Πολιτικός καύσωνας για τις υποκλοπές: ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ βάλλουν κατά Μητσοτάκη- Η στάση του πρωθυπουργού

Κλίμα πόλωσης επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό για την υπόθεση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Το ΠΑΣΟΚ ζητά απαντήσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ την παραίτηση του πρωθυπουργού. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει μπει στο στόχαστρο για τη δράση της ΕΥΠ, παίρνει πάνω του το ζήτημα -προαναγγέλλοντας δημόσια τοποθέτησή του τη Δευτέρα-, ενώ διαμηνύεται αρμοδίως ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας όπως είναι ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να εκτονώσει την πολιτική ένταση, κάνοντας λόγο για «λανθασμένους χειρισμούς» εκ μέρους του διοικητή της ΕΥΠ και δεσμεύεται αφενός για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, αφετέρου για απαντήσεις που θα δοθούν με θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει αιχμές για επικοινωνιακούς χειρισμούς και όπως δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου: «Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβέρνησης- και υπέρμαχος της αλήθειας».

Μετά την τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη την Παρασκευή, κατά την οποία διατύπωσε το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, το Σάββατο ήταν η σειρά του Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει για το θέμα των υποκλοπών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αφήσει κατά μέρος «τις υποκριτικές συγγνώμες και τα ψέματα και να πει ποιοι άλλοι παρακολουθήθηκαν».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για «μέγα και ασυγχώρητο λάθος» -μια αναφορά που φέρεται να έχει κάνει ο πρωθυπουργός μιλώντας για την υπόθεση σε συνεργάτες του-, αλλά για «μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία».

Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε το πρωί του Σαββάτου ήταν πιο «προωθημένη», καθώς εκτιμά ως αυτονόητη την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ δεσμεύεται πως στην επόμενη Βουλή, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πλειοψηφία, θα συστήσει προανακριτική «ώστε όσοι παραβίασαν συνειδητά τις βασικές αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ οξύνει το ήδη ηλεκτρισμένο κλίμα, στο ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται ποιος έδωσε την εντολή να παρακολουθηθεί ο κ. Ανδρουλάκης, ποια ξένη μυστική υπηρεσία ζήτησε από την ΕΥΠ να παραβιάσει το απόρρητο και τα προσωπικά του δεδομένα και να επισυνδεθεί το κινητό του τηλέφωνο, ποια εισαγγελική αρχή πραγματοποίησε τη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις και σε ποιο χρονικό διάστημα έγιναν οι συνακροάσεις.

Οι ίδιες πηγές από το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν είχε καμία αμφιλεγόμενη συνάντηση με κάποιο Κινέζο αξιωματούχο ή κάποια κινεζική υπηρεσία, όπως ακούγεται τις τελευταίες ώρες από διάφορες πλευρές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία παραδέχεται ότι έγιναν νόμιμες επισυνδέσεις, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, με αποκλειστική του δήλωση στο CNN Greece, τονίζει πως εκείνο που έχει περισσότερο σημασία είναι να πληροφορηθούν οι ίδιοι και η κοινή γνώμη τι γνώριζε και από πότε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τις υποκλοπές των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στο ερώτημα αυτό, κυβερνητικές πηγές απαντούν ότι η παρακολούθηση του τηλεφώνου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού. Το έμαθε αργά την Πέμπτη και ζήτησε άμεσα την παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ.

Τεκμηριωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί από όλες τις πλευρές θα επιδιώξει να δώσει η κυβέρνηση φωτίζοντας όλες τις πτυχές του επίμαχου θέματος. Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα κάνει δήλωση για την υπόθεση. Την απόφαση να απευθυνθεί ο ίδιος στον ελληνικό λαό, όχι όταν θα ανοίξει ξανά η Βουλή στα τέλη Αυγούστου, αλλά άμεσα, έλαβε ο πρωθυπουργός ώστε να δοθούν εξηγήσεις για την υπόθεση και προκειμένου να μην «σέρνεται» ένα τόσο σοβαρό ζήτημα -τη στιγμή μάλιστα που η Αντιπολίτευση βάζει στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης τον ίδιο.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ακόμη ότι αν υπήρχε ενημέρωση του πρωθυπουργού για το ζήτημα, είναι βέβαιο ότι η κατάληξη της υπόθεσης αυτής θα ήταν διαφορετική.

«Η κυβέρνηση έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε. Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο: με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβερνησης- και υπέρμαχος της αλήθειας» δήλωσε το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα