Πώς η ΕΛ.ΑΣ. θα «δέσει» την Ρ. Πισπιρίγκου: Τα στοιχεία που θα φέρουν την ομολογία

Σφίγγει ο αστυνομικός κλοιός γύρω από τη Ρούλα Πισπιρίγκου, καθώς οι Αρχές φαίνεται πως ανακάλυψαν τις «ύποπτες» αναζητήσεις της για την κεταμίνη στα ηλεκτρονικά ίχνη των συσκευών της.

Το συμπέρασμα των τεχνικών είναι πως η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε καταφέρει να διαγράψει τις αναζητήσεις της περί κεταμίνης, ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που την «καίνε», την ώρα που οι Αρχές κάνουν προσπάθειες να ανακτηθούν εκ νέου τα εν λόγω στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η 33χρονη κατηγορούμενη φέρεται να έχει διαγράψει στοιχεία ετών από αναζητήσεις, όμως υπάρχουν κάποια που την προδίδουν. Μάλιστα, στις 17 Ιανουαρίου του 2022, όταν η Τζωρτζίνα έκανε μαγνητική, η 33χρονη φέρεται να έψαχνε για αναισθητικά φάρμακα σε σελίδες που υπάρχουν αναφορές στην κεταμίνη.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις 26 Ιανουαρίου, 3 ημέρες πριν η Τζωρτζίνα πεθάνει, στην περιήγηση της στο διαδίκτυο φέρεται να εμφανίζεται διαφήμιση της google συγκεκριμένα για κεταμίνη. Συνεπώς, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, για να εμφανιστεί μια τέτοια διαφήμιση θα έπρεπει η ίδια να έχει κάνει αναζητήσεις με τη συγκεκριμένη λέξη και όχι γενικά για «αναισθητικά φάρμακα», αναφέρει το ρεπορτάζ.

«Αρνείται να δώσει τους κωδικούς από το email της»

Την ίδια ώρα, η Ρούλα Πισπιρίγκου φέρεται να αρνείται να δώσει τους κωδικούς από το email της στις Αρχές, οι οποίες αναζητούν τι έψαχνε στο διαδίκτυο, κάτι που θεωρείται «επιβαρυντικό στοιχείο» για την ίδια, λένε οι αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τον Alpha, η 33χρονη δεν συνεργάζεται με τους αστυνομικούς και αρνείται να δώσει τους κωδικούς της, προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η δουλειά των Αρχών στο «άνοιγμα» του υπολογιστή και του κινητού της έτσι ώστε να ερευνηθούν όλες οι αναζητήσεις που έχει κάνει στο διαδίκτυο.

Η αστυνομία μπορεί να παρακάμψει αυτό το πρόβλημα, ωστόσο κάτι τέτοιο ενδεχομένως να καθυστερήσει τη διαδικασία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ενώ αστυνομικές πηγές φέρονται να λένε: «αφού δεν έχει να κρύψει κάτι, γιατί δεν μας δίνει τους κωδικούς;».

Τα πρώτα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει από τις έρευνες των Αρχών έχουν δείξει ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου αναζητούσε φαρμακευτικές ουσίες, ενώ η Google της είχε προωθήσει διαφήμιση για κεταμίνη.

Οι τοξικολογικές σε Ίριδα-Μαλένα και ο ρόλος της κεταμίνης

Η Χρυσάνθη Σαρδέλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, για το ενδεχόμενο να βρεθούν νέα ευρήματα από την έρευνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, αλλά και για την κεταμίνη που εντοπίστηκε στην Τζωρτζίνα και το εάν θα μπορούσε να εντοπιστεί και στα άλλα δύο κοριτσάκια, τη Μαλένα και την Ίριδα.

«Τα τμήματα στο ΑΠΘ, δεν εργάζονται στους φακέλους των δύο πρώτων παιδιών γιατί βρίσκονται στα χέρια των ιατροδικαστών στην Αθήνα», ανέφερε αρχικά ενώ τόνισε ότι «αν υπήρχε κεταμίνη στην Ιριδα και τη Μαλένα, θα είχε εντοπιστεί γιατί είναι μέσα στις εξετάσεις της τυπικής τοξικολογικής ανάλυσης για αιφνίδιους θανάτους».

Επίσης, όσο για το αν με το ίδιο υλικό θα μπορούσαν οι εξετάσεις να δείξουν νέα στοιχεία, η καθηγήτρια ανέφερε πως τα φάρμακα που φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν στα κορίτσια, έχουν εμφανιστεί στις εξετάσεις, σημειώνοντας πως αν υπάρχει το ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου «προκύπτει από τις υπάρχουσες αναλύσεις».

Όσον αφορά τον θάνατο της Τζωρτζίνας, σημείωσε: «αυτό το παιδί είχε απινιδωτή και δεν κατευθύνθηκε προς τα εκεί η έρευνα».

Επιπλέον, σχετικά με την παρουσία κεταμίνης στα βαλιτσάκια της ΜΕΘ, η κ. Σαρδέλη υπογράμμισε: «σε τυπικές περιπτώσεις και σύμφωνα με όσα επιτάσσει η επείγουσα ιατρική, η κεταμίνη, δεν αποτελεί ένα φάρμακο επείγουσας ανάγκης, βέβαια εάν ο γιατρός το επιθυμεί μπορεί να προσθέσει κάποια φάρμακα επιπλέον», αναφέροντας πως για αυτό πρέπει να απαντήσει το νοσοκομείο.

Τι έψαχνε στο διαδίκτυο η 33χρονη

Παράλληλα, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Πελοπόννησος», μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, σχετικά με τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας και τις διαδικτυακές αναζητήσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου, ανέφερε ότι «τα επίσημα στοιχεία του Ανθρωποκτονιών δείχνουν ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου στις 17 Ιανουαρίου αναζητά αναισθητικές ουσίες και τις εμφανίζονται 4 επιλογές. Από τις επιλογές αυτές επιλέγει να διαβάσει για μία ουσία που χορηγούνταν ήδη στην 9χρονη, ενώ στην έρευνα που διάβαζε υπήρχε και η κεταμίνη», τονίζοντας πως «στη μελέτη αυτή όμως δεν δίνονται παρενέργειες θανάτου».

Η επόμενη αναζήτηση της 33χρονης ήταν στις 30 Μαρτίου, που αποτελεί και την ημέρα της σύλληψής της, οπότε και έψαξε ξεκάθαρα για την ουσία κεταμίνη.

Απαντώντας σε ισχυρισμούς του δικηγόρου της Ρούλας Πισπιρίγκου, ότι χορηγήθηκε κεταμίνη στην Τζωρτζίνα κατά τη νοσηλεία της στο Ωνάσειο, το θεραπευτήριο αναφέρει «η νοσηλεία της Γεωργίας Δασκαλάκη στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο έλαβε χώρα επτά (7) μήνες πριν η ασθενής καταλήξει. Στον ιατρικό της φάκελο, δεν αναφέρεται χορήγηση κεταμίνης. Ενημερώνουμε ότι ο ιατρικός της φάκελος παραλήφθηκε από τις αρμόδιες Αρχές στις 2 Μαρτίου 2022», καταλήγει η ανακοίνωση απο το Ωνάσειο.

Ποινικολόγος Μαντάς: Τι αναμένεται να γίνει με την αποφυλάκιση της Πισπιρίγκου

Ο ποινικολόγος, Θεόδωρος Μαντάς, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου για τις ποινές με τις οποίες μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Αναφερόμενος στη στάση που κρατά η κατηγορούμενη, ο κ. Μαντάς τόνισε πως παρά το γεγονός ότι από τη δημοσιογραφική έρευνα και ανακριτική διαδικασία προκύπτουν διαρκώς στοιχεία, η 33χρονη κατηγορούμενη «συνεχίζει να κρατά μια απολύτως αρνητική στάση απέναντι στην κατηγορία που της έχει αποδοθεί» αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να υπάρξει υπερασπιστική μεταβολή».

Όπως είπε στη συνέχεια, με την πλήρη άρνηση της κατηγορίας «δεν αφήνει περιθώρια επικουρικών ισχυρισμών» στους συνηγόρους της, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση της ποινής και επιλέγει να κινηθεί στη ζώνη του «μαύρο ή άσπρο».

Σχετικά με τις ποινές με τις οποίες 33χρονη μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη, ο κ. Μαντάς δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει πλέον βεντάλια ποινών. Προηγουμένως ο νόμος προέβλεπε είτε ισόβια κάθειρξη είτε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης -τουλάχιστον 10 ετών. Πλέον με τροποποιήσεις που έχουν γίνει, ο νόμος προβλέπει μόνο μια ποινή, αυτή της ισόβιας κάθειρξης».

Ο κ. Μαντάς διευκρίνισε στη συνέχεια ότι στην περίπτωση της ανθρωποκτονίας από πρόθεση υπάρχει διαφοροποίηση, «η κάθειρξη είναι τουλάχιστον 18χρόνια και όχι 16».

Απαντώντας σε ερωτήση του Νίκου Χατζηνικολάου σχετικά με το τι ισχύει στην περίπτωση που κάποιος καταδικαστεί με ισόβια περισσότερες από μία φορές, ο κ. Μαντάς είπε ότι σε αυτό το ενδεχόμενο, δεν μπορεί το άτομο να αιτηθεί αποφυλάκιση πριν από τη συμπλήρωση των 25 ετών φυλάκισης. «Όταν κάποιος έχει καταδικαστεί δύο, τρεις ή τέσσερις φορές με ισόβια, σπάνια τα δικαστικά συμβούλια αποδέχονται την αίτηση αποφυλάκισης ακόμα και μετά τη συμπλήρωση των 25 χρόνων κράτησης στο σωφρονιστικό κατάστημα» σημείωσε.

Σχετικά με την αίτηση αποφυλάκισης, που ετοιμάζεται να υποβάλει η Ρούλα Πισπιρίγκου, ο κ. Μαντάς ανέφερε: «Αρμοδιότητα αυτή τη στιγμή να δεχθεί αίτημα για αποφυλάκιση έχει μόνο τακτική ανακρίτρια, που διενεργεί την κύρια ανάκριση. Μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο, με την ανακριτική διαδικασία σε εξέλιξη που επεκτείνεται διαρκώς, με ευρήματα και με μαρτυρίες, η ίδια ανακρίτρια, που λίγες μέρες πριν αποφάσισε την προσωρινή κράτηση, να αλλάξει θεαματικά την απόφασή της και να διατάξει την αποφυλάκιση.

Πώς ο έλεγχος σε 948 γονίδια κατέρριψε το άλλοθι της Πισπιρίγκου

Την αποκάλυψη της ανάλυσης του γονιδιακού ελέγχου αποκάλυψε η εκπομπή «Live News», με τον υπεύθυνο της Μονάδας Κληρονομικών και Σπάνιων Καρδιαγγειακών Παθήσεων του Ωνασείου, καρδιολόγο Αρη Αναστασάκη να τονίζει στην κατάθεσή του πως ο εξονυχιστικός έλεγχος που έγινε σε 948 διαφορετικά γονίδια ήταν καθαρός, τόσο για την Τζωρτζίνα, την Ιριδα, αλλά τους δύο γονείς.

Συνεπώς, οι προσπάθειες της Πισπιρίγκου να πείσει ότι οι αιφνίδιοι θάνατοι των τριών παιδιών της οφείλονταν σε κληρονομικά αίτια έπεσαν στο κενό, καθώς τη διέψευσαν οι επιστήμονες που έψαξαν και βρήκαν ότι όλα τα γονίδια, αλλά και οι συνδυαστικές αιματολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις που έγιναν σε όλα τα μέλη της οικογένειας για να βρεθεί αν υπάρχει κάποια κληρονομική πάθηση, κατέρριψαν το άλλοθι που προσπαθούσε να «χτίσει» η ίδια, ότι τα παιδιά έπασχαν από κάποια σπάνια κληρονομική πάθηση.

«Κάναμε τον γενετικό έλεγχο στην οικογένεια Δασκαλάκη, γιατί υπήρχαν ήδη δύο αιφνίδιοι θάνατοι και η Τζωρτζίνα νοσηλευόταν μετά από ανακοπή. Ζητήσαμε αίμα της Τζωρτζίνας και αίμα του έξι μηνών βρέφους, της Ιριδας που είχε πεθάνει. Επιπλέον ζητήσαμε να μας στείλουν, ό,τι κλινικό στοιχείο υπήρχε από το πρώτο παιδί της οικογένειας που είχε πεθάνει το 2019, την Μαλένα. Ήρθαν και οι γονείς στο Ωνάσειο και πήραν δείγμα αίματος, ενώ υποβλήθηκαν σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο. Οι εξετάσεις των γονιών, αλλά και των παιδιών ήταν απολύτως καθαρές και έδειξαν ότι δεν υπήρχε κάποια κληρονομική πάθηση στην οικογένεια. Οι επιστήμονες αρχικά έκαναν γονιδιακούς ελέγχους στο αίμα της Τζωρτζίνας και της Ίριδας, ελέγχοντας 128 γονίδια που ευθύνονται για καρδιακές παθήσεις. Δεν βρήκαμε τίποτα. Προχωρήσαμε σε ανεξάρτητο έλεγχο των δύο παιδιών, της Ίριδας και της Τζωρτζίνας.

Πήραμε το αίμα του ενός παιδιού (Τζωρτζίνα) και το ελέγξαμε για όλα τα 128 γονίδια που συνδέονται με μυοκαρδιοπάθειες και αρρυθμιογόνα, ηλεκτρικά σύνδρομα που προκαλούν νεανικό αιφνίδιο θάνατο. Το ίδιο ακριβώς κάναμε και για το άλλο παιδί (Ίριδα). Το αποτέλεσμα των γενετικών ελέγχων ήταν αρνητικό για μεταλλάξεις, παθολογικές σε όλα τα γονίδια που ελέγχθηκαν. Με λίγα λόγια ο έλεγχος δεν ανέδειξε κανένα πρόβλημα», είπε ο καρδιολόγος του Ωνασείου, όμως δεν σταμάτησε εκεί. Απευθύνθηκε και σε άλλο εξειδικευμένο κέντρο για περαιτέρω εξετάσεις, όπου ελέγχθηκαν επιπλέον 840 γονίδια. Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων βγήκαν στις 30 Μάρτιου και ήταν επίσης αρνητικά και σε κάποια γονιδιακή πάθηση: «Ουσιαστικά εξαντλήσαμε τα όρια της υπάρχουσας γνώσης στην εξέταση της διερεύνησης του αιφνίδιου θανάτου. Στη συνέχεια, για λόγους ερευνητικούς, στείλαμε ξανά τα δείγματα αίματος των παιδιών στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών για να διερευνηθούν για 840, πλέον, γονίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Mega, ο καρδιολόγος Αρης Αναστασάκης.

Τα δύο τηλεφωνήματα που την «καίνε» και η έμμεση ομολογία

Στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται δυο ανώνυμα τηλεφωνήματα που έγιναν σε δημοσιογράφο, ενώ σύμφωνα με ενδείξεις στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής βρισκόταν η 33χρονη.

Σύμφωνα με το Mega, η φωνή πίσω από τα δυο ανώνυμα τηλεφωνήματα φέρεται να είναι της Ρούλας Πισπιρίγκου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την έρευνα που έχει γίνει και σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της οικογένειας του Μάνου Δασκαλάκη, διαπιστώνεται με απόλυτη βεβαιότητα ότι η γυναίκα που τηλεφωνεί και μιλάει για δολοφονία των παιδιών είναι η 33χρονη μητέρα τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με μαρτυρία φίλης της οικογένειας της 33χρονης στην εκπομπή «Πρωινό» του ΑΝΤ1, η γυναίκα πίσω από το δεύτερο μυστήριο τηλεφώνημα είναι η μητέρα της 33χρονης, Ελένη Λεγάτου. Παρά το γεγονός ότι αλλοιώνει την φωνή της, άνθρωποι που τη γνωρίζουν προσωπικά, λένε πως μπορούν να την αναγνωρίσουν από τον τρόπο ομιλίας της και τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί.

Σημειώνεται ότι σχετικά με το πρώτο μυστηριώδες τηλεφώνημα που είχε γίνει στις 15 Μαρτίου, η ίδια εκπομπή είχε αποκαλύψει πως επρόκειτο για τις αδελφές Πισπιρίγκου, οι οποίες μιλούσαν εναλλάξ στο τηλέφωνο με κλειστές τις μύτες. Μάλιστα, μέσα από το ακουστικό ακουγόταν και το καναρίνι που είχε η οικογένεια Δασκαλάκη στο σπίτι.

«Θα πρόκειται για ομολογία αν…»

«Εφόσον αποκαλυφθεί ότι το άτομο που έκανε τα ανώνυμα τηλεφωνήματα είναι η κατηγορούμενη, ουσιαστικά θα πρόκειται για την ομολογία της δολοφονίας των παιδιών αφού μιλά ξεκάθαρα για δολοφονία και την ίδια στιγμή προσπαθεί να βάλει στο κάδρο των υπόπτων τον εν διαστάσει σύζυγό της, τον Μάνο Δασκαλάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά η Τατιάνα Στεφανίδου, στην εκπομπή της οποίας εργάζεται η δημοσιογράφος που έγιναν τα τηλεφωνήματα.

Δικηγόρος Πισπιρίγκου: «Δεν είναι μέρος της δικογραφίας τα τηλεφωνήματα»

Την ώρα που η Ρούλα Πισπιρίγκου παραμένει προφυλακισμένη για 14η ημέρα στις φυλακές Κορυδαλλού παρακολουθώντας τις εξελίξεις, ο δικηγόρος της, Όθωνας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις αναζητήσεις της μητέρας των τριών κοριτσιών στο διαδίκτυο και στα τηλεφωνήματα που φέρεται να έκανε σε δημοσιογράφο.

Μιλώντας στο Mega ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως πρόκειται για μία δύσκολη υπόθεση με μεγάλο βάρος. «Είναι μια διαδικασία έρευνας που κινείται παράλληλα τόσο σε δικαστικό όσο και σε δημοσιογραφικό επίπεδο. Είναι δύσκολη υπόθεση, με μεγάλο ηθικό φορτίο και μεγάλη τοξικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα τηλεφωνήματα που φέρεται να έχουν γίνει από την 33χρονη σε δημοσιογράφο και θέτουν στο «κάδρο» τον Μάνο Δασκαλάκη, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε πως το στοιχείο αυτό δεν αποτελεί μέρος της δικογραφίας.

«Δεν έχω συγκεκριμένη ενημέρωση από την ίδια και δεν αποτελεί στοιχείο της δικογραφίας που χειρίζομαι. Θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη κατ’ ιδίαν συνάντησή μας. Ας περιμένουμε να δούμε πράγματι αν είναι η ίδια που ακούγεται».

Έψαχνε για «αναισθητικά φάρμακα»

Επιπλέον, σχετικά με τις διαδικτυακές αναζητήσεις της 33χρονης για αναισθητικές ουσίες, που έγιναν στο διάστημα 12 Ιανουαρίου μέχρι και τη σύλληψή της, ο συνήγορος της κατηγορουμένης, τόνισε:

«Έκανε έρευνα την ημέρα που υποβλήθηκε η Τζωρτζίνα σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου για να δει τις ουσίες που είχαν χορηγηθεί στο παιδί. Μέσα σε όλη τη λίστα των ουσιών, σε άλλο σημείο γίνεται αναφορά και στην κεταμίνη. Η αναζήτησή της στο διαδίκτυο ήταν για αναισθητικά φάρμακα, όχι για δολοφονικές ουσίες η οτιδήποτε άλλο», σημείωσε.

«Από την έρευνα επιβεβαιώνεται ότι για την κεταμίνη έψαξε στις 30 Μαρτίου όταν ανακοινώθηκε από τα ΜΜΕ η κεταμίνη», τόνισε.

Τι λένε οι ιατροδικαστικές για τα άλλα δύο παιδιά

Αναφερόμενος στις περιπτώσεις των άλλων δύο παιδιών, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι οι ιατροδικαστικές εκθέσεις δεν «κάνουν καμία αναφορά ή υπαινιγμό σε εγκληματική ενέργεια». «Είναι μια έρευνα που είναι σε εξέλιξη, διαρκώς βγαίνουν στη δημοσιότητα διάφορα νέα στοιχεία. Έχουμε ένα στατιστικό παράδοξο ή μια εγκληματική ενέργεια, αυτό μελετούμε», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα