Πορεία προς τα 100 δολάρια το πετρέλαιο με νέο άλμα 3%

Ολοένα και πιο κοντά στα 100 δολάρια πλησιάζουν οι τιμές του πετρελαίου, που κινήθηκαν ξανά έντονα ανοδικά σήμερα καθώς η συνεχιζόμενη υποχώρηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ εντείνει του φόβους για την προσφορά του αργού.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Νοεμβρίου του αμερικανικού αργού WTI είδε την τιμή του να ενισχύεται κατά 3,64% ή 3,29 δολάρια και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 93,68 δολ. το βαρέλι.

Παρομοίως, το συμβόλαιο του Brent έκλεισε στα 96,55 δολάρια το βαρέλι με ισχυρή άνοδο 2,76% ή 2,59 δολαρίων.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, την περασμένη εβδομάδα τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια στα 416,3 εκατ. την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν εξαιρετικά μικρότερη πτώση κατά 320 χιλιάδες βαρέλια.

Τα αποθέματα δε στο Κούσινγκ της Οκλαχόμα, βασικό κόμβο αποθήκευσης και σημείο παράδοσης των futures του αργού στις ΗΠΑ, μειώθηκαν κατά 943.000 βαρέλια την εβδομάδα υποχωρώντας κάτω από τα 22 εκατ. βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022.

“Τα μεγάλα νέα ήταν τα αποθέματα στο Κούσινγκ. Και αυτό τροφοδοτεί το ευρύτερο ράλι. Η μεγαλύτερη ανησυχία για τους traders είναι το Κούσινγκ που πλησιάζει πολύμηνα λειτουργικά χαμηλά, κάτι που συνιστά ανοδική δύναμη για τις τιμές του αργού”, σημειώνει ο Dennis Kissler, ανώτερος αντιπρόεδρος trading στην BOK Financial.

Ο ίδιος ωστόσο προειδοποιεί ότι “η αγορά είναι υπεραγορασμένη και σίγουρα χρειάζεται διόρθωση”.

Τα αποθέματα στο Κούσινγκ υποχωρούν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα λόγω της έντονης ζήτησης διυλισμένα προϊόντα και εξαγωγές, εγείροντας ανησυχίες για την ποιότητα του εναπομείναντος αργού στον κόμβο και την πιθανότητα πτώσης των αποθεμάτων κάτω από τα ελάχιστα λειτουργικά επίπεδα.

Μία εξέλιξη που έχει προκύψει με φόντο την επέκταση των εθελοντικών τους περικοπών παραγωγής που έκαναν οι ηγέτιδες δυνάμεις του OPEC+ Σαουδική Αραβία και Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως εκτιμά δε ο Ole Hansen, επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank, “μέχρι να ληφθεί μια απόφαση για αύξηση της παραγωγής, η παγκόσμια αγορά ενέργειας θα παραμείνει πιεσμένη”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα