Πώς θα περιορίσετε το αλάτι στη διατροφή σας

Σίγουρα γνωρίζετε πως η υπερκατανάλωση αλατιού είναι επιβαρυντική για την υγεία και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Από την άλλη, έχει φανεί πως η αυξημένη πρόσληψη αλατιού μπορεί να επιβαρύνει τη λειτουργία των νεφρών, καθώς και ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου.

Συνεπώς, η μείωση της κατανάλωσης αλατιού είναι βασικός στόχος, όχι μόνο για ασθενείς με υπέρταση ή άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά ακόμη και για υγιείς ενήλικες και παιδιά, αποσκοπώντας στην πρόληψη της εμφάνισης υπέρτασης και άλλων προβλημάτων.

Με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε, λοιπόν, να περιορίσουμε το αλάτι στην καθημερινή μας διατροφή; Το πρώτο βήμα είναι σαφώς η μείωση του αλατιού που προσθέτουμε στο φαγητό και στις σαλάτες και η αντικατάστασή του από άλλα συστατικά, όπως το λεμόνι, το ξύδι και τα διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά. Καθώς όμως, το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού που προσλαμβάνουμε καθημερινά, προέρχεται από τυποποιημένα προϊόντα, είναι πολύ σημαντικό να ελαττώσουμε τη συχνότητα κατανάλωσης ορισμένων τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό.

δώ, ανήκουν τόσο τα τρόφιμα που είναι εμφανώς αλατισμένα, όπως τα αλμυρά τυριά, τα αλλαντικά, τα παστά τρόφιμα, οι ελιές, τα λαχανικά σε μορφή τουρσί, οι αλατισμένοι ξηροί καρποί και τα αλμυρά σνακ (πχ. πατατάκια, γαριδάκια, κράκερ), όσο και πολλά που είναι «κρυφές» πηγές αλατιού, όπως το ψωμί του τοστ, τα δημητριακά και οι μπάρες δημητριακών, οι έτοιμες σάλτσες και σούπες, τα ντρέσινγκ, οι ζωμοί και οι κύβοι που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική, καθώς και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και γάλατα. Συνεπώς, φροντίστε να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων, ώστε να αποφεύγετε εκείνα που περιέχουν υψηλά ποσά αλατιού/νατρίου.

Πηγή : neadiatrofis.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα