ο κ. Γώγος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα