Site icon The Indicator

«Πόλεμος» σεισμολόγων μετά την «πρόβλεψη» για μεγάλο σεισμό στη Θήβα – Ανήσυχοι οι κάτοικοι

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Θήβας μετά και τις δηλώσεις του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός σεισμού μεγέθους μεγαλύτερου των 6 Ρίχτερ το επόμενο διάστημα.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο βάζει στο μικροσκόπιο την περιοχή με τον διευθυντή του, Άκη Τσελέντη, να ανακοινώνει ότι θα εγκατασταθούν δύο επιταχυνσιογράφοι στην περιοχή της Θήβας για να παρακολουθείται ακόμα πιο επισταμένα το φαινόμενο.

«Αισθανόμαστε άγχος λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που έχουμε στην περιοχή από το Δεκέμβριο του 2020, με υφέσεις και εξάρσεις. Οι δονήσεις των 4,3 ρίχτερ μπορεί να είναι μικρής ισχύος όμως δεν παύουν να δημιουργούν ανησυχία στους κατοίκους. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε κάνει προσεισμικό έλεγχο και είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με το Γεωδυναμικό και τον ΟΑΣΠ. Ο κ. Χουλιάρας είναι ο πιο καθησυχαστικός από όλους, ευελπιστούμε ότι έχει δίκιο στην εκτίμησή του ότι πρόκειται για σμηνοσειρά που θα σβήσει σταδιακά» δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Πέμπτης ο δήμαρχος Θήβας, Γιώργος Αναστασίου μιλώντας στην ΕΡΤ.

Χουλιάρας: Σμηνοσειρά που θα σβήσει

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμο Χουλιάρα η πιθανότητα η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη Θήβα να αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο είναι πολύ μικρή εκτιμώντας ότι το φαινόμενο αποτελεί «σμηνοσειρά» που θα σβήσει σταδιακά.

«Εδώ και δυο χρόνια υπάρχει μικροσεισμική δραστηριότητα με μέσο όρο δονήσεις των 2 Ρίχτερ που δεν γίνονται αισθητοί. Έχουμε καταγράψει 3300 σεισμούς σε αυτό το διάστημα. Παρακολουθούμε το φαινόμενο με ενδιαφέρον γιατί εξελίσσεται σε χερσαίο έδαφος, κοντά σε μεγάλη πόλη, με χαμηλά επικεντρικά βάθη γι’ αυτό γίνονται αισθητοί. Η περιοχή είναι γνωστή γιατί έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ όμως η πιθανότητα μεγάλου σεισμού είναι πάρα πολύ μικρή» τόνισε στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος επέκρινε τους συναδέλφους του χαρακτηρίζοντας λάθος η όποια επιστημονική επιφυλακτικότητα να διατυπώνεται δημοσίως: «Δεν επιτρέπεται να εκφράζουμε δημόσια την επιστημονική μας αβεβαιότητα παρά μόνο στο πλαίσιο συνεδρίων και δημοσιεύσεων. Οι πολίτες που δεν έχουν σχέση με την επιστημονική προσέγγιση στην εκτίμηση του σεισμικού φαινομένου ταλαιπωρούνται άδικα από αυτήν την προγνωσιολογία. Υπάρχει επιτροπή και εκεί πρέπει να κατατίθενται τα όποια στοιχεία».

Λέκκας για Θήβα: Μικρή η πιθανότητα για σεισμό 6 Ρίχτερ, ωστόσο υπάρχει

«Εδώ και 15 μήνες έχουμε εκδήλωση 3.000 σεισμών. Τις τελευταίες 5 μέρες έχουμε αναζωπύρωση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως σημείωσε «πρόσφατα, είχαμε και νέα στοιχεία μία ομάδα συναδέλφων προσδιόρισε το εξής. Το 1914 έχουμε την εκδήλωση ενός σεισμού 6 Ρίχτερ. Συνεπώς το ιστορικό δείχνει ότι μπορεί να έχουμε έναν τέτοιο σεισμό. Οι πιθανότητες είναι μικρές ωστόσο υπάρχουν».

Παπαδόπουλος για Θήβα: Επικίνδυνη, ίσως προσεισμική φάση

Για το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε εν αναμονή κάποιου πολύ μεγαλύτερου σεισμού στη Θήβα, όπου από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 3.000 σεισμοί, μίλησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, καθηγητής Σεισμολογίας και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφερόμενος στο αν υπάρχει ανησυχία, σημείωσε: “Το ερώτημα έχει τεθεί ήδη από τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, από τις 29 Σεπτεμβρίου, στην Επιτροπή όπου με έμφαση και ομοφωνία 20 επιστήμονες είπαμε ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα προληπτικά στην περιοχή. Το θέμα αναζωπυρώθηκε καθώς το τελευταίο 15ήμερο έχουμε μία σημαντική αύξηση των σεισμών σε πλήθος αλλά και των μεγεθών τους. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι και από επιχειρησιακή και από επιστημονική άποψη πρέπει να έχουμε πολύ μεγάλη προσοχή στη συγκεκριμένη περιοχή. Σχετικά με την Αττική, να πω ότι ένας σεισμός της τάξης του 6 έχει δραστική ακτίνα περίπου 20, το πολύ 30 χλμ. Μέσα σ’ αυτήν την ακτίνα γίνονται οι σοβαρές βλάβες, οπότε η Αττική οριακά μπορεί να έχει δυσμενείς συμπτώσεις από έναν τέτοιον σεισμό”.

Τσελέντης: Να κρατάμε επιφύλαξη

Μετά τις δηλώσεις του Γεράσιμου Παπαδόπουλου ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, σε δική του ανάρτηση αφού εξέφρασε τη διαφωνία του με την δημοσιοποίηση αυτών των θέσεων στη συνέχεια έδωσε τη δική του εκτίμηση για την περιοχή της Θήβας παρουσιάζοντας διάγραμμα με την σεισμικότητα από τον Δεκέμβριο του 2020 σύμφωνα με το οποίο «οι σεισμοί πάνω από τέσσερα που έγιναν είναι πέντε με μεγαλύτερο τον 4,4R στις 4 Δεκέμβρη του 2020 και τον τελευταίο 4,3R που έγινε πριν λίγες ημέρες».

«Η κατανομή των έως τώρα σεισμών δείχνει την ύπαρξη ενός ρήγματος (με κίτρινο χρώμα) κάτω από τη Θήβα μήκους περίπου 15 km το οποίο έχει δυναμικό να δώσει μέχρι έξι Ρίχτερ. Αυτά είναι τα τελευταία πρόσφατα στοιχεία που έχουμε μετά από την ανάλυση των χιλιάδων καταγραφών στην περιοχή που καταγράψαμε με μεγάλη ακρίβεια λόγω των Σεισμολογικών Δικτύων που εγκαταστήσαμε. Ο κόσμος δεν πρέπει να τρομάξει γιατί τα χαρακτηριστικά αυτής της ακολουθίας δεν είναι προσεισμικά πρέπει όμως να κρατάμε μία σημαντική επιφύλαξη ως προς αυτό το πιθανό ρήγμα το οποίο αν δώσει κάποιο σεισμό μεγαλύτερο των 5R σίγουρα θα έχουμε σημαντικές επιπτώσεις στον οικοδομικό ιστό της πόλης» σημείωσε ο Άκης Τσελέντης.

Exit mobile version