Πολιτική θύελλα στην Κύπρο για τον φυγόδικο Μαλαισιανό

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στην Κύπρο από την αποκάλυψη περί πολιτογράφησης τον Σεπτέμβριο του 2015 διεθνώς καταζητούμενου Μαλαισιανού χρηματιστή.

Το θέμα επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα με τις χρυσές βίζες
Ο Τζο Τάεκ Λόου καταζητείται για την εμπλοκή του σε μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο στη Μαλαισία με προεκτάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και σε άλλες χώρες, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Πολίτης. Στη Μαλαισία έχει ανακληθεί το διαβατήριό του ενώ υπάρχει ένταλμα σύλληψης της Interpol με το οποίο ζητείται η συνδρομή επτά χωρών, των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ινδονησίας, της Ινδίας, της Μιανμάρ, της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ.

Η Κύπρος προχώρησε τον περασμένο Φεβρουάριο σε αναθεώρηση του προγράμματος «χρυσής βίζας» και διαβατηρίων για επενδυτές μετά και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με συγκεκριμένες αναφορές για την αδυναμία επαρκούς μηχανισμού ελέγχου των εν λόγω προγραμμάτων.

Η εφημερίδα Πολίτης αποκάλυψε επίσης δύο επιστολές του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου προς το υπουργικό συμβούλιο με τις οποίες ζητεί την πολιτογράφηση του Μαλαισιανού επικαλούμενος μελλοντικές επενδύσεις σε εκλλησιαστική γη. Η επιστολή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς τον υπουργό Εσωτερικών που αποκαλύπτεται έχει ημερομηνία 10/9/2015 και η πρόταση πολιτογράφησης του υπουργού έγινε 11/9/2015 και εγκρίθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος διέψευσε με ανάρτησή του στο twitter την εμπλοκή Χρυσόστομου όμως ο Πολίτης επανήλθε δίνοντας στη δημοσιότητα επιταγή 300.000 ευρώ από τον Λόου στην Αρχιεπισκοπή.

Το διαβατήριο
H επιταγή δόθηκε εις πίστη της Αρχιεπισκοπής, στις 22 Σεπτεμβρίου 2015. «Κατά σύμπτωση» στις 22 Σεπτεμβρίου εκδόθηκε και το διαβατήριο του Μαλαισιανού καταζητούμενου, μετά από την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών. Ο Σωκράτης Χάσικος ισχυρίζεται ότι αποτελεί ψεύδος ότι το διαβατήριο δόθηκε λόγω της παρέμβασης του Αρχιεπισκόπου και υποστηρίζει ότι ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες. Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ είπε ότι παρενέβη σε τρεις υποθέσεις για το καλό της Κύπρου και αποκάλυψε ότι η έπαυλη που αγόρασε ο Λόου χτίστηκε σε γη που είχε πωλήσει η Εκκλησία σε επιχειρηματία. Η Τράπεζα Κύπρου όταν εκδόθηκε η επιταγή στην Αρχιεπισκοπή απευθύνθηκε στη ΜΟΚΑΣ και μπλόκαρε τους λογαριασμούς του Μαλαισιανού. Η ΜΟΚΑΣ έκανε έρευνα και ενημέρωσε το υπουργείο Εσωτερικών χωρίς όμως να υπάρξει καμία περαιτέρω ενέργεια για ανάκληση της πολιτογράφησης.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της ζητεί να υπάρξει ανάληψη ευθυνών. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως «η κυβέρνηση εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα και να επιχειρεί να αντιμετωπίσει την κριτική που δέχεται στο εσωτερικό της χώρας αδιαφορώντας παντελώς για το τι λέγεται και το τι γράφεται στο εξωτερικό».

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα γίνει έλεγχος με βάσει τα νέα κριτήρια που ψηφίστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, παραπέμπτοντας την υπόθεση στο υπουργικό συμβούλιο: «Όσοι έχουν πάρει υπηκοότητα κατά παράβαση των αυστηρών κριτηρίων που απαιτούνται, θα τους αφαιρεθεί η υπηκοότητα. Τελεία και παύλα».

Ο πρόεδρος της Κύπρου ξεκαθάρισε ότι «έχουμε θεσμοθετήσει αυστηρά κριτήρια και πλέον δεν πρόκειται να δίνονται υπηκοότητες όπως δίνονταν με βάσει το προηγούμενο επενδυτικό πρόγραμμα».

Σχετικά Νέα