Πώς ο Μπιλ Γκέιτς κατάφερε να εκτοξεύσει την περιουσία του με αυτή την απλή στρατηγική

«Δεν ακολουθούμε, ξέρετε, αμυντική στάση, διατηρώντας κυρίως μετρητά», δήλωσε ο ιδρυτής της Microsoft σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Η επενδυτική στρατηγική που ακολουθούμε είναι τοποθετήσεις άνω του 60% του χαρτοφυλακίου σε μετοχές».

Η κίνηση αυτή βοήθησε τον Γκέιτς να προσθέσει 17 δισεκατομμύρια δολάρια στην καθαρή αξία των επενδύσεων του φέτος, αυξάνοντας την περιουσία του στα 106 δισ. δολάρια και παραμένοντας στη δεύτερη θέση, μετά από τον Τζεφ Μπέζος, στον Δείκτη Bloomberg Billionaires. Την ίδια ώρα, οι φιλανθρωπικές δωρεές του ξεπέρασαν τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η περιουσία του μεγιστάνα περιλάμβανε περίπου 60 δισ. δολάρια σε μετοχές τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Bloomberg. Συγκριτικά, το μέσο χαρτοφυλάκιο των πλούσιων οικογενειών της Βορείου Αμερικής είχε επενδύσει περίπου το 32% του ενεργητικού του σε μετοχές το 2018, σύμφωνα με την έκθεση του Campden Wealth.

Η ανάπτυξη αυτή, την οποία επιβλέπει ο επικεφαλής επενδύσεων του δισεκατομμυριούχου, Michael Larson, επέτρεψε στον Γκέιτς να δημιουργήσει το μεγαλύτερο ιδιωτικό ίδρυμα στον κόσμο, χωρίς να μειώσει την περιουσία του.

Ωστόσο, η περιουσία του μπορεί να αρχίσει να συρρικνώνεται εάν οι πολιτικοί λάβουν σοβαρά υπόψη την πρόταση του για την επιβολή υψηλότερων φόρων.

«Αμφιβάλλω, ξέρετε, ότι οι Η.Π.Α. θα επιβάλουν φόρο περιουσίας αλλά δεν θα είμαι εναντίον σε κάτι τέτοιο», είπε στη συνέντευξη. «Το πιο σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι ο φόρος ακίνητης περιουσίας. Και εκτιμώ ότι αυτό θα πρέπει να επιστρέψει στο επίπεδο του 55% που ήταν πριν από μερικές δεκαετίες».

Η ανισότητα έχει εξελιχθεί σε ένα φλέγον πολιτικό ζήτημα, με τους πλουσιότερους Αμερικάνους, ποσοστό 0,1%, να έχουν συγκεντρώσει περισσότερο πλούτο από οποτεδήποτε από το 1929. Την Τρίτη, το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του για τους στόχους του. Η μελέτη επιδιώκει να παρακολουθήσει και να συμβάλει στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη των Στόχων τους για την Αειφόρο Ανάπτυξη, οι οποίοι, σύμφωνα με το ίδρυμα, παρεμποδίζονται από τη συνεχιζόμενη ανισότητα. Η έκθεση ζητούσε μεγαλύτερες επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την τεχνολογία με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Γκέιτς, 63 ετών, είναι υπέρμαχος της επιβολής μεγαλύτερων φόρων στους πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ και έχει ζητήσει περισσότερη διαφάνεια. «Είμαι υπέρ της διαφάνειας στην οικονομικά στοιχεία. Δεν μου αρέσει το γεγονός ότι υπάρχουν καταπιστεύματα τα οποία κανείς δεν γνωρίζει σε ποιον ανήκουν».

Παρά το γεγονός ότι ο Γκέιτς παραμένει θετικός για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία, αμφιβάλει ότι οι αποδόσεις που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα θα διατηρηθούν. «Υπάρχουν λόγοι που με κάνουν να πιστεύω ότι οι απόλυτες αποδόσεις την επόμενη δεκαετία θα είναι μικρότερες από αυτές που ήταν κατά τις προηγούμενες δεκαετίες».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα