Site icon The Indicator

Πως θα επηρεάσουν τα νέα οικονομικά μέτρα τις επιχειρήσεις

Kύμα νέων μέτρων για την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση.  Μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, την φορολογία, το τραπεζικό σύστημα και φυσικά στον Τουρισμό ο οποίος διαμορφώνει το 20% του Ελληνικού ΑΕΠ, ενώ η συμβολή του κλάδου στο Παγκόσμιο ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 10%.

Γράφει η Δάφνη Γρηγοριάδη*

Δρομολογήθηκε μείωση του ΦΠΑ σε πολλούς τομείς του τουρισμού και της εστίασης γεγονός βοηθητικό μιας και έτσι δίνεται κίνητρο στην ενίσχυση της κατανάλωσης. Επιπλέον η μείωση του ΦΠΑ θα επηρεάσει με έμμεσο τρόπο και το 40% της απασχόλησης της χώρας καθώς τόσο είναι το ποσοστό του εργατικού δυναμικού στον τομέα του τουρισμού και των εποχικών επαγγελμάτων της εστίασης που συνδέονται άμεσα με τον τουριστικό κλάδο. Όσον αφορά την  μείωση της προκαταβολής φόρου, ένα μέτρο που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις που  είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται κατά την διάρκεια του κορωνοϊού.

Το όφελος από την μείωση της προκαταβολής που θα αποκομίσουν οι επιχειρηματίες, είναι  η διατήρηση της ρευστότητας τους. Σημαντική είναι και παράταση της μείωσης ενοικίου κατά 40% μέτρο που στηρίζει  όχι μόνο  τους ενοικιαστές αλλά και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, αφού θα έχουν έρχεται συμψηφισμό μέρους της μείωσης του εισοδήματος  τους από τα  ενοίκια με τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Στη χώρα μας η μίσθωση ακινήτων, έχει μεγαλύτερη συμβολή  στην οικονομία από ότι έχει  στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Έλληνες χρησιμοποιούν τα ακίνητα για την απόκτηση εισοδήματος όχι μόνο ως συμπληρωματική πηγή εσόδων αλλά ακόμη και ως κύρια. Το ποσοστό ακίνητης περιουσίας στην χώρα μας υπολογίζεται  σε  80%, πάνω από τον Ευρωπαϊκό  όρο  ο οποίος είναι  στο 70%.

Στο  κομμάτι του τουρισμού,  είδαμε ότι   το μεγαλύτερο  “βάρος” των αποφάσεων   “πέφτει” στην Κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για έναν κλάδο η πορεία του οποίου εξαρτάται από τις εξελίξεις όλων των χωρών, η Κομισιόν μπορεί να  κάνει μόνο συστάσεις. Ο λόγος είναι πως απουσιάζει  σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μια κοινή Τουριστική πολιτική όπως και πολιτική δημόσιας υγείας, έτσι καλείται το κάθε κράτος να λάβει αποφάσεις ουσιαστικά μόνο του.

Η επιδότηση της εργασίας  του τουριστικού κλάδου είναι μια λύση για να τρενάρουμε την ανεργία του τομέα. Ελπίδα δίνει το ενδεχόμενο παράτασης της τουριστικής σεζόν το οποίο θα παρατείνει και τις εποχικές συμβάσεις των εργαζομένων. Ωστόσο δυσκολίες θα υπάρξουν στην εναρμόνιση των τουριστικών  επιχειρήσεων με τα υγειονομικά πρωτόκολλα καθώς οι μικρές εταιρίες δεν διαθέτουν το κεφάλαιο αλλά και την τεχνογνωσία να τα εφαρμόσουν.

Ένα άλλο ζήτημα που μας απασχολεί είναι τα τραπεζικά δάνεια του κλάδου, μιας και αναμένουμε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων η οποία κυρίως θα οφείλεται στην μη πληρωμή δόσεων από τις τουριστικές επιχειρήσεις. Η Κυβέρνηση προτρέπει τις τράπεζες να διαμορφώσουν τραπεζικά προϊόντα ειδικά για τον κλάδο καθώς και  να κάνουν διευκολύνσεις. Ήδη μια εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανακοίνωσε το πάγωμα των δόσεων δανείων του ξενοδοχειακού κλάδου, εφόσον ήταν ενήμερα το προηγούμενο έτος.

*Οικονομική αναλύτρια

 

Exit mobile version