Τι έφεραν οι βαλίτσες του Μάικ Πομπέο για την Ελλάδα

Την περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και τη διεύρυνση του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, σηματοδοτεί η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, με επιστέγασμα την υπογραφή της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement-MDCA) των δυο χωρών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία ο πρωθυπουργός τόνισε κατά την υποδοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στο Μέγαρο Μαξίμου ότι μπορεί να αποβεί αμοιβαία επωφελής και ιδίως για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα σημειώνοντας τις επενδύσεις της Pfizzer, της Cisco, την επένδυση της Οnyx στα ναυπηγεία της Σύρου και εμμέσως της EXXON που ενδιαφέρεται με κοινοπραξίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Τόνισε τη συνεργασία στο επίπεδο του τουρισμού και τις αφίξεις αμερικανών τουριστών, τις υποτροφίες για έλληνες φοιτητές και τα προγράμματα ανταλλαγής αλλά και την «κατάργηση» της βίζας για τους έλληνες πολίτες.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει συνεργασία και στον ενεργειακό τομέα με το υγροποιημένο αέριο και την έρευνα για υδρογονάνθρακες.

Τη συμβολή των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα ζήτησε ο πρωθυπουργός

Τη συμβολή των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και απέναντι στην Ελλάδα ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περιοχή και πως η Κύπρος δεν ζητά παρά μόνον τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακραία ρητορική της ‘Αγκυρας και μίλησε για κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου σημειώνοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική καλή σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ που σφυρηλατήθηκε με τους δύο παγκοσμίους πολέμους και τη σημαντική παρουσία της ομογένειας ενώ υπογράμμισε ότι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την ελληνική ανεξαρτησία θα δώσουν την ευκαιρία για ανάδειξη και εμβάθυνση αυτής της ιστορικής, πολιτικής και πολιτισμικής σχέσης.

Τόνισε επίσης πως ο β’ γύρος στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια οικονομικών αντιξοοτήτων βρίσκεται στην ανάπτυξη.

«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους»

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ απαντώντας στην προσφώνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου αφού σημείωσε την ιστορική σχέση των δυο χωρών τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους και πως με την επίσκεψή του προσβλέπει «πως θα προχωρήσουν μπροστά».

Ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας υπάρχουν σημεία που εκτείνονται και σε οικονομικό επίπεδο.

Υπογράμμισε πως οι αμερικανικές εταιρείες είναι έτοιμες να έλθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για όλους.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, βρέθηκε στο Στρατόπεδο «Παπάγου», όπου και συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Ειδικότερα, κατά την συνάντησή τους επιβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής τους συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια των δύο χωρών

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τονίστηκε η επιθυμία για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών στην ευρύτερη περιοχή.

Συζητήθηκαν ακόμη η προοπτική και οι ευκαιρίες που δημιουργεί το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας τόσο στον Αμυντικό όσο και στον Αμυντικό – Τεχνικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και τις αμερικανικές επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό, με απώτερο σκοπό το όλο εγχείρημα να είναι επωφελές και για την εθνική οικονομία.

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στις πρωτοβουλίες της χώρας μας για ανάπτυξη τριμερών σχημάτων αμυντικής περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της περιοχής με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της περιοχής. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας επισκέπτεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τη συμφωνία της τροποποίησης της Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ υπέγραψαν μετά τη συνάντηση τους ο Νίκος Δένδιας και ο Μάικ Πομπέο.

Σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφων οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν στη νέα σελίδα που ανοίγεται για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη νέα τουρκική γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ κάνοντας λόγο για ενέργεια παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως οι ελληνικοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο «ιστορικό τους απόγειο» και έκανε λόγο για «ολιστική στρατηγική θεώρηση της συνεργασίας».

Υπογράμμισε ακόμα πως πλέον η συνεργασία εκτείνεται σε όλα τα πεδία και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σήμερα εγκαινιάζουμε μία νέα εποχή».

Μάικ Πομπέο από το «Νιάρχος»: Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε

Νέο, ακόμη πιο ξεκάθαρο μήνυμα, προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, μιλώντας στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο κ. Πομπέο, ο οποίος και στις κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια είχε τονίσει ότι “Υπάρχουν κάποια όρια, δεν μπορούμε να αφήσουμε τον οποιονδήποτε, την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις”, πήγε ένα βήμα πιο πέρα ερωτηθείς τι να περιμένει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ εάν η Άγκυρα κλιμακώσει την προκλητικότητα.

Αν και δήλωσε καταρχήν με χιούμορ πως ενάμιση χρόνο τώρα έχει μάθει να μην απαντά σε υποθετικές ερωτήσεις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε το σεβασμό των ΗΠΑ και της διακυβέρνησης Τραμπ στη διεθνή νομιμότητα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα που να έχει επιβάλλει τόσες κυρώσεις στη Ρωσία για τη συμπεριφορά της στην Ουκρανία.

Και πρόσθεσε ότι πρέπει να είναι κανείς σίγουρος ότι οι ΗΠΑ θα κινηθούν με τρόπο που να προστατεύει την εθνική κυριαρχία και τη διεθνή νομιμότητα. Εστίασε πάντως στην ανάγκη να προληφθούν ενέργειες και ειδικότερα όσον αφορά στις γεωτρήσεις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να δουλεύουν για να πείσουν την Τουρκία πως αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

“Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες” τόνισε ο κ. Πομπέο και υπογράμμισε ότι η αμερικανική πλευρά θα συνεχίσει να το επικοινωνεί αυτό προς την Τουρκία με τη διπλωματική της δύναμη.

“Κάθε χώρα ξέρει τους κανόνες” σχολίασε άλλωστε ο κ. Πομπέο, αν και όπως είπε μερικές παριστάνουν ότι δεν τους γνωρίζουν, καταλήγοντας ότι όλος ο κόσμος και όχι μόνο οι ΗΠΑ καθιστούν εν τέλει υπόλογες τις χώρες αυτές.

Δεν συνέδεσε πάντως την αναβάθμιση της συμφωνίας για τις βάσεις με διαφοροποίηση της στάσης της Ουάσινγκτον απέναντι στην Τουρκία, αλλά υπογράμμισε τη βαθιά στρατηγική σχέση ΗΠΑ- Ελλάδας και είπε ότι στην αναβάθμιση δεν οδήγησε η στάση απέναντι σε κάποια άλλη χώρα, αλλά η γνώση ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών να δουλεύουν μαζί.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών βήμα σταθερότητας για τα Βαλκάνια.

“Κοιτάω γύρω και δεν βλέπω πολλές σταθερές κυβερνήσεις στην περιοχή” σχολίασε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα μπορεί να δείξει το δρόμο, ενώ σημείωσε ότι η ελληνική δημοκρατία αποδείχθηκε ανθεκτική και τώρα η ελληνική οικονομία μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. “Το μέλλον μοιάζει πολύ λαμπρό για την Ελλάδα” εκτίμησε μάλιστα ο κ. Πομπέο, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχουν αμερικανικές εταιρείες πρόθυμες να επενδύσουν στην Ελλάδα αρκεί να υπάρχει σταθερή νομοθεσία.

Οι εταιρείες επενδύουν όπου υπάρχουν σταθερές κυβερνήσεις και πλαίσιο νόμων που είναι προβλέψιμο για χρόνια, σημείωσε ειδικότερα ο κ. Πομπέο με αφορμή τον αγωγό Eastmed, για τον οποίο είπε ότι υπάρχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον αν και πρέπει να γίνουν βήματα ακόμη.

Τόνισε μάλιστα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει “φανταστική δουλειά” στο να επιταχύνει θέματα επενδύσεων. Ξεχωριστή μνεία έκανε στις ενέργειες της Αθήνας για το φάσμα 5G.

Ο κ. Πομπέο εξάλλου, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας “καλησπέρα” στα ελληνικά, αναφέρθηκε στο 1,4 εκ ελληνικής καταγωγής πολίτες στις ΗΠΑ και στο έντονο ελληνικό στοιχείο στην πολιτεία του, το Κάνσας, χρησιμοποίησε τους όρους “renewal” και “gamechanger”, δηλαδή ανανέωση και παράγοντα που αλλάζει το παιχνίδι για να αναφερθεί στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε και στις πολιτικές για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και υποστήριξε ότι ξέρουμε πως αυτή η φόρμουλα δουλεύει, γιατί δούλεψε επί Θάτσερ και Ρήγκαν, και ξέρουμε ότι θα δουλέψει και εδώ, για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας για τους απλούς ανθρώπους, που θέλουν δουλειά.

Ιδιαίτερα στάθηκε στον ενεργειακό τομέα, εκφράζοντας την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και υπογραμμίζοντας ότι πρέπει οι ενεργειακές πηγές να εξαχθούν συντονισμένα και ειρηνικά, ενώ όπως αναφέρθηκε μίλησε και για τον Eastmed.

Ο κ. Πομπέο όμως δεν παρέλειψε να αναφερθεί με αποφασιστικό τρόπο και σε Ρωσία, Ιράν και Κίνα. Κατηγόρησε τη Ρωσία για υπονόμευση της σταθερότητας των γειτόνων της, το Ιράν για αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής με αποτέλεσμα τη δημιουργία κύματος προσφύγων, τις συνέπειες του οποίου υφίσταται και η Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερα σκληρός ήταν και όσον αφορά στην Κίνα, σημειώνοντας ότι η ΕΕ την έχει χαρακτηρίσει ως συστημικό αντίπαλο.

Μάλιστα έδειξε ξεκάθαρα τη διάθεση της χώρας του όσον αφορά στο ενδεχόμενο νέων κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, στην οποία βεβαίως η Κίνα έχει παρουσία με την COSCO στον Πειραιά. Ο κ. Πομπέο δήλωσε σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση θα πάρουν σωστές αποφάσεις για το εάν και πότε θα πάρουν κινέζικες επενδύσεις, καθώς όπως είπε τα ανεξάρτητα κράτη παίρνουν αποφάσεις. Σχολίασε ωστόσο ότι μερικές φορές αν κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό τότε δεν είναι, σημειώνοντας ότι μία χώρα μπορεί να έρχεται με ένα δήθεν εμπορικό προϊόν αλλά έχει πολιτικούς σκοπούς. Ειδικότερα έφερε ως παράδειγμα τις τηλεπικοινωνίες και το ενδεχόμενο το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας να θέλει να κλέψει πληροφορίες, θέτοντας το ερώτημα πόσο σίγουροι θα είναι σε αυτή την περίπτωση οι Έλληνες ότι θα έχουν ληφθεί οι σωστές αποφάσεις, καταλήγοντας πως εάν σε μία εμπορική συμφωνία η καλύτερη προσφορά είναι από την Κίνα, τότε η χώρα θα πρέπει να την πάρει, αλλά να έχει τα μάτια της ανοιχτά, καθώς όπως εκτίμησε σε ορισμένες περιπτώσεις τα ρίσκα για την εθνική ασφάλεια είναι υψηλά.

 

Σχετικά Νέα