Πολωνία: Μπροστά στο τρίτο κύμα με εμφάνιση και του νοτιοαφρικανικού στελέχους

Το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Πολωνία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άνταμ Νιντζιέλσκι και προειδοποίησε ότι η χώρα εισέρχεται στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

“Εκτός από τη βρετανική παραλλαγή, εμφανίστηκε και η νοτιοαφρικανική παραλλαγή”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Η βρετανική παραλλαγή εκτιμάται ότι αποτελεί περίπου το 10% των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Πολωνία, και η ανακάλυψη μιας άλλης εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης στη χώρα αυξάνει τις ανησυχίες των αρχών που αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κύμα μολύνσεων.

“Το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι στην Πολωνία”, δήλωσε ο Άνταμ Νιντζιέλσκι. “Δεν ετίθετο θέμα αν θα εμφανιζόταν ή όχι, αλλά σε ποιο μέγεθος θα φτάσει στο εγγύς μέλλον”.

“Κυριολεκτικά μόλις πριν από λίγο έλαβα πληροφορίες ότι εκτός από τη βρετανική παραλλαγή, η νοτιοαφρικανική παραλλαγή έχει εμφανιστεί” στη χώρα, δήλωσε.

Έχει χαλαρώσει

Η Πολωνία έχει χαλαρώσει κάποια από τα περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλει, ανοίγοντας πρόσφατα χιονοδρομικά κέντρα, όπως και κινηματογράφους, ξενοδοχεία και θέατρα στο 50% των δυνατοτήτων τους, αλλά οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι τα μέτρα αυτά μπορεί να χρειαστεί να ανακληθούν ανάλογα με την κατάσταση της επιδημίας της Covid-19.

“Βρισκόμαστε στην αρχή του τρίτου κύματος, δεν έχει τη δυναμική που έχει στην Σλοβακία ή την Τσεχική Δημοκρατία (…), αλλά δυστυχώς παρατηρούμε αυτή την ανοδική τάση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Βόιτσεχ Αντρούσεβιτς σε δημοσιογράφους. “Ανά εβδομάδα βλέπουμε δυστυχώς μια αυξητική τάση 20%”, πρόσθεσε.

Οι μεταλλάξεις

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας διευκρίνισε παράλληλα ότι το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία αναλογεί σήμερα περίπου στο 10% των κρουσμάτων στην Πολωνία.

Σήμερα οι πολωνικές αρχές ανακοίνωσαν 8.777 νέα κρούσματα του κορωνοϊού και 241 θανάτους από Covid-19.

Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί 1.623.218 κρούσματα του ιού αυτού και 41.823 θάνατοι από την νόσο που προκαλεί.

Πηγη: ΑΜΠΕ

Σχετικά Νέα