Πώς διαχειρίζονται οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Σε μία ιδιαίτερη περίοδο έχει εισέλθει η Ευρώπη, καθώς πρέπει να διαχειριστούν το σφοδρότερο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι ηγέτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών προσπαθούν να αντιδράσουν είτε με την αυστηροποίηση των μέτρων που ισχύουν σήμερα είτε με lockdown που μπορεί να είναι τοπικά ή ολικά.

Τα νέα μέτρα που βασίζονται στο Βερολίνο

Σε μία νέα πραγματικότητα θα εισέλθει η Ελλάδα από την Τρίτη, με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βασίζονται στο μοντέλο της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, τα έξι μέτρα που θα ισχύουν σε όλη τη χώρα είναι τα εξής:

1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «η μάσκα είναι το καλύτερο μέσο προστασίας που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή. Είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο». Η επιβίβαση σε μέσο μαζικής μεταφοράς δεν επιτρέπεται χωρίς χρήση μάσκας.

2. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ. σε όλη τη χώρα, προκειμένου, όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Του μέτρου εξαιρούνται όσοι μετακινούνται για εργασία και για λόγους υγείας.

3. Τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να προστατεύεται η υγεία αλλά να συνεχιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.

4. Τηλεκπαίδευση σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με εξαίρεση τις κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων.

5. Σε όλη τη χώρα επίσης αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε όλες τις δομές πρόνοιας.

6. Σε όλη τη χώρα μένουν ανοιχτά το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα σχολεία, οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

Όσον αφορά τις περιοχές που χαρακτηρίζονται αυξημένου κινδύνου θα υπάρξει λουκέτο σε εστίαση χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και αθλητισμού

Το γερμανικό μοντέλο

Σε καθεστώς μερικού lockdown μπαίνει από τη Δευτέρα η Γερμανία μέχρι και το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη τηλεδιάσκεψή της Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, από την Δευτέρα κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν πελάτες μόνο με προϊόντα σε πακέτο.

Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν σε λειτουργία, ενώ θα επιτρέπεται η συνάντηση έως δέκα ατόμων, τα οποία ωστόσο θα προέρχονται από το πολύ δύο νοικοκυριά. Στα ξενοδοχεία δεν θα επιτρέπεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, παρά μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, ενώ η πολιτεία ζητά και πάλι από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε “μη απαραίτητο” ταξίδι. Ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga θα διεξάγονται χωρίς θεατές. Η γενική κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες, διευκρίνισε η Άγγελα Μέρκελ.

Όπως ανακοίνωσε η καγκελάριος, θα υπάρξει και νέα έκτακτη ενίσχυση των επαγγελματιών οι οποίοι θα πληγούν από τους νέους περιορισμούς. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς είχε, σύμφωνα με την BILD, αναφερθεί σε αναπλήρωση του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων στο 75% και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στο 70%. Το κόστος για το κράτος θα ανέλθει σε 7-10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ολικό lockdown στη Μεγάλη Βρετανία

Νέο lockdown στην Αγγλία από την ερχόμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ, με θέμα την εξέλιξη της πανδημίας.

Μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, οι πολίτες στην Αγγλία θα επιτρέπεται να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως για εκπαίδευση, εργασία ή αγορές τροφίμων.

Από την Πέμπτη και μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη, πρέπει να μένετε σπίτι και μπορείτε να βγαίνετε έξω μόνο εάν υπάρχει ειδικός λόγος, είπε ο Τζόνσον.

Ο Τζόνσον συζήτησε την κατάσταση με τους υπουργούς του, μέσω τηλεδιάσκεψης και κατόπιν προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τους επιστημονικούς συμβούλους του ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα.

Τα σχολεία, τα κολέγια και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ όσοι δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, όπως οι εργάτες στις κατασκευές ή στη βιομηχανία, θα ενθαρρυνθούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν στους χώρους εργασίας τους.

Παμπ, μπαρ και εστιατόρια θα κλείσουν σε όλη τη χώρα, αν και θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς και παράδοσης.

Θα κλείσουν επίσης τα μη απαραίτητα καταστήματα, κομμωτήρια και χώροι αναψυχής και ψυχαγωγίας.

Τα γυμναστήρια θα είναι κλειστά, αλλά οι άνθρωποι θα μπορούν να συνεχίσουν να ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους

Οι πολίτες στην Αγγλία θα μπορούν να ταξιδεύουν διεθνώς για επαγγελματικούς λόγους , αλλά δεν θα τους επιτρέπεται να πάνε στο εξωτερικό για διακοπές.

Το ποδόσφαιρο της Πρέμιερ Λιγκ και άλλα ελίτ αθλήματα θα συνεχιστούν όχι όμως τα ερασιτεχνικά αθλήματα .

Οι βουλευτές να αναμένεται να ψηφίσουν τα νέα μέτρα την Τετάρτη.

Τα τοπικά lockdown της Ισπανίας

Η μια μετά την άλλη, οι ισπανικές περιφέρειες έκλεισαν το έδαφός τους για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού και έτσι να αποφύγουν μια νέα γενικευμένη καραντίνα.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε νέα κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, η οποία επέτρεψε την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα και επίσης εξουσιοδοτεί τις περιφερειακές αρχές, αρμόδιες σε θέματα υγείας, να αποκλείσουν το έδαφός τους.

Η πλειοψηφία των 17 περιφερειών της χώρας –ανάμεσά τους η Ανδαλουσία, η Μαδρίτη και η Καταλονία– αποφάσισαν να καταφύγουν σε αυτόν τον μηχανισμό, απαγορεύοντας έτσι στα τρία τέταρτα των 47 εκατομμυρίων Ισπανών να φύγουν από την περιφέρειά τους, εκτός αν έχουν πολύ συγκεκριμένους λόγους όπως για παράδειγμα η επίσκεψη σε γιατρό και η μετάβαση στην εργασία.

Ο αποκλεισμός αυτός αναμένεται να διαρκέσει άλλη μία εβδομάδα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι αποκλεισμοί αυτοί είναι «το τελευταίο προπύργιο πριν από την καραντίνα στο σπίτι. Εάν δεν καταφέρουμε πράγματι να περιορίσουμε την αύξηση (των κρουσμάτων), θα πρέπει να λάβουμε ισχυρότερα μέτρα», δήλωσε ο Ντανιέλ Λόπεζ Κοντίνα, βιοφυσικός στο Πολυτεχνείο της Καταλονίας που μελετά την εξέλιξη της επιδημίας.

Στο δρόμο του lockdown και η Γαλλία

Σε καθεστώς lockdown έχει μπει από την Παρασκευή η Γαλλία.

Στο πλαίσιο της καραντίνας, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα «μη απαραίτητα καταστήματα» θα κλείσουν. Όμως, τα σχολεία έως και το λύκειο θα παραμείνουν ανοικτά. Μονάχα τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν με εξ αποστάσεως μαθήματα.

Στο πεδίο της οικονομίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας υποσχέθηκε να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις που θα κλείσουν «αναλαμβάνοντας έως 10.000 ευρώ τον μήνα από τις απώλειές τους στον κύκλο εργασιών τους».

Η αντίσταση της Ιταλίας

Μπορεί στο πρώτο κύμα του κορονοϊού να δέχτηκε σφοδρό χτύπημα, όμως η Ιταλία προσπαθεί να αποφύγει τη λογική μίας νέας καραντίνας.

Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για ένα νέα ολικό lockdown, όμως μέχρι στιγμής απαντά με αυστηροποίηση των μέτρων που υφίστανται, όπως είναι η αναστολή λειτουργίας των κινηματογράφων και των θεάτρων και ο περιορισμός του ωραρίου των εστιατορίων, που πλέον κλείνουν στις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας).

Πάντως, η κατάσταση σε Μιλάνο, Νάπολη και Ρώμη χαρακτηρίζεται κρίσιμη, κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα κριθεί αν θα αποφασιστεί μία ολική καραντίνα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα