Πορτογαλία-κορωνοϊός: Μειώνει τις μέρες απομόνωσης σε 7 από 10 εν μέσω ρεκόρ κρουσμάτων

Η Πορτογαλία μείωσε σήμερα την υποχρεωτική περίοδο απομόνωσης για τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό αλλά είναι ασυμπτωματικά από 10 ημέρες σε επτά, εν μέσω ρεκόρ νέων μολύνσεων, σύμφωνα με το Reuters.

Η κίνηση αυτή, η οποία ισχύει και για τις επαφές υψηλού κινδύνου, έγινε αφού ειδικοί σε θέματα υγείας προέτρεψαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική της εν μέσω ανησυχιών ότι η εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον και οι πολυήμερες καραντίνες θα μπορούσαν να παραλύσουν τη χώρα.

“Η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται με τις κατευθυντήριες γραμμές άλλων χωρών και είναι αποτέλεσμα τεχνικής και σταθμισμένης εξέτασης, δεδομένης της περιόδου επώασης της επικρατούσας πλέον παραλλαγής Όμικρον”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υγειονομική αρχή DGS.

Η απόφαση της Πορτογαλίας ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Βρετανία, όπου αρκετές βιομηχανίες ανέφεραν προβλήματα, καθώς το προσωπικό έπρεπε να απομονωθεί ακόμη και αν δεν παρουσίαζε συμπτώματα.

Το πορτογαλικό νησί Μαδέιρα αποφάσισε την Τετάρτη να μειώσει την υποχρεωτική απομόνωση για ασυμπτωματικά άτομα που βρέθηκαν θετικά σε πέντε ημέρες, καθώς και για άτομα που έχουν στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Τα ημερήσια κρούσματα του κοροναϊού αυξήθηκαν κατακόρυφα στην Πορτογαλία αυτή την εβδομάδα, με αποκορύφωμα το ρεκόρ των 28.659 την Πέμπτη, λόγω του στελέχους Όμικρον και ενισχυμένα από την αύξηση των μαζικών τεστ.

Αν και ο αριθμός των λοιμώξεων έχει εκτοξευθεί στα ύψη, οι θάνατοι και οι ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας δεν αυξάνονται εκθετικά. Η Πορτογαλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19 παγκοσμίως, με περίπου 87% του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της να έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Η DGS κατέγραψε 16 θανάτους την Πέμπτη, έναντι 12 της Τετάρτης, ενώ ο αριθμός των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε σε 144 από 151.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο αριθμός των καθημερινών θανάτων ξεπερνούσε τους 300 και υπήρχαν περισσότεροι από 900 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα