

Τη συμμετοχή Ουκρανών προσφύγων στη στέγαση και σίτισή τους, μετά από τέσσερις μήνες παραμονής τους σε καταλύματα του κράτους, σχεδιάζει η Πολωνία.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καταφύγει στη χώρα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, βασιζόμενοι στην κρατική βοήθεια και στην καλοσύνη αγνώστων πολιτών που άνοιξαν σε αυτούς τα σπίτια τους.
Ωστόσο, μετά από μια αρχική έκρηξη δημόσιας στήριξης για τους πρόσφυγες, οι πόροι εξαντλούνται και οι πρόσφυγες δυσκολεύονται να βρουν διαμερίσματα και να λάβουν υποστήριξη, καθώς η Πολωνία αντιμετωπίζει κρίση κόστους ζωής και πιέσεις στον προϋπολογισμό.
«Οι πολίτες της Ουκρανίας που μένουν στην Πολωνία σε συλλογικά κέντρα φιλοξενίας θα συμμετέχουν στο κόστος στέγασης και σίτισης», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση.
Όσοι διαμένουν σε τέτοια καταλύματα, για παράδειγμα σε δωμάτια ξενοδοχείων ή σχολικών κοιτώνων που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, για πάνω από 120 ημέρες θα πρέπει να καλύψουν το 50% του κόστους έως και 40 ζλότι (8,87 δολάρια) την ημέρα κατ’ άτομο. Μετά από 180 ημέρες θα πρέπει να καλύψουν το 75% του κόστους έως και 60 ζλότι. Όσοι δεν μπορούν να εργαστούν λόγω ηλικίας ή αναπηρίας θα εξαιρούνται, όπως και οι έγκυες γυναίκες, σύμφωνα με το σχέδιο.
Η κυβέρνηση θέλει να ισχύσουν οι νέοι κανόνες από την 1η Μαρτίου 2023. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή όπου αναμένεται να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία.
Σχετικά Νέα
Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι προτείνει στη Μόσχα να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις για 30 ημέρες
Να εγκαταλείψει τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε πολιτικές.
Ισραήλ: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης φοβάται ότι η εκστρατεία μίσους εναντίον του επικεφαλής της Σιν Μπετ θα οδηγήσει σε «πολιτική δολοφονία»
Φοβάται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ, ο Γιαΐρ Λάπιντ, μια «πολιτική δολοφονία».
Γερμανία: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό που απείλησε με μαχαίρι τους υπαλλήλους και τους θαμώνες ενός κλαμπ
Ένας Γερμανός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό άνδρα ο οποίος είχε επιτεθεί σε.
Ρωσία-Ουκρανία: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «θα καλωσόριζε» την παράταση της πασχαλινής εκεχειρίας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «θα καλωσόριζε» την παράταση, πέραν της Κυριακής, της πασχαλινής εκεχειρίας που.