Πώς βλέπουν στη Γερμανία τις δημοσιονομικές εκπτώσεις στην Ελλάδα

Οι νέες δημοσιονομικές κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπαίνουν στο μικροσκόπιο του γερμανικού Τύπου ενώ τονίζεται πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει περισσότερο με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητηθεί από τους ευρωπαίους εταίρους.

Χαρακτηριστικά η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει σε ρεπορτάζ της πως «Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε φορολογικές ελαφρύνσεις. Θέλει περισσότερη ελευθερία κινήσεων για τον προϋπολογισμό».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει πως «Το ερώτημα εάν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της νέας ελληνικής κυβέρνησης, βρίσκεται στην κορυφή των πολιτικών συζητήσεων στην Αθήνα. Ωστόσο, ως προς το θέμα αυτό υπάρχουν πολύ διαφορετικές εκτιμήσεις οικονομολόγων», υπενθυμίζοντας ότι και η καγκελάριος Μέρκελ στην τελευταία συνέντευξη τύπου πριν τις καλοκαιρινές διακοπές είχε δηλώσει: «Το γεγονός και μόνο ότι έχει αλλάξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν αποτελεί λόγο για την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων». Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «αυτός που με κάθε τρόπο πιέζει για τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές είναι ο νέος υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που είναι και καθηγητής Οικονομικών. Σύμφωνα με την άποψή του, η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, επιβάλλοντας υψηλούς φόρους στη μεσαία τάξη, στέρησε την οικονομία της χώρας από πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης (…) Ο υπ. Οικονομικών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η οικονομία θα μπορούσε να αναπτυχθεί πολύ καλύτερα με τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης».

Το άρθρο παραθέτει τις απόψεις Ελλήνων οικονομολόγων, όπως του Δημήτρη Μαλλιαρόπουλου, επικεφαλής οικονομολόγου της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος σύμφωνα με την FAZ είναι ο άνθρωπος που προσέφερε «τη θεωρητική βάση για την επιθυμία μείωσης των δημοσιονομικών στόχων». Ο ίδιος συσχετίζει άμεσα τον πρόσθετο χώρο για δημοσιονομικούς ελιγμούς της κυβέρνησης με την πρόσθετη ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά παρατίθεται και η άποψη του καθηγητή Οικονομικών στο Παν. Λειψίας, Σπυρίδωνα Παρασκευόπουλου, ο οποίος βλέπει με «σκεπτικισμό» ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ακόμη κι αν παραμείνουν αμετάβλητοι οι δημοσιονομικοί στόχοι, το ελληνικό χρέος δεν θα μειωθεί αλλά θα αυξηθεί και ότι ενδεχομένως η Ελλάδα το 2022 να χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης (…).

Tέλος με σκεπτικισμό εκφράζεται και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ. Ο γερμανός οικονομολόγος είναι «καχύποπτος» απέναντι σε «μηχανικού τύπου εξισώσεις για περισσότερη ανάπτυξη» και εκτιμά ότι η Ελλάδα «πρέπει πρώτα να παρουσιάσει πειστικές μεταρρυθμίσεις» και «στη συνέχεια θα μπορούσαν ίσως να λειτουργήσουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις».

Πηγή: economistas.gr

Σχετικά Νέα