Πώς θα ταξιδέψετε το Πάσχα στο εξωτερικό με capital controls

Μπορεί για τους περισσότερους Έλληνες διακοπές του Πάσχα να σημαίνει ταξίδι στο χωριό ή το νησί, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν προγραμματίσει ταξίδι στο εξωτερικό αυτές τις ημέρες.

Τα capital controls δεν πρέπει να στέκονται εμπόδιο στα σχέδιά τους, αφού υπάρχουν λύσεις για εύκολες και γρήγορες αγορές και πληρωμές όπου και αν βρεθούν.

Η χρήση του πλαστικού και ηλεκτρονικού χρήματος «λύνει τα χέρια» σας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρετε μαζί σας τις χρεωστικές σας κάρτες και, φυσικά, να έχετε χρήματα στο λογαριασμό σας.

Όσον αφορά στα capital controls, οι περιορισμοί για τις συναλλαγές στο εξωτερικό είναι ακριβώς οι ίδιοι με αυτούς που ισχύουν στην Ελλάδα. Μετά τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν στις 4 Ιουνίου 2018, ισχύουν τα ακόλουθα:

Τον Ιούνιο χαλάρωσαν περαιτέρω τα όρια στις κινήσεις κεφαλαίων και όσοι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι σημαντικό να ξέρουν πώς θα κινηθούν.

Αυτές είναι οι οδηγίες που δίνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών προς τους ιδιώτες καταθέτες;

1. Μπορώ να κάνω ανάληψη από ΑΤΜ ξένης τράπεζας;

Ναι, μέχρι το ποσό των 5.000 τον μήναανά λογαριασμό πελάτη, όπως ισχύει και για τις ελληνικής τράπεζες. Εξαιρείται το «φρέσκο χρήμα», τα ποσά δηλαδή που κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό σε μετρητά.

2. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη κάρτα μου για να κάνω αγορές στο εξωτερικό ή από το Ιnternet;

 

Ναι, εφόσον βρίσκεστε στο εξωτερικό μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας για αγορές αγαθών και υπηρεσιών:

μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, και
εντός του ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ή ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.

3. Οι κάρτες ξένων τραπεζών χρησιμοποιούνται κανονικά;

Πιστωτικές, χρεωστικές ή/και προπληρωμένες κάρτες αλλοδαπών τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται τόσο για αγορές αγαθών και υπηρεσιών όσο και για αναλήψεις μετρητών χωρίς περιορισμούς, εντός των ορίων της σύμβασής σας με την εκδότρια τράπεζα.

4. Μπορούν να γίνονται μεταφορές κεφαλαίων από το εξωτερικό;

Ναι, η μεταφορά κεφαλαίων από λογαριασμούς που τηρούνται σε αλλοδαπή τράπεζα σε λογαριασμό που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα επιτρέπονται.

5. Επιτρέπεται η μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδος;

Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα έως 3.000 ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

6. Επιτρέπονται οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό;

Από την 1η Ιουλίου επιτρέπονται έως το ποσό των 4.000 ευρώ το δίμηνο ανά κωδικό πελάτη.

Πηγή: insider.gr

Σχετικά Νέα