Πώς θα συμπληρώσουν οι μαθητές το μηχανογραφικό

Η επιλογή ενός επαγγελματικού μονοπατιού για τον μαθητή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κάποιες φορές μία αποτυχία μπορεί να κρύβει την καλύτερη επιλογή! Ας δούμε τι συμβουλεύει του μαθητές που έδωσαν Πανελλήνιες σχετικά με το πως πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους , η Σύμβουλος Σπουδών & Σταδιοδρομίας Μαίρη Μαρκετάκη.

‘Τα παιδιά θα πρέπει καταρχάς να έχουν επίγνωση του ποιος ή ποια πραγματικά είναι και ποια επαγγέλματα τουριάζουν στην προσωπικότητά τους;΅Τα ερωτήματα που πρέπει να θέσουν είναι΅: Είστε έτοιμοι να περάσετε 4, 5 ή 6 – ανάλογα με τη σχολή – ευχάριστα και δημιουργικά χρόνια; Σκοπεύετε να γίνετε ο φοιτητής ή η φοιτήτρια που θα ξεχωρίσει στο τμήμα; Έχετε ενέργεια να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα φοιτητικά σας χρόνια είτε παρακολουθώντας ένα πρόγραμμα Erasmus Plus είτε δημιουργώντας μία ομάδα φοιτητών που θα ασχοληθεί με κοινοφελές έργο; Είστε έτοιμοι για απογείωση;

Αν η απάντηση είναι «ΝΑΙ», αν ο στόχος δεν είναι να μπείτε «κάπου» ή να αποκτήσετε «ένα οποιοδήποτε πτυχίο», τότε, αγαπητοί υποψήφιοι φοιτητές και φοιτήτριες, είστε σε καλό δρόμο για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού!

Ωστόσο, πριν το συμπληρώσετε, θα ήταν χρήσιμο να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν και να προβείτε στα εξής βήματα:

  • Δείτε προσεκτικά τα προγράμματα σπουδών των σχολών που θα σας οδηγήσουν σε επαγγέλματα που σας ταιριάζουν.
  • Βάλτε σε προτεραιότητα τα τμήματα που σας ελκύουν περισσότερο. Δηλώστε τα τμήματα της προτίμησής σας ακόμα κι αν πιστεύετε ότι δεν θα επιτύχετε το στόχο σας. Στην περίπτωση που πέσουν σημαντικά οι βάσεις εισαγωγής, θα ήταν κρίμα να μην εισαχθείτε σε τμήμα της πρώτης επιλογής σας!
  • Υπολογίστε το σύνολο των μορίων που συγκεντρώσατε. Προσοχή! Φέτος κάθε πανεπιστημιακό τμήμα έχει ορίσει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα. Γι’ αυτό, θα χρειαστεί να υπολογίσετε τα μόρια τόσες φορές όσα θα είναι και τα πανεπιστημιακά τμήματα που θα δηλώσετε.
  • Λάβετε υπ’ όψιν τους περιορισμούς (π.χ. την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που έχει ορίσει κάθε τμήμα ή την πόλη που προτιμάτε να σπουδάσετε).
  • Μελετήστε τις κατευθύνσεις και τις προοπτικές καριέρας για κάθε τμήμα που θα δηλώσετε. Στο διαδίκτυο θα βρείτε εύκολα μονογραφίες επαγγελμάτων στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.
  • Επιπλέον, ζητήστε από επαγγελματίες να μοιραστούν μαζί σας την εμπειρία τους σε σχέση με το πραγματικό περιεχόμενο της δουλειάς τους. Ένα επάγγελμα που φαντάζει συναρπαστικό, ίσως στην πράξη να είναι κατώτερο των προσδοκιών σας και ακατάλληλο για την προσωπικότητά σας.
  • Δείτε τι επαγγελματικά δικαιώματα δίνει το κάθε τμήμα και η κάθε κατεύθυνση, γιατί τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Είναι σημαντικό να έχετε υπ’ όψιν ότι τμήματα με περίπου τον ίδιο τίτλο δίνουν διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα (π.χ. οι απόφοιτοι του τμήματος βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας αποκτούν επαγγελματικό δικαίωμα γεωπόνου ενώ οι απόφοιτοι του τμήματος βιοχημείας και βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποκτούν επαγγελματικό δικαίωμα βιολόγου).
  • Μην επιλέγετε πάντα τις πιο δημοφιλείς σχολές. Χαράξτε το δικό σας μονοπάτι με βάση αυτό που είστε και σας ταιριάζει χωρίς να αντιγράφετε ζωές και καριέρες άλλων.
  • Πριν λάβετε τις οριστικές σας αποφάσεις, δώστε λίγο χρόνο να σκεφτείτε τις προκλήσεις που φέρνει η επανάσταση στην τεχνολογία, η κλιματική αλλαγή, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η αλλαγή που έφερε η πανδημία στον τρόπο εργασίας και άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Να ξέρετε ότι αυτό που ισχύει σήμερα, ίσως να μην ισχύει και αύριο σε σχέση με την αγορά εργασίας.

Κι αν δεν τα καταφέρετε να εισαχθείτε στη σχολή που ονειρεύεστε – πιστέψτε το – δεν χάθηκαν όλα. Κάντε την αυτοκριτική σας και προχωρήστε με ψυχραιμία στο “plan b”. Αυτό μπορεί να είναι μία σχολή που ίσως σας οδηγήσει στο πιο κατάλληλο για εσάς επαγγελματικό μονοπάτι, μπορεί να είναι η επανάληψη της προσπάθειας εισαγωγής σε έναν χρόνο από τώρα ή ακόμα και η φοίτηση εκτός Ελλάδας

Μην ξεχνάτε ότι πολλές φορές η δεύτερη απόφαση ακυρώνει την πρώτη και μπορεί να είναι η πιο σωστή!

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα