Politico: Ο Τραμπ είναι “υπερήφανα” υπεύθυνος για το shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι “υπερήφανα” υπεύθυνος για μία ακόμη παύση της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πρόκειται για την τρίτη παύση της λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού μηχανισμού των ΗΠΑ, στην διάρκεια άσκησης της προεδρίας του.

Ωστόσο, αυτό, δεν φαίνεται να τον απασχολεί, σχολιάζει το “Politico.”

Η απειλή ενός εκτεταμένου “shutdown” δεν φαίνεται να απασχολεί τον Αμερικανό πρόεδρο, που ενδιαφέρεται για την υλοποίηση της προεκλογικής υπόσχεσης του για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του Λευκού Οίκου, αλλά και πολιτικών συμμάχων του Τραμπ.

Ο ίδιος πέρασε το Σαββατοκύριακο εμβαθύνοντας τις θέσεις του, μέσω συναντήσεων κεκλεισμένων των θυρών, με σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς.

Παράλληλα, άφηνε να εννοηθεί μέσω υψηλόβαθμων συνεργατών του ότι μπορεί να αποδεχτεί μία διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι τη νέα χρονιά.

Ο Μικ Μαλβέινι υπηρεσιακός Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου έδωσε το στίγμα των προθέσεων του Αμερικανού προέδρου.

“Δε νομίζω ότι οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν εδώ, για το επόμενο διήμερο,” δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο Μαλβέινι στον Κρις Γουάλας και σε μία συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Η διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ γίνεται εν μέσω των χριστουγεννιάτικων αργιών, ενώ ακολουθεί τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που προκάλεσε στην αμερικανική κυβέρνηση, η αποχώρηση του υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις. Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ θα αποχωρήσει ακόμη γρηγορότερα από ότι αρχικά αναμενόταν, μετά την απόφαση του προέδρου Τραμπ για την επιστροφή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία, αλλά και την μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν.

Με δεδομένο το κλίμα πολιτικής αναταραχής στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ αναλαμβάνει έναν κομματικό ρόλο, ο οποίος κατά την άποψή του συσπειρώνει τους ψηφοφόρους της δεξιάς. Είναι ο ρόλος του πολεμιστή των συνόρων.

Ο Ρεπουμπλικάνος Μαρκ Μίντοους που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόεδρος της συντηρητικής ομάδας (House Freedom Caucus) συνέκρινε την στάση του Τραμπ, με την Μάχη του Άλαμο. Ο Μίντοους υποστήριξε ότι η ιστορική μάχη μεταξύ των Τεξανών και των Μεξικανών νικητών, είναι γνωστή “όχι επειδή νίκησαν, αλλά επειδή έδωσαν μάχη.”

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα είχε μεσημεριανό γεύμα με τον Μίντοους και τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το Σάββατο, ενώ υποστήριξε ότι οι Δημοκρατικοί και η ηγεσία τους είναι η αιτία που οδηγεί την χώρα σε μία παρατεταμένη πολιτική σύγκρουση.

“Γερουσιαστή Σούμερ δεν θα εγκαταλείψουμε το τείχος,” δήλωσε ο Γκράχαμ αργότερα το Σάββατο, αναφερόμενος στον ηγέτη της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ. “Θα χτίσουμε ένα τείχος κι αυτή ακριβώς είναι η αιτία της διαμάχης με όλους αυτούς τους Αμερικανούς που θέλουν από εμάς να εγκαταλείψουμε το τείχος και να ανοίξουμε τα σύνορα,” τόνισε ο Γκράχαμ.

Από την άλλη μεριά, οι συνεργάτες του προέδρου Τραμπ σε ιδιωτικές συζητήσεις προσπαθούν με μισή καρδιά να ρίξουν την ευθύνη στους Δημοκρατικούς, με δεδομένη την δήλωση του Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο στις αρχές Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την δήλωση αυτή, ο ίδιος θα ήταν περήφανος για την διακοπή λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης με αφορμή την συνοριακή ασφάλεια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Αμερικανοί τον υποστηρίζουν στο ζήτημα αυτό.

Ο πρόεδρος Τραμπ θέλει με πολιτικούς όρους και για το νότιο συνοριακό τείχος να είναι ο “απόλυτος νικητής” έχει ξεκαθαρίσει στα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του ότι είναι “ξεκάθαρος” σχετικά με τις προσδοκίες που έχει για την χρηματοδότηση διαφορετικών “φυσικών φραγμών” στην μετανάστευση. “Είμαστε ανοιχτοί σε πολλές και διαφορετικές επιλογές για τα ζητήματα αυτά,” δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος.

Σχετικά Νέα