Πώς το ρούβλι προσαρμόζεται “στις επιθυμίες” του Πούτιν ενόψει εκλογών

Το ράλι που καταγράφει το ρούβλι το τελευταίο διάστημα και το οδηγεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, είναι το τελευταίο κομμάτι του οικονομικού παζλ της Ρωσίας που έχει μπει στην τελική ευθεία για άλλη μια προεδρική θητεία του Βλαντιμίρ Πούτιν στις εκλογές του Μαρτίου.

Το ντεμαράζ του εγχώριου νομίσματος από τις αρχές Οκτωβρίου το έχει φέρει κοντά στα 90 ρούβλια ανά δολάριο, σε ένα επίπεδο δηλαδή κοντά στο μέσο όρο που προβλέπει για το επόμενο έτος το υπουργείο Οικονομικών.

Η πρόσφατη ανατίμηση ήταν μεταξύ των βασικών παραγόντων που λειτούργησαν ως φρένο στον πληθωρισμό με τους αναλυτές του Bloomberg να αναμένουν πλέον επιβράδυνσή τους με τις αυξήσεις των τιμών να έχουν κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο.

Η συναλλαγματική ισοτιμία αναδεικνύεται όλο και περισσότερο ως βαρόμετρο της υγείας της οικονομίας εν μέσω σαρωτικών διεθνών κυρώσεων καθώς η Ρωσία πλησιάζει στα δύο χρόνια του πολέμου της εναντίον της Ουκρανίας.

Αποτελεί παράλληλα μια κρίσιμη μεταβλητή για έναν προϋπολογισμό που θα διαθέσει περισσότερα για τον στρατό το επόμενο έτος παρά για οποιοδήποτε άλλο τομέα.

Παρασυρόμενο από την πτώση των εσόδων από τις εξαγωγές και τις μεγάλες κρατικές δαπάνες, το ρούβλι τον Οκτώβριο υποχώρησε για λίγο κάτω από το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο των 100 ανά δολάριο. Η υποτίμηση ώθησε την κεντρική τράπεζα να διπλασιάσει το επίσημο κόστος δανεισμού μέχρι στιγμής φέτος στο 15%, συμπεριλαμβανομένης μιας έκτακτης αύξησης των επιτοκίων τον Αύγουστο.

Ωστόσο, οι αποτυχίες δεν σταμάτησαν έως ότου η κυβέρνηση κατήργησε ορισμένους ελέγχους κεφαλαίων στους μεγάλους εξαγωγείς. Ήταν μια απόφαση που ελήφθη επειδή η Ρωσία χρειαζόταν “το ρούβλι λίγο πιο ισχυρό”, είπε ο Πούτιν τον περασμένο μήνα.

Πλέον η πρόκληση τώρα είναι να βρεθεί το σημείο εκείνο για την αξία του ρουβλίου που συγκρατεί τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να περικόπτει τα κρατικά έσοδα.

Σύμφωνα με την τελευταίες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας, το ρωσικό νόμισμα αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 90,1 ανά δολάριο στο βασικό σενάριο του επόμενου έτους.

Η Barclays Plc προβλέπει το ρούβλι στα 90 ανά δολάριο αυτό το τρίμηνο και τους επόμενους έξι μήνες. “Συνολικά, αναμένουμε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων θα περιορίσουν την τοπική ζήτηση και θα σταθεροποιηθεί η τιμή του”.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα