Πώς τα κύματα καύσωνα… σκοτώνουν τους ανθρώπους

Τις τελευταίες ημέρες τα κύματα καύσωνα έχουν μετατρέψει την Αμερική και την Ευρώπη σε… φούρνους.

Παρά την συνοδευτική έκρηξη των πρωτοσέλιδων, οι συνέπειες μιας τέτοιας υπερβολικής θερμότητας συχνά παραβλέπονται ή υπονομεύονται, αναφέρει ο Economist.

Οι εκπληκτικές εικόνες των τυφώνων ή των πλημμυρών προσελκύουν την προσοχή πιο εύκολα, αλλά ο καύσωνας μπορεί να προκαλέσει περισσότερους θανάτους.

Η θερμότητα είναι μια από τις πιο θανατηφόρες εκδηλώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μερικές φορές ο αντίκτυπός της είναι αδιαμφισβήτητος – ένας καύσωνας στην Ευρώπη το 2003 εκτιμάται ότι είχε κοστίσει τη ζωή σε 70.000 ανθρώπους.

Πιο συχνά, όμως, ο καύσωνας αντιμετωπίζεται, όπως τα δύο περιστατικά στην Ολλανδία το 2018. Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, περίπου 300 άνθρωποι παραπάνω πέθαναν από αυτό που κανονικά θα αναμενόταν εκείνη την εποχή του χρόνου.

Αυτό χαρακτηρίστηκε ως «μικρή άνοδος» από τους αξιωματούχους. Κι όμως αν αυτοί οι άνθρωποι πέθαιναν σε μια πλημμύρα, θα ήταν πρωτοσέλιδο.

Το χάος που προκαλείται από την υπερβολική ζέστη δεν λαμβάνει την προσοχή που του αρμόζει για διάφορους λόγους.

Οι θάνατοι από τον καύσωνα επίσης, δεν συνεπάγονται την καταστροφή της ιδιοκτησίας όπως οι καταστροφές του αέρα και του νερού.

Επιπλέον, οι θάνατοι συνήθως δεν οφείλονται άμεσα στη θερμότητα. Οι ραγδαίες θερμοκρασίες απλώς μετατρέπουν προϋπάρχουσες συνθήκες, όπως καρδιακά προβλήματα ή ασθένειες των πνευμόνων σε θανατηφόρες.

Σχετικά Νέα