Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα – Δύο εκατομμύρια πολίτες τον πρώτο μήνα

Σε ρυθμούς εμβολίου κινείται η χώρα μας καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να αποφανθεί για την έγκριση του εμβολίου των BionTech/Pfizer στις 29 Δεκεμβρίου αλλά και αυτού της Moderna μέχρι τις 12 Ιανουαρίου και εν συνεχεία να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας ενημέρωσε ότι δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα για να αρχίσει ο εμβολιασμός μετά την πρώτη παραλαβή.

Όπως είπε υπολογίζεται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται περίπου 2.117.000 πολίτες το μήνα.

«Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά, είτε μέσω τηλεφώνου» είπε.

Μάλιστα σε χτεσινή τοποθέτησή του ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για παραλαβή 25.000.000 εμβολίων μέχρι τέλος Ιουνίου, να μπορούν -εάν το επιθυμούν- να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες.

Χτες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε έκκληση στους πολίτες «να κλείσουν τα αυτιά τους σε όσους διακινούν θεωρίες συνωμοσίας και fake news» και επεσήμανε ότι ο επόμενο χρονικό διάστημα θα κριθούμε όλοι για τον τρόπο που θα κληθούμε να οργανωθούμε και να εμβολιάσουμε τους πολίτες.

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί

Σημειώνεται ότι ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ εκτίμησαν ότι μέσα στον Ιανουάριο θα μπορούσαν να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας. Συγκεκριμένα ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε ότι αν και δύσκολο, ο πρώτος εμβολιασμός θα μπορούσε να γίνει ίσως και συμβολικά πριν από το τέλος του έτους.

Παράλληλα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ανέφερε σχετικά με το εμβόλιο ότι η έγκρισή του «είναι ουσιαστική και όχι τυπική». Οι αρμόδιοι παγκόσμιοι οργανισμοί κοιτούν τα δεδομένα σε βάθος και κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους για να δώσουν την έγκρισή τους. Συνεπώς, «εφόσον δοθεί έγκριση αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές».

Σημείωσε δε, ότι ο εμβολιασμός θα είναι σε δύο δόσεις, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν θα χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις.

Σχετικά Νέα