Politico: Το βασιλικό κενό της Βρετανίας με τον βασιλιά Κάρολο και την Κέιτ Μίντλετον να αποσύρονται από τη δημόσια ζωή

Με τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχτηκαν βασικοί παίκτες της μοναρχίας στη Μεγάλη Βρετανία δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως υπάρχει πρόβλημα ακόμη και για τους πολιτικούς της χώρας.

Η μεγάλης επιρροής βρετανική εφημερίδα Sun ανέφερε την Κυριακή ότι η βασιλική οικογένεια βρίσκεται «σε κρίση» εν μέσω αναφορών ότι η βασίλισσα Καμίλα κάνει διάλειμμα από τα καθήκοντά της αυτή την εβδομάδα.

 

Η Κέιτ Μίντλετον, η πριγκίπισσα της Ουαλίας, αυτή τη στιγμή είναι εκτός των καθηκόντων της για να αναρρώσει από χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά.

Η πριγκίπισσα φωτογραφήθηκε τη Δευτέρα για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες και το Sky News ανέφερε την Τρίτη ότι θα παρευρεθεί στο Trooping The Color – μια τελετουργική εκδήλωση για τον εορτασμό των επίσημων γενεθλίων του μονάρχη – στις 8 Ιουνίου.

 

Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη δημόσια παρουσία της – και η απουσία της από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς και μια κλειστή βασιλική οικογένεια, έχει προκαλέσει πυρετώδεις εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας είπε σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς την περασμένη εβδομάδα ότι η Κέιτ συνεχίζει να τα πάει «καλά», ενώ επανέλαβε ότι θα παρέχονται μόνο «σημαντικές ενημερώσεις».

Ο σύζυγος της Κέιτ, πρίγκιπας Ουίλιαμ – ο μελλοντικός βασιλιάς – αποσύρθηκε απροσδόκητα από τη συμμετοχή του σε μνημόσυνο για τον πρώην βασιλιά Κωνσταντίνο την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενος ένα άγνωστο «προσωπικό θέμα» γεγονός που φούντωσε περαιτέρω τις φήμες για τα κορυφαία βασιλικά μέλη της Βρετανίας.

Ο Μάικλ Κόουλ, βασιλικός ανταποκριτής του BBC κατά τη διάρκεια της ταραχώδους δεκαετίας του 1980, είπε ότι τα πρόσφατα γεγονότα αποκαλύπτουν ακριβώς «πόσο φτωχό είναι τώρα το βασιλικό ντουλάπι».

Με τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 2022 και την σκληρή αναχώρηση του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020, υπάρχουν λιγότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας που πρέπει να κυκλοφορούν όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα.

Ο αδερφός του βασιλιά, πρίγκιπας Άντριου, απαλλάχθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2019, εν μέσω καταιγίδας για τη σχέση του με τον Τζέφρι Έπσταϊν. Ο Άντριου έχει αρνηθεί εδώ και καιρό ότι έκανε κάτι μεμπτό.

Η αίσθηση της απουσίας των μελών της βασιλικής οικογένειας δημιουργεί πονοκέφαλο και για τους εκλεγμένους πολιτικούς — ειδικά σε μια εκλογική χρονιά.

Με τον προεκλογικό προϋπολογισμό να αναμένεται την Τετάρτη και την αμφιλεγόμενη νομοθεσία για τη μετανάστευση να περνάει από το κοινοβούλιο, οι βρετανοί βουλευτές είναι επί του παρόντος αρκετά απασχολημένοι.

«Βραχυπρόθεσμα, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει τόσο μεγάλη ανησυχία, αλλά η Ντάουνινγκ Στριτ δεν επιθυμεί επιδείνωση της κατάστασης και σίγουρα θα θέλει τα πράγματα να γίνουν καλύτερα μέχρι τις εκλογές», είπε ένας πρώην συνεργάτης του πρωθυπουργού στο Politico.

Αυτή η ανησυχία αφορά λιγότερο την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης αλλά κυρίως τη γενική διάθεση της χώρας.

Ο Κάρολος είναι ο αρχηγός του κράτους της Βρετανίας, αλλά ο ρόλος του είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός. Διορίζει επίσημα τον πρωθυπουργό και άλλους υπουργούς, ανοίγει τις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου, δίνει βασιλική συναίνεση στα νομοσχέδια που εγκρίνονται και δέχεται εισερχόμενους και απερχόμενους πρεσβευτές.

Ο Ντίκι Άρμπιτερ, πρώην εκπρόσωπος του βασιλικού Τύπου της Ελισάβετ Β’, επεσήμανε ότι μεγάλο μέρος αυτής της δουλειάς εξακολουθεί να «ολοκληρώνεται» από τον Κάρολο, ο οποίος πραγματοποίησε μια συνάντηση στην παραμονή του προϋπολογισμού με τον Καγκελάριο Τζέρεμι Χαντ την Τρίτη.

«Ακριβώς επειδή δεν τους βλέπουμε στο δρόμο, δεν σημαίνει ότι δεν δουλεύουν», είπε.

Ωστόσο, τα βασιλικά μέλη της Βρετανίας γνώριζαν από καιρό την ανάγκη να είναι ορατοί για να είναι αποτελεσματικοί. Η αείμνηστη βασίλισσα φέρεται να είπε: «Πρέπει να με δουν για να με πιστέψουν».

«Εάν οι άνθρωποι αισθάνονται ανησυχία ή αβεβαιότητα για την κατάσταση της μοναρχίας, νομίζω ότι αυτό έχει αντίκτυπο στο συναίσθημα για το κυβερνών κόμμα . Ο Ρίσι θα θέλει τα πράγματα να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερά».

«Ιδιαίτερα για τους ψηφοφόρους των Τόρις, μέρος του να αισθάνονται καλά για τη χώρα και την κατεύθυνση της χώρας είναι η σταθερότητα στο παλάτι», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα