Με μειωμένη ανταπόκριση στην αίσθηση της γεύσης συνδέεται η παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Binghampton.
Μέχρι τώρα ήταν ήδη γνωστό πως ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται κανείς τη γεύση, τροποποιείται με την παχυσαρκία. Η παρούσα μελέτη, όμως, είναι η πρώτη που διερεύνησε τις νευρωνικές αλλαγές που κρύβονται πίσω από αυτή την κατάσταση.
«Είναι εντυπωσιακό το πόσο λίγα ξέρουμε για το πώς η παχυσαρκία επηρεάζει την αίσθηση της γεύσης, αν σκεφτεί κανείς ότι η τελευταία καθορίζει τι είναι αυτό που θα επιλέξουμε να φάμε», δήλωσε η Πατρίσια ντι Λορέντζο, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπίστήμιο BInghampton.
Οι ερευνητές κατέγραψαν τις απαντήσεις μεμονωμένων κυττάρων του εγκεφαλικού στελέχους αρουραίων που είχαν γίνει παχύσαρκοι μετά από μια διατροφή υψηλή σε λίπη.
Οι αποκρίσεις του εγκεφαλικού στελέχους των αρουραίων στα ερεθίσματα γεύσης παρουσιάζονταν καθυστερημένα και ήταν μικρότερες σε ένταση και διάρκεια συγκριτικά με τους αδύνατους αρουραίους.
Μια διατροφή υψηλή σε λίπη δημιουργεί πιο αμβλεία απόκριση γεύσης στον εγκέφαλο και μειωμένη αίσθηση γεύσης κατά την κατάποση αυτών των τροφών.
Η ερευνήτρια τονίζει, ότι το ζήτημα είναι να βρεθεί, αν τα ίδια αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στους αρουραίους εμφανίζονται και στους ανθρώπους.
Η μέχρι τώρα έρευνα έχει δείξει ότι τόσο στους παχύσαρκους αρουραίους όσο και στους παχύσαρκους ανθρώπους ο αριθμός των γευστικών καλύκων στη γλώσσα -κύτταρα που αντιδρούν στα διαφορετικά ερεθίσματα: γλυκό, πικρό, ξινό, αλμυρό- είναι μειωμένος.
Επομένως, με βάση αυτό το δεδομένο, η ντι Λορέντζο ισχυρίζεται ότι η μειωμένη ανταπόκριση του εγκεφαλικού στελέχους στα ερεθίσματα γεύσης που βρέθηκε στα ποντίκια, είναι αρκετά πιθανό να παρουσιάζεται και στους ανθρώπους.
Σχετικά Νέα
-
ΠΟΥ: Η ηπατίτιδα είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως
Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι την ημέρα μολύνονται από ιογενή ηπατίτιδα και η πρόοδος στην.
-
ΠΟΥ: Καμπανάκι για άμεσα μέτρα κατά της ηπατίτιδας που προκαλεί χιλιάδες θανάτους κάθε ημέρα
Οι ιοί της ηπατίτιδας εξακολουθούν να προκαλούν 3.500 θανάτους ημερησίως με τον αριθμό αυτόν.
-
Η μαύρη σοκολάτα και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας
Μελέτες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και γεμάτη με.
-
Αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής το παθητικό κάπνισμα
Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο.