Πώς κινήθηκε η αγορά κρέατος κατά τη διάρκεια του Πάσχα

Διαφορετική από τη συνηθισμένη ήταν η εικόνα στην αγορά κρέατος τις ημέρες του Πάσχα, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Μικρότερη ήταν η ζήτηση φέτος στις αγορές της ελληνικής περιφέρειας, καθώς τα μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών για τον περιορισμό του ιού, δεν επέτρεψαν του κατοίκους των αστικών κέντρων να μετακινηθούν.

Αντιθέτως, αύξηση παρουσίασε η ζήτηση αμνοεριφίων, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, στα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν ελλείψεις σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς μεγάλο μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας κρέατος δεν είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αυτό, αλλά και επειδή το προηγούμενο διάστημα όλες οι ενδείξεις έδειχναν ότι αρκετά αρνιά και κατσίκια θα έμεναν απούλητα.

“Η έλλειψη οργάνωσης είναι αναμφίβολα μια από τις βασικές παθογένειες της ελληνικής αγοράς κρέατος. Μια ουσιαστική παρέμβαση που μπορεί να δώσει οριστική λύση στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας του κρέατος και να θέσει κανόνες στην εγχώρια αγορά, είναι ο εμπορικός κλάδος και οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων, από κοινού, να συνεργαστούν στο πλαίσιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, με στόχο μια διεπαγγελματική συμφωνία” δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρης Γίτσας.

Ιδιαίτερα χαμηλές ήταν οι τιμές διάθεσης των αμνοεριφίων προς τους προμηθευτές, οι οποίοι αφού είδαν τις εξαγωγές να παίρνουν την “κάτω βόλτα” φοβήθηκαν μήπως τελικώς τους μείνουν όλα τα σφάγια αδιάθετα.

Οι τιμές κινήθηκαν στα επίπεδα των 3,8 ευρώ ανά κιλό, όταν πριν από μερικούς μήνες, και συγκεκριμένα τα Χριστούγεννα, οι τιμές ανά κιλό είχαν φθάσει ακόμα και τα 5,8 ευρώ. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος, που στις τάξεις των κτηνοτρόφων, καλλιεργήθηκαν υψηλές προσδοκίες για το φετινό Πάσχα, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε.

Οι χαμηλές τιμές που διέθεσαν οι κτηνοτρόφοι τα αμνοερίφια δεν εμπόδισε την εμφάνιση του φαινομένου της αισχροκέρδειας, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, σημειώνοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι καταναλωτές προμηθεύτηκαν αμνοερίφια ακόμα και με 11 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με τον κ. Γίτσα, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους φαινόμενα θα πρέπει να ορίζονται οι τιμές με βάση την κατάσταση στην αγορά, την προσφορά και τη ζήτηση. “Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται σωστή εκτίμηση των αναγκών της αγοράς, θα μπουν οι βάσεις για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της αισχροκέρδειας, προστατεύοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα της ελληνικής παραγωγής και θέτοντας κανόνες ορθής λειτουργίας για τη διακίνηση των προϊόντων επ’ ωφελεία του καταναλωτή” επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ.

Η πορεία των ελληνικών αμνοεριφίων
Ο συνολικός αριθμός των αμνοεριφίων που διοχετεύθηκαν φέτος στην ελληνική αγορά αυξήθηκε κατά 300.000 σε σχέση με την περσυνή πασχαλινή περίοδο.

Το 2019 απορροφήθηκαν από την ελληνική αγορά περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια κατσίκια και αρνιά, με 200.000 εξ’ αυτών να έχουν εισαχθεί από τη Ρουμανία.

Φέτος η εικόνα που παρουσιάστηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα ήταν εντελώς διαφορετική, καθώς οι εισαγωγές από Ρουμανία ήταν περιορισμένες και δεν ξεπέρασαν σε αριθμό τα 25.000 αμνοερίφια.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά αμνοερίφια, οι εξαγωγές παρουσίασαν κάμψη σε σχέση με πέρυσι καθώς παραδοσιακοί προορισμοί όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία “χτυπήθηκαν” από τον κορονοϊό, αναγκάζοντας έτσι τους κατοίκους των χωρών αυτών να αλλάξουν τα ό,ποια σχέδια είχαν προγραμματίσει για το Καθολικό Πάσχα. Ο συνολικός αριθμός που έφυγε για τις αγορές του εξωτερικού ανήλθε σε 80.000 έναντι των 300.000 πέρυσι.

Στήριξη των κτηνοτρόφων από το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ ετοιμάζει το ΥΠΑΑΤ
Τρόπο για την οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων, η οποία θα έλθει μέσα από το οικονομικό πακέτων των 150 εκατ. ευρώ, που δόθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξαιτίας του κορονοϊού, αναζητά ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης.

Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Βορίδης στον αναπληρωτή γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ και βουλευτή Λάρισας, Χρήστο Κέλλα σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία, το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν οριστικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Κέλλας “οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο της οικονομικής ενίσχυσης, καθώς είναι γνωστή η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και η μεγάλη της συνεισφορά στην αναγέννηση της υπαίθρου”.

Από την πλευρά τους με ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) ζήτησαν άμεσα μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, εξαιτίας του μεγάλου πλήγματος που δέχθηκε την περίοδο του Πάσχα.

Μεταξύ των μέτρων που ζητώνται είναι η ενεργοποίηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) καθώς και την ενίσχυση, με βάση τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κατά 15 ευρώ σε κάθε θηλυκό ζώο που παρέδωσε γάλα το 2019 στις πεδινές περιοχές και κατά 18 ευρώ στις παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα