Η κατανάλωση συμπληρωμάτων ασβεστίου σε υψηλές δόσεις κάθε μέρα σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, χωρίς το ίδιο όμως να ισχύει και για το ασβέστιο που προσλαμβάνεται από τις τροφές, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας, Φανγκ Ζανγκ, του Πανεπιστημίου του Ταφτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος από καρκίνο είναι έως δύο φορές πιθανότερος σε άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου σε υψηλές δόσεις (πάνω από 1.000 μιλιγκράμ τη μέρα), σε σύγκριση με άτομα που δεν τα χρησιμοποιούν καθόλου.
Στη νέα έρευνα, στην οποία πήραν μέρος περισσότεροι από 27.000 ενήλικες, οι επιστήμονες εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση ανάμεσα στην πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων από τροφές και από συμπληρώματα διατροφής, με τα ποσοστά θνησιμότητας λόγω διαφόρων ασθενειών (καρδιαγγειακές, καρκίνους κλπ).
Τα ευρήματα έδειξαν πως η επαρκής πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων μειώνει την θνησιμότητα ανεξαρτήτως αιτίου, μόνο όμως στην περίπτωση που τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την κατανάλωση των αντίστοιχων τροφών και όχι από συμπληρώματα διατροφής.
Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε πως η επαρκής πρόσληψη βιταμινών Α και Κ, μαγνησίου και ψευδαργύρου μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, εφόσον προέρχονται από την κατανάλωση τροφών. Επίσης βρέθηκε ότι η αυξημένη ποσότητα πρόσληψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D, όταν δεν είναι απαραίτητη (από άτομα με επαρκή επίπεδα αυτής της βιταμίνης στον οργανισμό τους), μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα θανάτου. Τέλος, η συσχέτιση μεταξύ της χρήσης συμπληρωμάτων ασβεστίου και του θανάτου από καρκίνο κατέστη φανερή.
«Αν και τα συμπληρώματα εξασφαλίζουν στο άτομο επαρκή ποσότητα των θρεπτικών ουσιών, αυτές που παίρνουμε από το φαγητό έχουν άλλα, δευτερογενή οφέλη, τα οποία δεν είναι τόσο φανερά. Έχει, επομένως, σημασία να εξετάζεται πάντα η πηγή της θρεπτικής ουσίας, διότι αυτή, κυρίως, καθορίζει την επίδραση της στην υγεία μας», δήλωσε η δρ Φανγκ Ζανγκ
Σχετικά Νέα
-
Ντ. Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες ειδικά στο γαστρεντερικό
Δισεπίλυτο γρίφο αποτελεί για τους επιστήμονες η αύξηση της εμφάνισης καρκίνου σε ηλικίες κάτω.
-
ΠΟΥ: Η ηπατίτιδα είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως
Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι την ημέρα μολύνονται από ιογενή ηπατίτιδα και η πρόοδος στην.
-
ΠΟΥ: Καμπανάκι για άμεσα μέτρα κατά της ηπατίτιδας που προκαλεί χιλιάδες θανάτους κάθε ημέρα
Οι ιοί της ηπατίτιδας εξακολουθούν να προκαλούν 3.500 θανάτους ημερησίως με τον αριθμό αυτόν.
-
Η μαύρη σοκολάτα και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας
Μελέτες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και γεμάτη με.