Πώς δεν θα επιστρέψετε την… Επιστρεπτέα

Δύο εναλλακτικές έχουν όσοι έχουν λάβει τις τρεις πρώτες Επιστρεπτέες Προκαταβολές. Είτε να λάβουν πιστωτικό κουπόνι για αποπληρωμή φόρων και εισφορών ή να μην επιστρέψουν το 50% του ποσού.

Έτσι, στo νέο καθεστώς στήριξης των επιχειρήσεων υπό τη μορφή επιδότησης επί των παγίων δαπανών, θα μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που έλαβαν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1, 2 και 3. Ωστόσο, η ένταξή τους αυτή δεν θα είναι χωρίς κόστος, καθώς όσες επιχειρήσεις επιλέξουν να ενταχθούν στο νέο καθεστώς, θα πρέπει να απεμπολήσουν την επιδότηση του 50% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που ήδη έχει ανακοινωθεί. Έτσι, αντί του 50% που τώρα υποχρεούνται να εξοφλήσουν σε 60 δόσεις, θα πρέπει να εξοφλήσουν το 100% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και την εφημερίδα “Βραδυνή”, η επιδότηση των παγίων δαπανών θα ανέλθει στο 35% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 1, 2 και 3. Όπως εξηγεί αρμόδια πηγή, το φορολογικό και ασφαλιστικό κουπόνι που θα λάβει μία επιχείρηση ισοδυναμεί με ένα έντοκο «δάνειο» της κυβέρνησης που στο τέλος της πενταετίας θα ισοδυναμεί με το 50% της μη-Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπ. Οικονομικών, η επιχείρηση είναι σα να προεισπράττει το 35% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και την εξοφλεί σταδιακά με όρους αγοράς μέσα στην πενταετία. Ένα επιτόκιο δανεισμού 7%-8% θα δημιουργήσει στο τέλος της πενταετίας το 50% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που του χαρίσθηκε.

Έτσι, οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 1, 2 και 3, θα έχουν να επιλέξουν:

  • Είτε την εξόφληση του 50% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, αλλά χωρίς δικαίωμα ένταξης στο καθεστώς ενίσχυσης των παγίων τους.
  • Είτε την εξόφληση του 100% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, αλλά με δικαίωμα λήψης ενός φορολογικού ή/και ασφαλιστικού κουπονιού που αντιστοιχεί στο 35% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Για παράδειγμα, εάν μία επιχείρηση έλαβε ενισχύσεις 20.000 ευρώ μέσα από τους τρεις πρώτους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής και δικαιούται «κούρεμα» στο προς επιστροφή ποσό στις 10.000 ευρώ, έχει τη δυνατότητα να λάβει έξτρα πιστωτικό συμψηφισμού φόρων και εισφορών ύψους 7.000 ευρώ. Θα κληθεί, όμως, να επιστρέψει, τελικά, από τις αρχές του 2022 σε 60 μηνιαίες δόσεις, 20.000 ευρώ (ενώ συνολικά θα έχει λάβει 27.000 ευρώ). Έτσι, μία επιχείρηση μπορεί να επιλέξει, σε συνάρτηση με την «ισορροπία» φόρων και εισφορών που καλείται να σηκώσει έως το τέλος του έτους, ότι θέλει -επίσης ως παράδειγμα- να περάσει στο λογαριασμό της στο Taxisnet 5.000 ευρώ και στο λογαριασμό της στον ΕΦΚΑ 2.000 ευρώ. Η «μοιρασιά» ανήκει στην επιλογή του δικαιούχου, τα χρήματα δεν μπορεί να τα πάρει στο χέρι, αλλά με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζει πρόσθετη ρευστότητα.

Το μέτρο της ενίσχυσης των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων αναμένεται να κοστίσει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν αυξάνει το χρέος, αλλά θα πλήξει ισόποσα τα μελλοντικά έσοδα του κράτους. Πάντως, οι όποιες αλλαγές του προϋπολογισμού έχουν ήδη γίνει, με την προσθήκη επιπλέον 3 δισ. ευρώ στα έξοδα, δεν κλείνουν το συμπλήρωμα του προϋπολογισμού για το 2021. Εκκρεμεί ακόμη, η αλλαγή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) σχετικά με τις δαπάνες της κυβέρνησης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης (Covid-19).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα