Πόλεμος στο Ισραήλ: Τι ανησυχεί τις αγορές – Τα «μαύρα» σενάρια για το πετρέλαιο

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και τα αντίποινα του Ισραήλ που βομβαρδίζει και είναι έτοιμο να εισβάλλει στη Λωρίδα τη Γάζας, απασχολούν και συνάμα ανησυχούν τις παγκόσμιες αγορές. Μέχρι τώρα ο αρνητικός αντίκτυπος στις αγορές είναι περιορισμένος, με εξαίρεση την άνοδο που καταγράφει το πετρέλαιο-κάτι που ήταν καθόλα αναμενόμενο- και την αύξηση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου.

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα και το πολεμικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή προφανώς και φοβίζουν τις αγορές, οι οποίες, όμως, έχουν συνηθίσει-λόγω της σύρραξης στην Ουκρανία- να λειτουργούν υπό δυσμενείς συνθήκες. Γι’ αυτό άλλωστε  δεν προκλήθηκε πανικός στα τάξεις των επενδυτών ούτε γίναμε μάρτυρες ενός «τσουνάμι» μαζικών ρευστοποιήσεων και sell off στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Προς ώρας επικρατεί ψυχραιμία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι αγορές προεξοφλούν αποκλιμάκωση. Τουναντίον τα τύμπανα του πολέμου δεν πρόκειται να σιγήσουν στο Ισραήλ και το κρίσιμο στοιχείο -αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως αναλυτές και επενδυτές- είναι αν ο πόλεμος κλιμακωθεί, επεκταθεί και προσελκύσει άλλα έθνη.

Στο πιο ευνοϊκό σενάριο, αυτό της περιορισμένης αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις γεωγραφικές περιοχές που ελέγχουν και χωρίς τη συμμετοχή τρίτων, ο αρνητικός αντίκτυπος θα εξασθενήσει σταδιακά. Θα αφήσει, όμως, όπως υποστηρίζει η UBS σε έκθεσή της, ένα μακροχρόνιο «αποτύπωμα» στις τοπικές αγορές και στα περιουσιακά στοιχεία.

Η εμπλοκή του Ιράν

Το κακό σενάριο που προβλέπει την περιφερειακή κλιμάκωση των συγκρούσεων, με τη συμμετοχή κι άλλων αραβικών χωρών, θα μπορούσε να προκαλέσει σφοδρές αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Ο φόβος ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα  πυροδοτήσει μια αντίδραση του αραβικού συνδέσμου, στον οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι πετρελαιοπαραγωγοί όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, είναι υπαρκτός. Σύμφωνα με την ανάλυση της UBS, oι κίνδυνοι να παρασυρθεί στον πόλεμο το Ιράν-το οποίο έχει στενούς δεσμούς με τη Χαμάς- έχουν αυξηθεί. Σε μια ήδη αγορά πετρελαίου με μικρότερη προσφορά από τη ζήτηση, οι διαταραχές στις ιρανικές εξαγωγές, είτε μέσω της διεύρυνσης της επίθεσης, είτε μέσω αυστηρότερων κυρώσεων, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα. Επί του πρακτέου, η συμμετοχή του Ιράν στην πολεμική σύγκρουση που διεξάγεται στη Μέση Ανατολική, θα αύξανε τις τιμές του πετρελαίου κατά 5 έως 10 δολάρια το βαρέλι σε πρώτη φάση.

Ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί η σύγκρουση στο Ισραήλ και εάν θα αποφευχθεί ή όχι η εμπλοκή άλλων χωρών, αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα που θα επηρεάσει και τις τιμές της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, όπως ήδη επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές, η νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή ξανασχεδιάζει τον ενεργειακό χάρτη και τουλάχιστον στην παρούσα φάση ανακόπτει τις φιλοδοξίες του Ισραήλ να γίνει κόμβος για τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και αλλού.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα