Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στη ΝΔ

Η ακρίβεια αναδεικνύεται ως η ουσιαστική «αντιπολίτευση» απέναντι στην κυβέρνηση ΝΔ έτσι όπως αποτυπώνεται το πολιτικό σκηνικό μέσα από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Η κυριαρχία της ΝΔ είναι απόλυτη καθώς καταγράφει μια διαφορά από το δεύτερο κόμμα που ξεπερνά τις 20 μονάδες και στην εκτίμηση ψήφου βρίσκεται κοντά στο ποσοστό που κατέγραψε στις πρόσφατες εκλογές, ενώ στο χώρο της αντιπολίτευσης επικρατεί πολυδιάσπαση χωρίς την δυνατότητα κάποιου κόμματος να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο απέναντι στην κυβέρνηση.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, κατακρημνίζεται και ήδη βρίσκεται στην τρίτη θέση. Το ΠΑΣΟΚ που έχει περάσει δεύτερο σημειώνει μικρή άνοδο χωρίς να κερδίζει την πλειοψηφία όσων γυρνούν την πλάτη στην Κουμουνδούρου, οι οποίοι κατευθύνονται στους αναποφάσιστους και μικρότερα κόμματα.

Την ίδια ώρα, και οι τρεις μετρήσεις (Opinion Poll, Marc και GPO) καταγράφουν με συντριπτικά ποσοστά ως υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους πολίτες την ακρίβεια, η οποία αναδεικνύεται στον ισχυρότερο και πιο επικίνδυνο αντίπαλο της κυβέρνησης. «Αυτό είναι το μεγάλο αγκάθι», όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, τα οποία επιμένουν μεν ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες στο συγκεκριμένο θέμα, αναγνωρίζουν, δε, ότι οι πολίτες ζητούν περισσότερα καθώς δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Τα στοιχεία αυτά, όπως και μετρήσεις που κάνουν σε focus groups, αναλύουν διαρκώς στο Μέγαρο Μαξίμου και συνεργάτες του πρωθυπουργού εστιάζουν σε δύο παραμέτρους.

Πρώτον, ως προς το πολιτικό τοπίο λένε ότι ο κόσμος εμπιστεύεται για την επίλυση των προβλημάτων την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό αποτυπώνεται στη σταθεροποίηση των ποσοστών της ΝΔ σε υψηλά επίπεδα, χωρίς να υποτιμούν τους πολιτικούς αντιπάλους τους. Δεύτερον, τονίζουν ότι η κοινωνία αναζητά απαντήσεις στα ουσιαστικά προβλήματα που την απασχολούν και σε αυτά καλείται να δώσει λύσεις η κυβέρνηση.

Όπως παραδέχθηκε και στον εβδομαδιαίο απολογισμού του κυβερνητικού έργου που ανάρτησε στα social media ο κ. Μητσοτάκης ο πληθωρισμός «είναι το θέμα που καίει πιο πολύ τα ελληνικά νοικοκυριά». Όπως έγραψε, θα αρχίσει να υποχωρεί έστω και αργά, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την συγκράτηση των τιμών και σημείωσε ότι «το πλεόνασμα της ανάπτυξης θα επιστρέφει στην κοινωνία για την ενίσχυση πρωτίστως των πιο ευάλωτων που πλήττονται περισσότερο από το υψηλό επίπεδο τιμών, κυρίως των τροφίμων». Αναγνώρισε, ταυτόχρονα, ότι η απάντηση στην ακρίβεια «δεν είναι τα μέτρα προσωρινού και επιδοματικού χαρακτήρα», ωστόσο τα χαρακτήρισε «εξαιρετικά χρήσιμα και απαραίτητα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις μας για συγκράτηση των τιμών στα ράφια».

Ομιλία Μητσοτάκη στην Πολιτική Γραμματεία ΝΔ, νέα γραμματέας η Μαρία Συρεγγέλα
Στα θέματα αυτά αναμένεται να αναφερθεί και κατά την σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της ΝΔ, που θα συνεδριάσει στις 18.30 στην Πειραιώς για την ανάδειξη γραμματέα του κόμματος. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθυνόμενος στο κομματικό ακροατήριο θα σταθεί στην εμπιστοσύνη των πολιτών που οδήγησε στη νίκη της ΝΔ τόσο στις εθνικές όσο και τις αυτοδιοικητικές εκλογές και θα τονίσει ότι αποτελούν εντολή για δουλειά και λύσεις στα προβλήματα και σε καμία περίπτωση «λευκή επιταγή». Απευθυνόμενος σε όλους στο κόμμα και την κυβέρνηση θα προειδοποιήσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ότι η πολιτική κυριαρχία που καταγράφει η ΝΔ δεν πρέπει να οδηγήσει κανέναν σε εφησυχασμό, αλλά, σε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και απαντήσεις στα θέματα που «καίνε» την κοινωνία.

Νέα γραμματέας του κόμματος θα αναδειχθεί η βουλευτής Μαρία Συρεγγέλα, η οποία θα διαδεχθεί τον Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος μετά την ομολογουμένως επιτυχημένη θητεία του θα αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, πρόκειται για μία επιλογή που καταδεικνύει την απόφαση για περαιτέρω άνοιγμα στη νέα γενιά στελεχών, μοντέλο που βρήκε εφαρμογή και στην περίπτωση του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα