Πώς οι εξελίξεις στη Συρία επηρεάζουν την Ελλάδα

Αίσθηση προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο,ότι τον τελευταίο καιρό το ISIS είναι ισχυρό στο Ιράκ και τη Συρία. Μετά ήρθε η έκθεση προς το Κογκρέσο του γενικού επιθεωρητή του Πενταγώνου που είναι αρμόδιος για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη συριακή και την ιρακινή επικράτεια, η οποία έλεγε ότι «η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος οδεύει προς το να αναδυθεί ξανά στη Συρία», καθώς οι ΗΠΑ αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη χώρα.

«Μολονότι απώλεσε το εδαφικό του “χαλιφάτο”, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία ενίσχυσε τις δυνατότητές του να διεξαγάγει ανταρτοπόλεμο στο Ιράκ και αναδύεται ξανά στη Συρία αυτό το τρίμηνο», αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία χρησιμοποιείται μια παλιότερη ονομασία της οργάνωσης. «Το Ισλαμικό Κράτος μπόρεσε να ανασυνταχθεί και να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στις δύο χώρες εν μέρει διότι οι τοπικές δυνάμεις, τόσο οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας όσο και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να διεξαγάγουν επιχειρήσεις ταυτόχρονα ούτε να φρουρούν περιοχές που έχουν εκκαθαρίσει», συνεχίζει το κείμενο.

Η ανασύνταξη των τζιχαντιστών στη Συρία σημειώνεται καθώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν «εν μέρει αποσυρθεί» από τη χώρα, κατόπιν απόφασης με την οποία διαφώνησαν έντονα οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι οποίες ζητούν «περισσότερη εκπαίδευση και εξοπλισμό» προκειμένου να διεξαγάγουν «επιχειρήσεις καταστολής του ανταρτοπόλεμου» των τζιχαντιστών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε στα τέλη του 2018 την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των 2.000 και πλέον Αμερικανών στρατιωτών που επιχειρούσαν στη Βορειοανατολική Συρία, ανακηρύσσοντας την ολοκληρωτική νίκη των ΗΠΑ επί των τζιχαντιστών. Η απόφασή του εξώθησε τον τότε υπουργό Άμυνας, Τζιμ Μάτις, να υποβάλει την παραίτησή του.

Ένα μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων παρέμεινε στη Βορειοανατολική Συρία, περιοχή που συνεχίζει να βρίσκεται εκτός του ελέγχου του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, με την Ουάσιγκτον να ζητεί ταυτόχρονα μεγαλύτερη συνεισφορά από πλευράς των άλλων μελών του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού που δρα εναντίον του ISIS. Ο συνασπισμός υπολογίζει ότι η τζιχαντιστική οργάνωση διαθέτει ακόμα από 14.000 έως 18.000 «μέλη» στο Ιράκ και τη Συρία, ανάμεσά τους έως και 3.000 ξένοι, σύμφωνα με την έκθεση.

Δίχτυ από ΕΛΑΣ & ΕΥΠ

Αν αυτά επικρατούν στη Συρία με αφορμή τις ανακατατάξεις στην περιοχή, την αποχώρηση των Αμερικανών και τις κινήσεις των μαχητών του ISIS, ένα έντονο παρασκήνιο, με την παρακολούθηση από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ περίπου 4.000 μαχητών της οργάνωσης που επιστρέφουν τους τελευταίους μήνες από τη Μέση Ανατολή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι σε πλήρη εξέλιξη. Πρόκειται για έρευνες που πραγματοποιούν σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας οι ελληνικές Αρχές ύστερα από σχετικά αιτήματα από τις ΗΠΑ αλλά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ προκειμένου να βρεθούν τα ίχνη, ίσως και στην Ελλάδα, τζιχαντιστών που αγνοούνται. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς έχει εντοπιστεί σε ελληνικό έδαφος και οι περισσότεροι οργανώνουν τη μετάβασή τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. έδειξε ότι το 2018 υπήρξαν στην Ελλάδα 951 παρακολουθήσεις υπόπτων ύστερα από εντολή ξένων διωκτικών υπηρεσιών, με τις περισσότερες εξ αυτών να αφορούν σε υπόπτους για συμμετοχή στο ISIS.

Στο μεταξύ, συγκλήθηκε χθες από τον πρωθυπουργό έκτακτο ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου για το Προσφυγικό.Η αύξηση των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας -ιδίως τις τελευταίες μέρες- ανησυχεί την κυβέρνηση ταυτόχρονα με τις τουρκικές προσπάθειες να τη δικαιολογήσουν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στη Συρία και το Ιντλίμπ.

Τρομοκρατία

 

Όλα άρχισαν με την ανακάλυψη αρχείων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Σε σκληρό δίσκο που βρέθηκε με την υπογραφή του αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, και των υπαρχηγών του αναφέρεται ότι ένα από τα σχέδια των τζιχαντιστών προέβλεπε ευρεία επίθεση σε ευρωπαϊκές χώρες. Τα ηλεκτρονικά αρχεία αποκάλυπταν ότι ένας ηγέτης των μουσουλμάνων τρομοκρατών ονόματι Αμπού Κχαμπάμπ αλ Μουχατζίρ συντόνιζε δύο τρομοκρατικά κλιμάκια στη Γερμανία και ένα στη Ρωσία με σκοπό τη χρηματοδότηση της οργάνωσης.

Το σχέδιο προέβλεπε τη μεταφορά τρομοκρατών μέσω Τουρκίας και την εκδήλωση επιθέσεων με άτομα αραβικής, ρωσικής και καυκασιανής καταγωγής. Το γεγονός ότι αναφέρεται ως πέρασμα η Τουρκία βάζει στην εξίσωση και την Ελλάδα, καθώς το πέρασμα των μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκίαστην Ευρώπη γίνεται μέσω της χώρας μας.

Στον έλεγχο των μεταναστών, εκτός των Ελλήνων αστυνομικών, εξακολουθούν να μετέχουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol), ενώ εμμέσως πλην σαφώς τη διαδικασία συνδράμει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι της Europolέχουν ελέγξει στη βάση δεδομένων της υπηρεσίας τους χιλιάδες αλλοδαπούς που κρίθηκαν ύποπτοι για τρομοκρατία -και όχι μόνο- στα σημεία πρώτης υποδοχής του Ανατολικού Αιγαίου. Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχει παραχωρήσει στην ΕΛ.ΑΣ. βάση δεδομένων με τα στοιχεία 200.000 υπόπτων για τρομοκρατία. Κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής αντιπαραβάλλουν τα στοιχεία νεοεισερχόμενων αλλοδαπών (σε Έβρο και νησιά)με εκείνα που υπάρχουν καταχωρισμένα στη βάση δεδομένων των ΗΠΑ.

Ρεκόρ αφίξεων μεταναστών καταγράφηκε τον Ιούλιο σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Μόνο τον προηγούμενο μήνα αποβιβάστηκαν εκεί 5.608 άτομα – οι περισσότεροι από κάθε άλλο μήνα φέτος, που ήρθαν σε 208 περιπτώσεις. Το ίδιο διάστημα συνελήφθησαν 19 διακινητές και κατασχέθηκαν 46 σκάφη.

Αυξημένες ροές

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Λιμενικού Σώματος, συνολικά το 2019 οι νέες αφίξεις μεταναστών στη νησιωτική χώρα, σε Βορειοανατολικό Αιγαίο – Δωδεκάνησα, έφτασαν τις 20.127. Πιο συγκεκριμένα, ήταν 3.855 τον Ιούνιο, 2.897 τον Μάιο, 2.050 τον Απρίλιο, 2.106 τον Μάρτιο, 1.536 τον Φεβρουάριο και 2.075 τον περασμένο Ιανουάριο.

Στο μεταξύ, επίσης τον Ιούλιο, το αντίστροφο δρομολόγιο, δηλαδή να βγουν παράνομα από την Ελλάδα διά θαλάσσης, επιχείρησαν σε 77 περιστατικά συνολικά 358 αλλοδαποί, που συνελήφθησαν από λιμενικούς, όπως συνελήφθησαν και 13 διακινητές. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία για το 2018, παρατηρήθηκε αύξηση της ροής των προσφύγων περίπου 10% από τα νησιά (32.115 αφίξεις το 2018) και περίπου 280% από τον Εβρο (15.814 αφίξεις το 2018), ενώ υπήρξε αύξηση και των αιτήσεων ασύλου, που έφτασαν τις 66.970 το 2018 έναντι 58.642 το 2017.

Στο τέλος του προηγούμενου έτους στην ηπειρωτική Ελλάδα διέμεναν 22.686 πρόσφυγες σε διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, άλλοι 18.369 διέμεναν σε 26 δομές φιλοξενίας, ενώ 6.793 διέμεναν σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία του προγράμματος προσωρινής φιλοξενίας που υλοποιεί ο ΔΟΜ. Περίπου 12.500 παιδιά προσφύγων παρακολουθούν μαθήματα σε σχολεία ή σε τάξεις μέσα στις δομές φιλοξενίας, 6.150 πρόσφυγες ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ στο τέλος του 2018, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ενώ 17.601 πρόσφυγες δέχτηκαν υπηρεσίες υγείας από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, με βάση στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας.

Ως προς τη «βόμβα» των ασυνόδευτων ανηλίκων, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 31 Δεκεμβρίου 2018 εκτιμούσε τον αριθμό τους στην Ελλάδα σε 3.741, εκ των οποίων 93,8% ήταν αγόρια και 6,2% κορίτσια, ενώ 7,2% είναι κάτω των 14 ετών.

Η κρίση μείωσε τις γεννήσεις και  όξυνε το δημογραφικό πρόβλημα

Άρρηκτα συνδεδεμένο με το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι το θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο δείκτης γήρανσης στην Ελλάδα (δηλαδή ο πληθυσμός άνω των 65 προς τον πληθυσμό των παιδιών) είναι πολύ μεγάλος. Συνολικά ο πληθυσμός της χώρας εμφανίζεται μειωμένος κατά 0,25% σε σύγκριση με το 2017. Ενδεικτικοί του έντονου δημογραφικού προβλήματος και της υπογεννητικότητας στη χώρα είναι οι αριθμοί γεννήσεων: 88.553 γεννήσεις και 124.501 θάνατοι. Με άλλα λόγια, το 2018 πέθαναν 35.948 περισσότεροι άνθρωποι απ’ όσους γεννήθηκαν.

Οι γεννήσεις άρχισαν να μειώνονται στην Ελλάδα ήδη από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, χωρίς, ωστόσο, να μειώνεται ο πληθυσμός, λόγω της μετανάστευσης. Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών ανέτρεψε όμως τις δημογραφικές ισορροπίες, οι γεννήσεις μειώθηκαν δραστικά, ενώ παρατηρήθηκε και μεγάλο κύμα εξόδου Ελλήνων προς το εξωτερικό. Παράλληλα, αυξήθηκε σημαντικά ο πληθυσμός σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές λόγω της παρουσίας των μεταναστών που ενσωματώνονται με διάφορους τρόπους στην ελληνική κοινωνία.

Μακεδονία – Θράκη

Η δημογραφική «ανισορροπία» είναι αισθητή σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές. Στην ΠεριφέρειαΑνατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ειδικότερα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι θάνατοι είναι διπλάσιοι από τις γεννήσεις. Σημαντικά μειωμένες έναντι των θανάτων είναι οι γεννήσεις και στον Έβρο, όπως και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα παραμένει σε μια από τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την εφαρμογή πολιτικών για τη στήριξη της μητρότητας και των γεννήσεων (π.χ., επιδοματική πολιτική, φορολογικές ελαφρύνσεις κ.λπ.). Αν ανατρέξει κάποιος με απόλυτα ρεαλιστική διάθεση στο πρόβλημα του Μεταναστευτικού στην Ελλάδα, θα δει ότι χρειάζονται σημαντικές τομές, στο πλαίσιο πάντα της αλληλεγγύης και της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί των μεταναστών.

Αυτό το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το ελληνικό κράτος είναι το σοβαρότατο πρόβλημα της ασφάλειας που υποβόσκει, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, από κύκλους -εκτός Ελλάδας- που χρησιμοποιούν το μεταναστευτικό θέμα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις στις εθνικά κρίσιμες περιοχές, στο πλαίσιο μιας πολιτικής ενσωμάτωσης των μεταναστευτικών πληθυσμών. Είναι «ηλίου φαεινότερο» γιατί δεν μπορούν να κατευθύνονται πληθυσμοί, με στόχο την κοινωνική τους ένταξη, σε περιοχές όπως η Ροδόπη, τα νησιά του Αιγαίου κ.ά.

Είναι βέβαιο ότι όλη η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν θέλει ποτέ να ξαναζήσει «Μπατακλάν». Παράλληλα, είναι επίσης βέβαιο ότι οι επίσημοι μηχανισμοί του ελληνικού κράτους πρέπει άμεσα να εργαστούν προς την κατεύθυνση της αναλογικής ενσωμάτωσης των μεταναστευτικών πληθυσμών. Όχι γιατί υπάρχει κάποιος κίνδυνος από τους κατατρεγμένους που περνούν στα ελληνικά νησιά, αλλά γιατί υπάρχει κίνδυνος από εκείνους τους «κύκλους» που χρησιμοποιούν τους μετανάστες για τους δικούς τους -εθνικά επιζήμιους- αλλότριους σκοπούς.

neaselida.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα