Πώς να ξεχωρίσετε τους ανθρώπους που μεγάλωσαν χωρίς πειθαρχία

Η καθιέρωση της πειθαρχίας στην παιδική ηλικία έχει μεγάλη σημασία καθώς διαμορφώνει τις συμπεριφορές και τις στάσεις μας στην ενήλικη ζωή. Χωρίς αυτό το θεμέλιο όταν τα παιδιά γίνουν ενήλικες θα ταλαιπωρηθούν και ταυτόχρονα θα ταλαιπωρήσουν και τους σημαντικούς άλλους στη ζωή τους.

Συνήθως οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει χωρίς πλαίσιο έχουν διαμορφώσει τις ακόλουθες συμπεριφορές:

Δύσκολα ακολουθούν κανόνες

Το να μεγαλώνει κάποιος χωρίς πειθαρχία συχνά σημαίνει ότι δεν έχει λάβει από μικρός σαφείς κατευθυντήριες γραμμές ή ότι κανείς δεν είχε ασχοληθεί μαζί του. Αυτό θα φανεί αργότερα σε διάφορες πτυχές της ζωής του, από το επαγγελματικό περιβάλλον μέχρι τις προσωπικές του σχέσεις.

Για παράδειγμα, σε έναν εργασιακό χώρο μπορεί να δυσκολεύονται με την ακρίβεια ή την τήρηση των προθεσμιών. Στις προσωπικές σχέσεις, μπορεί να μην σέβονται τα προσωπικά όρια ή να δυσκολεύονται να κατανοήσουν την έννοια του δούναι και λαβείν.

Έχουν προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις

Η απουσία πειθαρχίας συχνά μεταφράζεται σε κακή κατανόηση των ορίων αλλά και σε έλλειψη σεβασμού, στοιχεία που είναι απαραίτητα για την επιβίωση οποιασδήποτε σχέσης. Επίσης μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν μια ισορροπία μεταξύ του να δίνουν και να παίρνουν, κινούμενοι συχνά προς τα άκρα. Έτσι οι σχέσεις τους μπορεί να ταλαντεύονται μεταξύ υπερβολικής εξάρτησης ή υπερβολικής απόστασης.

Αποφεύγουν να αναλάβουν ευθύνες

Αυτή η συμπεριφορά πηγάζει από την παιδική  ηλικία, όπου η έλλειψη πειθαρχίας σήμαινε ότι δεν είχαν καθήκοντα και υποχρεώσεις. Έτσι μεγαλώνοντας δυσκολεύονται να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους. Μπορεί να χρονοτριβούν, να αποφεύγουν τις ευθύνες ή απλώς να μην  είναι συνεπείς στα καθήκοντά τους

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν οφείλεται στον χαρακτήρα τους αλλά στις συνθήκες που μεγάλωσαν. Και η συνθήκη μπορεί να αλλάξει εάν το αποφασίσουν.

Ενεργούν παρορμητικά

Μπορεί να παίρνουν βιαστικές αποφάσεις χωρίς να σκέφτονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα τόσο στον προσωπικό όσο και στον επαγγελματικό τομέα. Πολύ συχνά παλεύουν και με τις ψυχαναγκαστικές αγορές.

Και αυτή η συμπεριφορά μπορεί να διορθωθεί εάν καλλιεργήσουν τον αυτοέλεγχο και τις δεξιότητες συνειδητής λήψης αποφάσεων.

Έχουν προβλήματα αυτοεκτίμησης

Η έλλειψη σαφών ορίων αλλά και το μεγάλωμα χωρίς προσδοκίες μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανασφάλειας και αυτοαμφισβήτησης στην ενήλικη ζωή. Χωρίς πειθαρχία, τα παιδιά μπορεί να μην μάθουν τι σημαίνουν οι πράξεις τους ή να μην κατανοήσουν τις δυνατότητές τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια εσωτερικευμένη πεποίθηση ότι δεν είναι ικανά ή άξια, επηρεάζοντας την αυτοεκτίμησή τους.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως η συνεχής αυτοαμφισβήτηση, η υπερβολική κριτική στον εαυτό τους ή η αναζήτηση επικύρωσης από τους άλλους. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συνολική ψυχική τους υγεία, τις σχέσεις και την ποιότητα ζωής τους.

Εκδηλώνουν παθητική επιθετικότητα

Τα άτομα που μεγαλώνουν χωρίς πειθαρχία  δυσκολεύονται ή φοβούνται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή να επικοινωνήσουν ελευθέρα. Η παθητική-επιθετικότητα περιλαμβάνει την έμμεση έκφραση αρνητικών συναισθημάτων ή δυσαρέσκειας. Θα μπορούσε να εμφανιστεί ως ειρωνεία, ή χειρισμός – ένας τρόπος έμμεσης επικοινωνίας λόγω δυσκολίας να εκφραστούν τα συναισθήματα.

Αυτή η συμπεριφορά  δημιουργεί προβλήματα τόσο τις προσωπικές σχέσεις όσο και τις επαγγελματικές σχέσεις.

Ποτέ δεν είναι αργά για κάποιον

Είναι σημαντικό ο καθένας από μας να έχει καλά ξεκινήματα, γιατί αυτό καθορίζει και την ταυτότητά μας. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι μεγάλωσαν παραμελημένοι και αφημένοι στην τύχη τους χωρίς να φταίνε, χωρίς να έχουν την ευθύνη.

Σημασία έχει ότι με επίγνωση και στοχευμένες προσπάθειες, είναι απολύτως δυνατό να ξεφύγει κάποιος από τα μοτίβα συμπεριφοράς που έχει μάθει, και να μεταμορφωθεί για να ζήσει καλύτερα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα