Πώς η τιμωρητική ψήφος στις ευρωεκλογές ευνοεί την Ακροδεξιά

Όταν οι Ευρωπαίοι θα βρεθούν ενώπιον της κάλπης για να εκλέξουν τους νέους αντιπροσώπους τους στο ευρωκοινοβούλιο, πιθανότατα θα ψηφίσουν με κριτήριο σε ποιον αντιτίθενται και όχι με ποιον συμφωνούν.

Αυτό καταγράφει νέα έρευνα, που συμπεραίνει ότι τα κόμματα της λαϊκίστικης ακροδεξιάς αναμένεται να επωφεληθούν από την τιμωρητική ψήφο των Ευρωπαίων.

Περίπου το 10% των ψηφοφόρων προσανατολίζονται στο να στηρίξουν ακροδεξιά κόμματα αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα Μπέρτελσμαν την Παρασκευή.

Οι περισσότεροι από τους Ευρωπαίους θα προσπαθήσουν να «τιμωρήσουν» κόμματα και κυβερνήσεις στα οποία αντιτίθενται και όχι να στηρίξουν υποψηφίους που τους εκφράζουν.

Αυτή η αρνητική ψήφος, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενδεχομένως να ωφελήσει ακραίους πολιτικούς συνασπισμούς, αλλά θα δημιουργήσει και προβλήματα στην συγκρότηση πλειοψηφίας εντός του ευρωκοινοβουλίου.

Τα βασικότερα αποτελέσματα της έρευνας

 

  • Το 10,3% των ψηφοφόρων θα στηρίξουν ακροδεξιά κόμματα
  • Το 6,2% λέει ότι ταυτίζεται με την ριζοσπαστική αριστερά και το 4,4% με τους Πράσινους
  • Ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων θα καταψηφίσουν αυτούς με τους οποίους διαφωνούν. Μόνο ένα 6,3% δηλώνει ότι ταυτίζεται με κάποιο κόμμα, ενώ το 49% ανέφερε το όνομα τουλάχιστον ενός κόμματος που δεν θα ψήφιζε ποτέ
  • Το 52% αναφέρει ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ ριζοσπαστικά κόμματα σε καμία από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος
  • Τα δύο τρίτα όλων των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι θα πάνε στην κάλπη για να ψηφίσουν

Η έλλειψη εκπροσώπησης δυναμώνει τους λαϊκιστές

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ψηφοφόροι που αισθάνονται ότι τα «κλασικά» φιλοευρωπαϊκά κόμματα δεν τους εκφράζουν, τείνουν να ακούν με μεγαλύτερη συμπάθεια τα μηνύματα των λαϊκιστών.

«Τα λαϊκίστικα κόμματα έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μία σταθερή και πιστή βάση ψηφοφόρων σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα» λέει στην Deutsche Welle ο Ρόμπερτ Βέρκαμπ, ένας από τους συντάκτες της έρευνας, και προσθέτει «αλλά το μεγάλο ποσοστό απόρριψης προς τα κόμματα αυτά δείχνει πόσο επικίνδυνο θα ήταν για τα υπόλοιπα κόμματα να τα αντιγράψουν».

«Αρκετοί πολίτες δεν επιλέγουν πλέον να στηρίξουν ένα κόμμα, αλλά να ψηφίσουν κατά των κομμάτων στα οποία αντιτίθενται» επισημαίνει και συμπληρώνει «η κινητοποίηση των παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκών κομμάτων είναι σημαντική για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες πλειοψηφίες εντός του νέο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
efsyn.gr

Σχετικά Νέα