Πωλητήριο στα κόκκινα δάνεια ξενοδοχείων βάζουν οι τράπεζες

Σε στενό μαρκάρισμα βάζουν οι τράπεζες τους «κόκκινους δανειολήπτες» του ξενοδοχειακού κλάδου κάνοντας απαιτητά όλο και περισσότερα κόκκινα δάνεια ξενοδοχείων και μάλιστα ανεξαρτήτως μεγέθους είτε των μονάδων είτε και των ξενοδοχειακών ομίλων.

Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα η Eurobank έβαλε πωλητήριο στα δάνεια του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτη με κύκλους της τράπεζας να αναφέρουν ότι η πρόθεσή της είναι να πουλήσει τη δική της συμμετοχή ανεξάρτητα, όπως συνέβη στην περίπτωση της Χαλυβουργίας Ελλάδος (οικογένεια Μάνεση) αλλά και του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος, που έχει πέντε ξενοδοχεία, δύο πέντε αστέρων -το Panorama Hotel & Suites και το Maris Suites- και τρία τεσσάρων αστέρων -το Aqualand, το Hippocrates και το Village Resort-, με συνολικά 1.483 δωμάτια, βαρύνεται με μη εξυπηρετούμενες τραπεζικές υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τα 100 εκατομμυρία ευρώ. Μάλιστα οι πιστώτριες τράπεζες, Πειραιώς και Eurobank, είχαν καταγγείλει ήδη από πέρυσι τα δάνεια και έιχαν προσφύγει στο Πρωτοδικείο ζητώντας να τεθεί σε ειδική διαχείριση η επιχείρηση και να εκπλειστηριαστούν τα ξενοδοχεία, όμως η προσπάθειά τους προσέκρουσε στην Δικαιοσύνη.

Ο όμιλος Κυπριώτη βέβαια δεν είναι ο μόνος. Πριν από λίγο καιρό στο στόχαστρο είχε μπει η Ανώνυμη Τουριστική Εταιρεία Ήλιος Α.Ε., της οικογενείας Μαντωνανάκη. Σε αυτή την περίπτωση οι πιστώτριες τράπεζες επεξεργάζονται σχέδιο για την, δια πώλησης, αξιοποίηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του ομίλου Μαντωνανάκη στην Ελούντα της Κρήτης, με στόχο να μειωθεί ο δανεισμός του ομίλου, που ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία του δανεισμού του ομίλου προκύπτει από κοινό ομολογιακό δάνειο που έχουν καλύψει η Eurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, με το οποίο αναχρηματοδοτήθηκαν παλαιότερες υποχρεώσεις και χρηματοδοτήθηκαν νέες επενδύσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο εν λόγω ξενοδοχειακός όμιλος, εκτός από το συγκρότημα του Grand Resort στο Λαγονήσι, ελέγχει ακόμα μέσω διαφόρων εταιρειών τρία ξενοδοχεία στο Ναύπλιο και τέσσερα στην Κρήτη (τα δύο εκ των οποίων στην Ελούντα), στα οποία απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι.

Από πλευράς του ο όμιλος υποστηρίζει ότι «η καταγγελία των δανείων έγινε κατά παράβαση του standstill agreement, εξαιτίας εκκρεμοδικίας μεταξύ ΕΤΑΔ και Ομίλου και είναι παράνομη και άνευ νομικών συνεπειών».Όπως επισημαίνει η καταγγελία των δανείων ήρθε παρά τις θετικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου στην αντιδικία του ομίλου με την ΕΤΑΔ για το Grand Resort στο Λαγονήσι. Ωστόσο σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα ποσά που φέρονται να του έχουν καταρχήν επιδικαστεί ως αποζημιώσεις από την ΕΤΑΔ είναι κοντά στα 80 εκατ. ευρώ και είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει χρηματική καταβολή. Το πιθανότερο σενάριο είναι να συμψηφιστούν για παράδειγμα είτε με παράταση της σύμβασης παραχώρησης του ακινήτου στο Λαγονήσι είτε άλλων ακινήτων τα οποία φιλοξενούν ξενοδοχεία του ομίλου.

«Βουνό» τα κόκκινα δάνεια

Να σημειωθεί ότι τα δάνεια στα ξενοδοχεία υπολογίζονται στα 3,6 δισ. ευρώ (NPEs και NPLs). Ακόμα κι αν παράγοντες του κλάδου σημειώνουν ότι τα τελευταία αναλογούν σε μικρό ποσοστό των επιχειρηματικών δανείων συνολικά, διευκρινίζουν ότι συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά αν πρόκειται για πεντάστερα και τετράστερα. Ειδικότερα, από τα 3 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, το 1 δισ. ευρώ περίπου υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε πέντε υπερδανεισμένες μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε παλαιότερη δήλωσή του έχει επισημάνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τουριστικού τομέα, τα οποία αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, ανέρχονταν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 σε ποσοστό 54,3%. Τόνιζε μάλιστα ότι το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο του αντίστοιχου δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του συνόλου της οικονομίας (45,1%) και ότι το φαινόμενο θα πρέπει να ερευνηθεί και να αντιμετωπισθεί.

Βάσει έρευνας της PwC για τον ελληνικό ξενοδοχειακό τομέα, το 2017 και το 2018 πραγματοποιήθηκαν 18 μεγάλες πωλήσεις ξενοδοχείων, κυρίως ως εκποιήσεις μη βασικών περιουσιακών στοιχείων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αυτά τα ξενοδοχεία αντιστοιχούν σε 13.319 κλίνες και τα συνολικά κεφάλαια που επενδύθηκαν είναι της τάξης των 310 εκατ. ευρώ, αναφέρει η PwC. Επιπλέον υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 400 ξενοδοχεία με μη βιώσιμο δανεισμό, που πρέπει πρώτα να αναδιαρθρώσουν ή να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους πριν προσελκύσουν νέες επενδύσεις.

Πηγή: insider.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα