Πώς ο Μακρόν μετατράπηκε από επιτυχημένος πολιτικός σε έναν αποδυναμωμένο ηγέτη

“Η επικείμενη πολιτική ήττα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής θα μπορούσε να παραλύσει τη χώρα, να τον αποδυναμώσει στο εξωτερικό και να επισκιάσει την κληρονομιά του, την ώρα που η Γαλλία ετοιμάζεται να βγει στο παγκόσμιο προσκήνιο ως οικοδεσπότης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού”, αναφέρει σε ανάλυση του το Associated Press.

Όπως σημειώνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας μπορεί να είναι δημοφιλής σε διεθνές επίπεδο χάρη στις “ακούραστες διπλωματικές του προσπάθειες” και τις φιλοευρωπαϊκές του πρωτοβουλίες, πλέον όμως δεν είναι λίγοι όσοι αμφισβητούν το πώς θα καταφέρει να διατηρήσει τα ηνία της χώρας το προσεχές διάστημα. Άλλωστε, βάσει συντάγματος, ο 46χρονος Μακρόν δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για Τρίτη συνεχόμενη θητεία το 2027.

Ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος το βράδυ της Κυριακής, ο Μακρόν αναμένεται να βγει αποδυναμωμένος. Δεν είναι τυχαίο πως τα γαλλικά ΜΜΕ έκαναν αναφορές για “τέλος εποχής” στο Προεδρικό Μέγαρο, εν μέσω δημοσκοπήσεων που δείχνουν την κεντρώα συμμαχία του Μακρόν να οδεύει προς νέα ήττα.

“Φαίνεται πως οι ψηφοφόροι θέλησαν να τιμωρήσουν τον Μακρόν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών”, δήλωσε στο AP ο πολιτικής Αναλυτής, Ντομινίκ Μουασί.

Η διακυβέρνηση με ένα αντίπαλο κόμμα θα αποδυναμώσει τον Μακρόν
Σε περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν και οι σύμμαχοί της κερδίσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο Γάλλος πρόεδρος θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να συνεργαστεί με έναν εθνικιστή πρωθυπουργό. Εναλλακτικά, ο Μακρόν ίσως χρειαστεί να αναζητήσει τρόπους σχηματισμού μιας πιο “λειτουργικής” κυβέρνησης, προσφέροντας ενδεχομένως μια συμφωνία στους αριστερούς αντιπάλους του. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα βρίσκεται πλέον σε θέση ισχυρού ως προς την εφαρμογή των πολιτικών του, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με φιλοεπιχειρηματικά σχέδια που αποσκοπούν στην τόνωση της γαλλικής οικονομίας.

“Είμαστε βυθισμένοι στο άγνωστο”, συνεχίζει ο Μουασί, προσθέτοντας πως “οι πολιτικοί συνασπισμοί δεν αποτελούν μέρος της γαλλικής πολιτικής παράδοσης”.

Στη διεθνή πολιτική σκηνή, ο Μακρόν συνήθιζε να εμφανίζεται ως βασικός παγκόσμιος παίκτης, γνωστός για τον ασταμάτητο διπλωματικό του ακτιβισμό. Συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στα δυτικά βήματα που έγιναν για την υποστήριξη της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Στη Μέση Ανατολή, η Γαλλία πίεζε για διπλωματικές προσπάθειες με τους Άραβες εταίρους της. Νωρίτερα φέτος, ο Μακρόν περιέγραψε επίσης το όραμά του για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προτρέποντας το μπλοκ των 27 κρατών να δημιουργήσει τη δική του ισχυρή άμυνα και να αναλάβει σημαντικές εμπορικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ανταγωνιστεί την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Το γαλλικό Σύνταγμα δίνει μεν στον πρόεδρο ορισμένες εξουσίες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ευρωπαϊκών υποθέσεων και άμυνας, αλλά η αποδυνάμωση της πολιτικής ισχύος του, με έναν “αντίπαλο” πρωθυπουργό και ένα ασταθές κοινοβούλιο θα μπορούσε να περιορίσει την επιρροή του Μακρόν.

Οι φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές του μείωσαν την ανεργία, αλλά παραμένουν αμφιλεγόμενες
Η θέση του προέδρου είναι το πρώτο αιρετό αξίωμα του Εμανουέλ Μακρόν. Στα 30 του χρόνια, ο Μακρόν παραιτήθηκε από τη δουλειά του ως τραπεζίτης στη Rothschild για να γίνει οικονομικός σύμβουλος του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, εργαζόμενος για δύο χρόνια στο πλευρό του. Στη συνέχεια, ως υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση Ολάντ από το 2014 έως το 2016, προώθησε μια δέσμη μέτρων, κυρίως επιτρέποντας σε περισσότερα καταστήματα να ανοίγουν τις Κυριακές και τα βράδια και ανοίγοντας ρυθμιζόμενους τομείς της οικονομίας.

Ο Μακρόν εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το 2017 μετά την αποχώρησή του από τους Σοσιαλιστές, ως ένας επιτυχημένος 39χρονος πολιτικός “πρωτάρης”. Επιδίωξε να καταστήσει την αγορά εργασίας πιο ευέλικτη και πέρασε νέους κανόνες για να καταστήσει δυσκολότερο για τους ανέργους να διεκδικήσουν επιδόματα. Η κυβέρνησή του μείωσε επίσης τους φόρους για τις επιχειρήσεις για να ενισχύσει τις προσλήψεις.

Σύντομα ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων κατά της κοινωνικής αδικίας, με αποτέλεσμα ο Μακρόν να χαρακτηριστεί “πρόεδρος των πλουσίων”. Εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς αλαζόνας και άνθρωπος που δεν έχει επαφή με τους “απλούς ανθρώπους”. Οι αντίπαλοι του εξ αριστερών τον κατηγόρησαν πως έπληξε ανεπανόρθωτα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης του, ο Μακρόν αντιτάσσει πως η ανεργία στη χώρα έχει μειωθεί αισθητά (βρίσκεται στο 7,5% αντί +10%) και ότι η Γαλλία κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο ελκυστικές χώρες της Ευρώπης για ξένες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια.

Ο Μακρόν επανεξελέγη το 2022, επικρατώντας επί της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Έχασε όμως την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, παρόλο που η κεντρώα συμμαχία του κατέλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό εδρών στην Εθνοσυνέλευση. Στη συνέχεια αγωνίστηκε να περάσει ένα αντιδημοφιλές νομοσχέδιο για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, προκαλώντας μήνες μαζικών διαδηλώσεων που έβλαψαν την ηγεσία του. Οι ταραχές σάρωσαν εκατοντάδες πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά το 2023, μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός εφήβου από την αστυνομία.

Οι εκλογές που θα αποδυναμώσουν το κέντρο και το “κουτσό άλογο” Μακρόν
Πολιτικά, ο κεντρώος ηγέτης ξεκίνησε το δικό του κόμμα με την υπόσχεση να τα πάει καλύτερα από την κυρίαρχη δεξιά και αριστερά. Κάτι που όπως όλα δείχνουν οδεύει προς την αποτυχία. Η απόφαση του για πρόωρες εκλογές αποδείχθηκε εσφαλμένη και έβγαλε στην επιφάνεια δύο μεγάλες δυνάμεις: τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό και έναν ευρύ αριστερό συνασπισμό που περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και την “σκληρή” αριστερά.

Το ίδιο το στρατόπεδο του Μακρόν αμφισβήτησε τις πολιτικές ικανότητες του προέδρου μετά την ανακοίνωση της αιφνιδιαστικής απόφασης για τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης τον περασμένο μήνα. Ο Μπρούνο Λεμέρ υπουργός Οικονομικών του επί επτά χρόνια, δήλωσε στο ραδιόφωνο ότι “αυτή η απόφαση δημιούργησε -στη χώρα μας, στον γαλλικό λαό, παντού- ανησυχία, απορία, μερικές φορές θυμό”. Ο πρώην πρωθυπουργός του Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, τον κατηγόρησε ότι “σκότωσε” την κεντρώα πλειοψηφία του.

Η τύχη του Μακρόν μπορεί να γίνει θέμα συζήτησης την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, η οποία θα αποτελέσει την ευκαιρία για τη συνάντηση των ηγετών του κόσμου με τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.

“Το παράδοξο της σημερινής κατάστασης είναι ότι, ως αποτέλεσμα των δύο τελευταίων εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γαλλία, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ θα υπάρχει περισσότερη Μεγάλη Βρετανία και λιγότερη Γαλλία”, δήλωσε ο Μουασί. “Η ισχυρότερη προσωπικότητα θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Και η αδύναμη προσωπικότητα θα είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα