Πώς αποτιμούν την Ελλάδα οι ξένοι χρηματοοικονομικοί οίκοι εν όψει εκλογών

Σε προεξόφληση των πολιτικών εξελίξεων προχωρούν οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δίνοντας σαφώς πόντους στο ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης και προχωρούν ο ένας μετά τον άλλο είτε σε θετική αποτίμηση είτε σε αναβάθμιση της προοπτικής συνολικά της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αλλά και σε επιμέρους μετοχές. Δεν είναι τυχαίο πως οι πρώτοι που… βιάστηκαν να ψηφίσουν ήταν η JP Morgan και η Goldman Sachs για να ακολουθήσει η Fitch, δηλαδή ο «αμερικανικός παράγοντας», και η τσέχικη Wood & Co, η πρώτη από τις ευρωπαϊκές, με την ελβετική UBS να παίρνει σειρά.

Στο ίδιο θετικό κλίμα και η έκθεση της Morgan Stanley, ενώ σε ανάλογες κινήσεις θα προχωρήσουν από την προσεχή εβδομάδα η BofA και ίσως η Citigroup. Εξάλλου στην Αθήνα βρίσκονται αυτές τις ημέρες περισσότερα από 100 μεγαλοστελέχη επενδυτικών οίκων, οργανισμών αξιολόγησης αλλά και επενδυτικών funds, ενισχύοντας την εκτίμηση πως η Ελλάδα είναι το επενδυτικό στοίχημα για το 2019.

Αντικείμενο ενασχόλησης των στελεχών στην Αθήνα δεν είναι άλλο από τα αναμενόμενα ντιλ ύψους 2 δισ. που αυτή τη στιγμή έχουν μπει «στον πάγο» λόγω εκλογών, την ώρα που στο χρηματιστήριο η κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων ενισχύεται πάνω από 4 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις μία εβδομάδα και στην αγορά των ομολόγων οι αγοραστές του πενταετούς «μετρούν» ήδη σημαντικά κέρδη.

Μάλιστα παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι συμφωνίες που είναι στα σκαριά και πιθανότατα θα δρομολογηθούν μετά την 7η Ιουλίου (προφανώς εάν το αποτέλεσμα επιβεβαιώσει τους οίκους και τους αναλυτές) είναι πολλαπλάσιας αξίας, με μεγαλύτερη όλων το πρότζεκτ στο Ελληνικό. Εκτός όμως από το Ελληνικό, στο οποίο εμπλέκεται η εισηγμένη Lamda Development, υπάρχουν και οι εκκρεμείς ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ, αναμενόμενα ντιλ στον κλάδο Υγείας (για παράδειγμα η πώληση του ΙΑΣΩ σε ξένο fund), οι περαιτέρω συγχωνεύσεις στην ακτοπλοΐα και τις ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς και στη βιομηχανία στον τομέα μεταποίησης.

Ενδεικτικό της προοπτικής που έχουν καλλιεργήσει στο Χ.Α. οι ευρωεκλογές είναι ότι μέσα σε μία εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 29,31% και ο Δείκτης Τραπεζών 62,15% με… τρελές αποδόσεις, όπως λ.χ. το 190,48% (!) της Πειραιώς (κλεισίματα Παρασκευής). Ο τραπεζικός ήταν και παραμένει κλάδος – κλειδί, καθώς εκεί επικεντρώθηκε το 65% των αυξημένων ημερήσιων συναλλαγών, με τον τζίρο να ξεπερνά συνολικά τα 400 εκατ. σε διάστημα πέντε συνεδριάσεων, και από την πορεία του θα κριθεί το στοίχημα υπέρβασης των 840 εκατ. με «βλέψεις» προς τις 880-920 μονάδες.

Μέχρι στιγμής Moody’s, Citi, Morgan Stanley «ποντάρουν» υπέρ του ανοδικού σεναρίου διαβλέποντας σημαντικά (έως πολύ μεγάλα) περιθώρια ανόδου των μετοχών, συνακόλουθα των αποτιμήσεων.
Το ανοδικό ράλι στον κλάδο έχει αποτυπωθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό με ανάλογη

βελτίωση της χρηματιστηριακής αξίας των τεσσάρων συστημικών ομίλων, καθώς από τα περίπου 3,8 δισ. στις αρχές Φεβρουαρίου (στις 369,76 το τοπικό χαμηλό του ΔΤΡ για φέτος, στη συνεδρίαση της 1ης Φεβρουαρίου) διαμορφώθηκε (την προηγούμενη Τετάρτη, με τον ΔΤΡ στις 715 μον.) στα 8,5 δισ. (συμπεριλαμβανομένης της απορρόφησης της Grivalia από την Eurobank).

Στον κλάδο υπολογίζεται πως εισέρρευσαν (κυρίως λόγω rebalancing) περί τα 400 εκατ. με θέσεις κυρίως από την πλευρά των Big 5 οίκων αλλά και πλειάδας επιθετικών hedge funds (BridgeWater Associates, JP Morgan Asset Management, Blue Crest Capital, Black Rock, Lone Pine, Viking Global Investors κ.ά. μικρότερα, στην πλειονότητά τους από την Αμερική). Βέβαια σε σημαντικό βαθμό η συνέχιση των τοποθετήσεών τους (πρόκειται κυρίως για βραχυπρόθεσμες με πάντα ανοιχτό τον κίνδυνο άμεσης… εξόδου τους εάν «στραβώσει» το κλίμα εκτός ή προκύψουν θεαματικές αλλαγές στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό) εξαρτάται από την πορεία της Wall Street και δευτερευόντως της τάσης που διαμορφώνεται στην Ευρώπη.
Μικρότερης έκτασης τοποθετήσεις (δεν ξεπέρασαν τα 50 εκατ.) καταγράφηκαν σε μετοχές των ΟΤΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, ΤΙΤΑΝ, Coca Cola, ΕΛΠΕ, ενώ συνεχίστηκαν και σε Lamda Development, Aegean, Sarantis, ΟΛΠ κ.α.

Τι γίνεται με το Ελληνικό 
Έτοιμη να κινήσει το μεγάλο πρότζεκτ της επένδυσης στο Ελληνικό είναι η Lamda Development, καθώς έχει καταθέσει το σύνολο των απαιτούμενων μελετών, οπότε η έναρξη της υλοποίησης του έργου εξαρτάται από το πόσο γρήγορα το Ελληνικό Δημόσιο θα «τρέξει» τις απαραίτητες εκκρεμότητες.

Αυτό, μεταξύ άλλων, επισήμανε πρόσφατα η διοίκηση της Lamda, ενώ εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι, αν ξεμπλοκάρουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες, υπάρχει πιθανότητα τα έργα να ξεκινήσουν και μέσα στο 2019. Όπως ελέχθη από τη διοίκηση της εταιρείας, είχαν κατατεθεί τρεις ενστάσεις, οι οποίες εκδικάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και αναμένεται η έκδοση των αποφάσεων.
Η μία κατατέθηκε από τον Δήμο Αλίμου και στρέφεται κατά του Φορέα Κοινόχρηστων Χώρων, ενώ για τη δασική έκταση του Ελληνικού εκδικάστηκε από το Εφετείο Πειραιά, αλλά θα εξεταστεί και σε ανώτατο βαθμό από το αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στα προαπαιτούμενα για να ξεκινήσουν τα έργα είναι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του καζίνου και να εκδοθούν Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την πολεοδομική ωρίμανση του ακινήτου.

Όλα ανοιχτά για ΕΛΠΕ – ΔΕΗ
Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά για το μέλλον των Ελληνικών Πετρελαίων μετά την αποτυχία πώλησης του πακέτου μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου και της Paneuropean Oil & Industrial Holdings (όμιλος Λάτση). Το Ελληνικό Δημόσιο ανέμενε από τον διεθνή διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ ένα καλό τίμημα, με τις προσδοκίες να δείχνουν ένα εύρος από 1,8 έως 2,5 δισ. ευρώ για το 50,1%.
Οι δύο μέτοχοι, Δημόσιο και Λάτσης, αναμένεται να καθίσουν στο τραπέζι μετά τις εκλογές για να εξετάσουν τα σενάρια της επόμενης μέρας. Ανάμεσα σε αυτά δεν αποκλείεται και η επαναπροκήρυξη διαγωνισμού, ίσως και με τροποποίηση όρων, μια και παράγοντες θέλουν κάποιοι εξ αυτών να δρούσαν αποτρεπτικά ως προς την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από την πλευρά των επενδυτών.
Σε κάθε περίπτωση, η προσοχή της κυβέρνησης ήταν στραμμένη στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Δημόσιας Εταιρείας Ηλεκτρισμού, κάτι βέβαια που μπορεί να αλλάξει όταν θα αναλάβει η όποια νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Πάντως ειδικοί της αγοράς ενέργειας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, σε μία νέα αρνητική έκβαση του διαγωνισμού για τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη, οι δανειστές να αντιδράσουν βάζοντας ως «πακέτο» την υλοποίηση και των δύο πωλήσεων.

pontiki.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα