Πολωνία: Αναστέλλει τη συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη

Η Πολωνία ανέστειλε τη συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (FACE), γράφει το il messaggero.it. Eπομένως η Βαρσοβία εξέρχεται από τη συμφωνία (σε ισχύ από το 1990) που περιορίζει το μέγεθος των στρατιωτικών δυνάμεων στη Γηραιά Ήπειρο.

Η συνθήκη αποκαλείται συχνά «ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής ασφάλειας» και θέτει περιορισμούς στην κατοχή ορισμένων κατηγοριών συμβατικού στρατιωτικού εξοπλισμού όπως τανκς, πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Πολωνία δικαιούται να έχει έως και 1.630 άρματα μάχης, 2.150 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 1.610 μονάδες πυροβολικού, 460 μαχητικά αεροσκάφη και 130 επιθετικά ελικόπτερα.

Πράγματι, η Βαρσοβία απέχει πολύ από το να φτάσει σε αυτά τα όρια, επομένως η αναστολή της συνθήκης μοιάζει περισσότερο με πράξη «επίδειξης».

Παρόλα αυτά, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Πολωνία έχει ενισχύσει σημαντικά τον στρατό της και έχει αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας από τους πιο προετοιμασμένους στρατούς στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα