Πόλεμος ανακοινώσεων Κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τα πόθεν έσχες

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Στέφανου Κασσελάκη από τον ίδιο το απόγευμα της Δευτέρας σε ομιλία στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κασσελάκης, βάσει όσων δημοσιοποίησε το βράδυ της Δευτέρας μέσω ενός μονοσέλιδου excel, δηλώνει εισοδήματα για το 2023 κοντά στα 2 εκατ. ευρώ και δανειακές υποχρεώσεις στo 1,69 εκατ. ευρώ. Ακόμη, παρέπεμψε στο μέλλον για τη δημοσιοποίηση του τρόπου απόκτησης των εισοδημάτων του, δηλαδή για το «πόθεν», αφήνοντας αιχμές για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα κρίσιμα ερωτήματα

Όσον αφορά τα ερωτήματα που προκύπτουν από το συγκεκριμένο μονοσέλιδο excel, στην κυβέρνηση αναρωτιούνται αν τελικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζει πολυτελώς με δανεικά ή κρύβει κάτι.

Επίσης, φαίνεται να έχει παραβιάσει τη νομοθεσία αφού μέχρι τουλάχιστον τις 31/12/2023 συμμετείχε σε εταιρεία αλλοδαπής, ενώ είχε εκλεγεί από τον Σεπτέμβριο του 2023 πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά παράβαση του νόμου του 2016 που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε ψηφίσει.

«Σχετικά με τα ψεύδη και τις χυδαίες συκοφαντίες του για την περιουσιακή κατάσταση του πρωθυπουργού, τον ενημερώνουμε για πολλοστή φορά ότι ο πρωθυπουργός ελέγχεται εξονυχιστικά τα τελευταία 20 χρόνια, επί των ημερών τόσων διαφορετικών κυβερνήσεων, καταθέτοντας πλήρη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, όπως ορίζει ο νόμος και όχι μονοσέλιδο excel». «Η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω σε εποχές που μαθητευόμενοι μάγοι έπαιζαν τις τύχες μας στα ζάρια», επισημαίνει ο Παύλος Μαρινάκης, προτρέποντας τους πολίτες να δώσουν μια ακόμη ηχηρή απάντηση την προσεχή Κυριακή.

Κασσελάκης σε κυβέρνηση: Ανοίξατε τον ασκό του Αιόλου

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στο θέμα και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να δώσει στη δημοσιότητα τους όρους ρύθμισης των δανείων της. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι αφού «ανοίξατε τον “ασκό του Αιόλου”, τώρα θα το ζήσετε μέχρι τέλους». Παράλληλα θεωρεί πως το κυβερνών κόμμα πρέπει να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των παραπάνω στοιχείων, ώστε «να μάθει ο ελληνικός λαός πώς πολιτεύεται το πιο υπερχρεωμένο κόμμα στην Ευρώπη, το οποίο οφείλει μισό δισ. ευρώ και διεξάγει την πιο ακριβή διαδικτυακή καμπάνια στην Ευρώπη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Ανοίξατε τον “ασκό του Αιόλου” και τώρα θα το ζήσετε μέχρι τέλους: Οι όροι της ρύθμισης του χρέους της Νέας Δημοκρατίας ΔΕΝ είναι δημόσιο έγγραφο. Δώστε τους τώρα στη δημοσιότητα. Να μάθει ο ελληνικός λαός πώς πολιτεύεται το πιο υπερχρεωμένο κόμμα στην Ευρώπη, το οποίο οφείλει μισό δισ. ευρώ και διεξάγει την πιο ακριβή διαδικτυακή καμπάνια στην Ευρώπη. Πώς; Με ποιου τα χρήματα; Απάτη τέλος σε όλα τα επίπεδα. Όλα στο φως».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στον δανεισμό της Ν.Δ. και στο πλαίσιο της χθεσινής του ομιλίας στη Θεσσαλονίκη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο κόμμα που ενώ χρωστάει μισό δισ. ευρώ, βρίσκει –πώς άραγε;– και πληρώνει τον Γκρίνμπεργκ και μια πανάκριβη διαδικτυακή καμπάνια. 172.000 ευρώ μέσα σε έναν μήνα έχει ξοδέψει η Ν.Δ. μόνο στην google – τα διπλάσια απ’ ό,τι όλα τα υπόλοιπα κόμματα μαζί στην Ελλάδα. Περισσότερα απ’ όλα τα κόμματα στη Γερμανία».

Αναλυτικά η ανάρτηση με το απόσπασμα της ομιλίας του

Κασσελάκης για Μητσοτάκη: “Να ανοίξει τώρα την ηλεκτρονική πλατφόρμα πόθεν έσχες και αύριο το πρωί να τα καταθέσουμε”

Παράλληλα το μεσημέρι της Τρίτης ο κ. Κασσελάκης επανήλθε και πάλι μέσω των social media, όπου απευθύνει δημόσιο κάλεσμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να ανοίξει η πλατφόρμα του πόθεν έσχες και να πάνε αύριο το πρωί να καταθέσουν και οι δύο τα περιουσιακά στοιχεία τους για το 2023.

«Γιατί δεν την ανοίγει; Τι φοβάται; Πόσα να έχουν γίνει τα 39 του ακίνητα; Όλα στο φως σημαίνει όλα στο φως για όλους μας. Αλλά πρωτίστως γι’ αυτόν που κυβερνά τη χώρα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ειδικότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης τονίζει: «”Έχουν ελεγχθεί και αρχειοθετηθεί”», είπε ο πρωθυπουργός για τα πόθεν έσχες του, από τα οποία λείπουν off shore, σπίτι Βολταίρου και το πώς απέκτησε 39 ακίνητα με τον μισθό του βουλευτή».

Ακολουθεί η ανάρτηση:

«”Έχουν αρχειοθετηθεί”»! Τι σας θυμίζει η φράση; Όλα τα μεγάλα σκάνδαλα στην Ελλάδα έχουν αρχειοθετηθεί. Όλοι οι υπουργοί της μίζας έχουν αρχειοθετηθεί. Όλες οι κυβερνήσεις που κατασπατάλησαν τον δημόσιο πλούτο έχουν αρχειοθετηθεί. Ο Κώστας Καραμανλής έχει αρχειοθετηθεί. Το έγκλημα των Τεμπών προσπαθούν με νύχια και με δόντια να αρχειοθετηθεί». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «εμείς θα παλέψουμε για μία δικαιοσύνη που δεν θα αρχειοθετεί τους ισχυρούς και θα καταδικάζει τους απλούς πολίτες.

Χθες παρουσίασα όλα μου τα περιουσιακά στοιχεία για το 2023. Σε excel, αναγκαστικά, γιατί η πλατφόρμα είναι κλειστή. Καλώ τον πρωθυπουργό, που έχει να καταθέσει πόθεν έσχες από το 2021, να κάνει το ίδιο. Ή ακόμα καλύτερα: Να ανοίξει τώρα την ηλεκτρονική πλατφόρμα και να πάμε αύριο το πρωί να καταθέσουμε και οι δύο τα πόθεν έσχες μας για το 2023.

Γιατί δεν την ανοίγει; Τι φοβάται; Πόσα να έχουν γίνει τα 39 του ακίνητα; Όλα στο φως σημαίνει όλα στο φως για όλους μας. Αλλά πρωτίστως γι’ αυτόν που κυβερνά τη χώρα», καταλήγει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας το ερώτημα «ποιος και πώς πληρώνει τον κ. Γκρίνμπεργκ και την πανάκριβη διαφημιστική καμπάνια της Ν.Δ. και γιατί δεν δημοσιοποιούνται τα εν λόγω τιμολόγια;».

“Ρυθμισμένα τα χρέη της Ν.Δ. – Δεν θα κρύψουμε τίποτα”

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μιλώντας στο Kontra για το θέμα των δανείων ανέφερε πως «δεν πρόκειται να κρύψουμε τίποτε». Ενώ για τα χρέη της Ν.Δ. είπε πως είναι απολύτως ρυθμισμένα και εξυπηρετούνται.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών το μερημέρι της Τρίτης, ο Παύλος Μαρινάκης επανήλθε στο θέμα του «πόθεν έσχες» κάνοντας λόγο για ένα «μονοσέλιδο excel» που δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα και «όχι για πόθεν έσχες».

«Δεν είναι “πόθεν έσχες” αυτό που κατέθεσε ο Κασσελάκης»

«Αυτό που κατέθεσε, έδειξε και έστειλε στη συνέχεια δεν είναι πόθεν έσχες. Η διαδικασία είναι πολύ συγκεκριμένη και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που μας έδειξε, το μονοσέλιδο excel», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στη συνέχεια, μάλιστα, είπε ότι «όταν αναφέρεσαι σε δάνεια, πρέπει να εξηγείς τι είναι. Όταν αναφέρεσαι σε έσοδο, πρέπει να αναφέρει από πού είναι. Αυτό δεν ήταν πόθεν έσχες».

Επιπλέον, ο κ. Μαρινάκης στάθηκε και στο γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως δήλωσε στην παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη, παρέμενε σε αλλοδαπή εταιρεία και αφού εξελέγη πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Έχουμε μια διαπίστωση την οποία κανείς δεν αμφισβητεί, ότι υπάρχει μια παραβίαση της νομοθεσίας. Έπρεπε να έχει αποχωρήσει από οποιαδήποτε αλλοδαπή εταιρεία ως αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατά δήλωσή του πλέον, 31/12/23 τουλάχιστον, παρέμενε σε αλλοδαπή εταιρεία. Αυτό είναι ένα ζήτημα προφανώς που θα απασχολήσει τη Δικαιοσύνη, όχι εμάς, αλλά το σημειώνουμε γιατί δεν συμβαίνει καθημερινά. Το ποιες διαδικασίες θα κινηθούν από τη Δικαιοσύνη είναι δουλειά της Δικαιοσύνης», τόνισε με νόημα.

Πάντως, αργά το βράδυ της Δευτέρας το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «μετά το σημερινό σόου γεννιούνται περισσότερα ερωτήματα απ’ όσα είχαμε μέχρι σήμερα, με βασικό το ακόλουθο: ο κ. Κασσελάκης διάγει τόσο πολυτελή βίο με δανεικά ή κάτι κρύβει;».

Η κυβέρνηση αρχικά ανέφερε πως ο κ. Κασσελάκης έχει παραβιάσει τον νόμο, καθώς «μέχρι τουλάχιστον τις 31.12.2023 συμμετείχε σε εταιρεία αλλοδαπής, ενώ είχε εκλεγεί από τον Σεπτέμβριο του 2023 πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά παράβαση του νόμου του 2016 που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε ψηφίσει», ενώ χαρακτήρισε τα στοιχεία που έδωσε ένα «μονοσέλιδο» το οποίο «δεν συνιστά σε καμία περίπτωση δήλωση περιουσιακής κατάστασης».

Από το κυβερνητικό επιτελείο επισημάνθηκε πως ο κ. Κασσελάκης απέφυγε να δώσει το «πόθεν έσχες», «διαδικασία με συγκεκριμένα δικαιολογητικά, όπως τα ορίζει ο νόμος» και αντί για αυτό «παρουσίασε τις καταθέσεις του, όπως και του συζύγου του, τα εισοδήματά του» και «κατέγραψε τις συμμετοχές σε 3 εταιρείες, καθώς και τα ακίνητα που διαθέτει».

Ακόμη το Μαξίμου υποστήριξε πως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πως δεν είναι πλήρη τα στοιχεία, «πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, αφού εμφανίστηκε να δηλώνει πως θα τα καταθέσει όλα όταν τα λάβει από τις αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ, όταν, όπως είπε, του σταλούν από την Υπηρεσία Εσόδων, το γνωστό IRS». Από την ανακοίνωση της κυβέρνησης δεν έλειπε ο σχολιασμός της επίθεσης που έκανε ο κ. Κασσελάκης στον κ. Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για ψεύδη και χυδαίες συκοφαντίες. «Τον ενημερώνουμε για πολλοστή φορά ότι ο πρωθυπουργός ελέγχεται εξονυχιστικά τα τελευταία 20 χρόνια, επί των ημερών τόσων διαφορετικών κυβερνήσεων, καταθέτοντας πλήρη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, όπως ορίζει ο νόμος και όχι μονοσέλιδο excel», ήταν το σχόλιο.

“Η Ν.Δ. ελέγχεται οικονομικά κάθε χρόνο”

Σημειώνεται επίσης ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για τα δάνεια της Ν.Δ., είχε επισημάνει ότι «η Ν.Δ. ελέγχεται οικονομικά κάθε χρόνο», λέγοντας επίσης πως «τα κόμματα λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση και με βάση αυτήν οργανώνουν τον προεκλογικό τους αγώνα».

Ταυτόχρονα, είχε τοποθετηθεί και για το δικό του «πόθεν έσχες»: «Καταθέτω “πόθεν έσχες” από το 2004. Έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά και δεν έχει εντοπιστεί η παραμικρή αδυναμία. Επί εποχές ΣΥΡΙΖΑ, η σύζυγός μου στοχοποιήθηκε βάναυσα και χυδαία», είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ρωμανός για Κασσελάκη: Πολλά νέα ερωτήματα μετά την “κατάθεση” του ιδιότυπου excel που βάφτισε “πόθεν έσχες”

Για «πανικό» του Στέφανου Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός, με αφορμή το σερί αναρτήσεων και ανακοινώσεων για το θέμα του «πόθεν έσχες» του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα σε λιγότερα από 17 ώρες.

«Ευχόμαστε καλά ξεμπερδέματα στον κ. Κασσελάκη με τα πολλά νέα ερωτήματα που προέκυψαν χθες μετά την «κατάθεση» του ιδιότυπου excel που βάφτισε «πόθεν έσχες»» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ρωμανός.

Η δήλωσή του:

«Εννέα αναρτήσεις και ανακοινώσεις του κ. Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα μέσα σε λιγότερο από 17 ώρες, μάλλον προδίδουν απλώς τον πανικό του. Όπως, επίσης, πανικό προδίδει να ζητάς ντιμπέιτ λίγες μέρες πριν τις εκλογές όταν έχεις αποφύγει ακόμα και τη διακαναλική και όταν στις περισσότερες «απλές» συνεντεύξεις το βάζεις στα πόδια!

Σε κάθε περίπτωση, ευχόμαστε καλά ξεμπερδέματα στον κ. Κασσελάκη με τα πολλά νέα ερωτήματα που προέκυψαν χθες μετά την «κατάθεση» του ιδιότυπου excel που βάφτισε «πόθεν έσχες», στην απάντηση των οποίων σίγουρα δεν βοηθάει ο πανικός.

Όπως και να ‘χει, εμείς θα συνεχίσουμε να φωτίζουμε τα σημαντικά διακυβεύματα των επερχόμενων εκλογών σχετικά με το νέο Ταμείο Ανάκαμψης, τη νέα κοινή αγροτική πολιτική, την κοινή αμυντική πολιτική, τον πόλεμο στην ακρίβεια μέσω των εργαλείων της ενιαίας αγοράς, την πράσινη μετάβαση και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών που περνάει μέσα από τις μάχες που θα δοθούν τα επόμενα 5 χρόνια στις Βρυξέλλες»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα