

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών σήμερα, σύμφωνα με τα exit poll, και θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο, σε δύο εβδομάδες, τον φιλελεύθερο δήμαρχο της Βαρσοβίας Ραφάλ Τρσασκόφσκι.
Ο Ντούντα, σύμμαχος του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), συγκέντρωσε ποσοστό 41,8% των ψήφων, σύμφωνα με τα exit poll. Χρειαζόταν ποσοστό 50% για να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο.
Ο Τρσασκόφσκι, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πλατφόρμα Πολιτών (PO) εξασφάλισε ποσοστό 30.4% των ψήφων.
Ο Αντρέι Ντούντα δήλωσε για το αποτέλεσμα: «Ο στόχος είναι κοινός, ο στόχος είναι μια ισχυρή και ασφαλής Πολωνία, η οποία έχει την αξιοπρέπεια της και στην οποία οι άνθρωποι νιώθουν ότι το κράτος τους εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια. Μια Πολωνία όπου το κοινό συμφέρον είναι πάνω απ’ όλα και όπου τα ζητήματα της χώρας αποτελούν προτεραιότητα».
Ενώ ο πολιτικός του αντίπαλος, Ραφάλ Τρασκόφσκι, τόνισε: «Πάνω από το 58% της κοινωνίας μας θέλει μια αλλαγή και θα ήθελα να τους πω σήμερα ότι θα είμαι ο υποψήφιος σας, ο υποψήφιος της αλλαγής!»
Η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες άγγιξε επίπεδα ρεκόρ, μετά από μια εκστρατεία κατά την οποία ο Πρόεδρος Ντούντα υπερασπίστηκε παραδοσιακές αξίες και υποσχέθηκε να αυξήσει το βιοτικό επίπεδο.
Ο Τρασκόφσκι δεσμεύτηκε να διατηρήσει τα δημοφιλή προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και να αποκαταστήσει τους συνταγματικούς κανόνες.
Η προεκλογική εκστρατεία συνεχίζεται μέχρι τις 12 Ιουλίου που οι ψηφοφόροι θα επανέλθουν στις κάλπες για την τελική τους επιλογή.
Σχετικά Νέα
Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι προτείνει στη Μόσχα να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις για 30 ημέρες
Να εγκαταλείψει τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε πολιτικές.
Ισραήλ: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης φοβάται ότι η εκστρατεία μίσους εναντίον του επικεφαλής της Σιν Μπετ θα οδηγήσει σε «πολιτική δολοφονία»
Φοβάται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ, ο Γιαΐρ Λάπιντ, μια «πολιτική δολοφονία».
Γερμανία: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό που απείλησε με μαχαίρι τους υπαλλήλους και τους θαμώνες ενός κλαμπ
Ένας Γερμανός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό άνδρα ο οποίος είχε επιτεθεί σε.
Ρωσία-Ουκρανία: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «θα καλωσόριζε» την παράταση της πασχαλινής εκεχειρίας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «θα καλωσόριζε» την παράταση, πέραν της Κυριακής, της πασχαλινής εκεχειρίας που.